Be My Friend :)

30 November 2012

#63: My 2nd Trip to Seoul ~ Part 9

Salam :)

Gwanghwamun Square
Selesai membayar bil makan tengahari, kami pun bergerak keluar. Ada lagi destinasi dalam itinerary kami untuk hari ini yang perlu dipenuhi. Dari Gwanghwamun kami perlu berpatah balik ke City Hall Station yang berhampiran Deoksugung Palace semula kerana merasakan adalah lebih mudah untuk mengikut planning yang sedia ada. 
 

 
 Bergambar di luar kawasan School Food Restaurant

Melalui Gwanghwamun Square kami berhenti seketika bagi memberi peluang kepada Dee untuk mengambil gambar bersama the statue of Admiral Yi Sun-Shin

Kebetulan masa kami di Gwanghwamun Square, kelihatan ramai pekerja sedang menyusun pokok bunga hiasan di dalam pasu besar yang terdapat di sekeliling Gwanghwamun Square ini dan bila diamati dari dekat, rupanya mereka menjadikan pokok salad pelbagai warna ini sebagai pokok hiasan tersebut.

Cantik kan pokok2 salad ni.. :) macam nak curi sepokok untuk dimakan kat hostel nanti.. haha..

 Close-up

Dari Gwanghwamun Square kami melalui jalan bawah tanah dan mendaki tangga yang tinggi ini untuk ke seberang jalan dan berpatah balik ke Deoksugung Palace untuk menaiki subway di City Hall Station


 Dalam perjalanan, jumpa 4 buah pasu besar yang penuh dengan bunga2 kekwa pelbagai warna ini.. wajib ambil gambar! :) 


Jauh sebenarnya dari Gwanghwamun Square nak berpatah balik ke Deoksugung Palace. Maklumlah dah kenyang...jadi berjalan balik pun tidaklah selaju masa berjalan pergi ke sana...haha...beberapa kali juga kami berhenti untuk melepaskan lelah dan mengambil gambar di sepanjang jalan. Sesampainya di City Hall Station, kami terus menaiki subway ke destinasi seterusnya iaitu ke Seonyudo Park.

Seonyudo Park 
Kami turun di Hapjeong Station dan keluar dari Exit #8. Dari situ, kami perlu berjalan kira2 20 minit untuk ke Seonyudo Park. Sambil berjalan, sambil ambil gambar supaya tidak terasa jauhnya terpaksa berjalan sebelum sampai ke Seonyudo Park.Untuk ke Seonyudo Park ini, kami terpaksa berjalan sehingga melintasi jambatan untuk ke seberang sana jalan. Memang termengah2 kami dibuatnya. Namun permandangan dari atas jambatan ini sangatlah menakjubkan. Deretan pokok2 berwarna warni di sepanjang jalan memukau pandangan kami.


Setelah melintasi jambatan, kami perlu turun melalui tangga yang terdapat di tepi jambatan tersebut untuk ke Seonyudo Park yang terletak betul2 di bawah jambatan tersebut. Ambil gambar lagi sebelum turun... :PCuaca nampak macam panas terik kan? tapi sebenarnya suhu waktu itu dalam lingkungan 12 darjah celcius sahaja.

 Inilah dia Seonyudo Park :)


Seonyudo Park ini terletak betul2 di tepi Sungai Hangang (Hangang River). Kami hanya duduk2 di bawah jambatan bagi melepaskan lelah dan minum bekalan air yang dibawa bersama sambil menikmati permandangan di kawasan sekitar dan dibuai angin yang menghembus kuat...sejuk & nyaman. Setelah berehat kira2 setengah jam di situ, kami kemudiannya berpatah balik ke Hapjeong Station.

Sepatutnya jika mengikut itinerary kami hari ini, destinasi seterusnya ialah ke World Cup Park pula. But then we realized that we've seen enough colorful trees for today and decided to skip our planning to the World Cup Park. Jadi kami terus ke destinasi terakhir iaitu ke Itaewon. 

Itaewon
Tidak lengkap rasanya kunjungan ke Seoul jika tidak ke Itaewon. Tujuan asal hanyalah mahu membawa Dee ronda2 di sini. Bagi aku & K.Ina yang telah ke sini pada 1st trip dahulu, mungkin tiada apa yang menariknya di Itaewon melainkan deretan kedai2 makanan Arab. 

Tiada barangan yang dibeli di sini kerana harganya yang agak mahal berbanding dengan tempat2 lain di Seoul. Contohnya, barangan cenderahati yang jika di Insadong dijual pada harga 10000 won, di Itaewon, barang yang sama dijual antara 15000 won ~ 20000 won dan sukar untuk ditawar harganya kerana Itaewon terkenal sebagai bandar warga asing di mana kebanyakkan pelancong dari pelbagai negara bertumpu di sini.

Kami akhirnya bertolak balik ke hostel setelah membeli 6 biji buah pisang kaki (persimmons) pada harga 3000 won dan singgah di kedai serbaneka berhampiran dengan hostel untuk membeli nasi, kimchi & telur untuk makan malam.


Buah pisang kaki @ Persimmons - gambar kredit to www.groworganic.com


Aku masak sardin & rebus telur, kemudian hangatkan semula nasi yang sudah siap dimasak menggunakan microwave. Untuk side dishes pula ada sambal ikan bilis & yeolmu kimchi (young radish leaves)...sedapnya..:) tidur lena kami malam itu.. :P       

No comments: