Be My Friend :)

31 December 2013

#52: Trip to Tokyo - Shibuya, Harajuku & Shinjuku

Salam... :)

Tokyo - Day 5 (28/11/2013)

 Dimulakan dengan selfie dua beranak di pagi hari kelima berada di Tokyo.. :)

Pagi ini, sedikit rajin dari hari-hari yang lain, kami mengambil gambar di sepanjang perjalanan kami dari hotel ke stesyen keretapi (Iriya Station)... Gambar pokok-pokok bunga ini diambil oleh Nasrin sewaktu kami melepasi sebuah kedai menjual pokok bunga. Cantik-cantik bunganya kan?...geram tengok... :P

 Ini pula gambar yang diambil oleh K. Ina sewaktu kami melepasi sebuah kedai dek kerana kagum dengan adanya tulisan yang akhirnya boleh kami baca & faham selama berada di Tokyo...hehe.. 

Akhirnya kami sampai di Iriya Station dan sebelum turun ke station yang terletak di bahagian bawah, sempat lagi aku ambil gambar bangunan yang terletak betul-betul di hadapan pintu masuk ke Iriya Station. Nampak macam unik sebab warnanya agaknya...:P

Plan pertama kami hari ini ialah ke Shibuya...
Shibuya yang aku tahu terkenal dengan 'Shibuya Crossing' iaitu terdapat junction yang menjadi tempat melintas paling besar dan sibuk di Tokyo. 'Shibuya Crossing' ini terletak betul-betul di hadapan Shibuya Station yang merupakan antara station keretapi paling sibuk di Tokyo. Shibuya juga terkenal dengan gedung membeli belahnya dan popular sebagai tempat lepak golongan muda Jepun. Apa kami buat di sini? Cuma duduk lepak-lepak makan roti (breakfast), tengok orang & ambil gambar sebagai bukti kami dah sampai di Shibuya...hehe... :P
 
 Nasrin (di hadapan Shibuya Tourist Information Centre)Aku (sambil pegang beg roti) :P

K.Ina (di hadapan JR Shibuya Station)

Dari Shibuya, kami bergerak ke Harajuku pula...dekat jer Harujuku dengan Shibuya nih...cuma berselang 1 station..

 Harajuku Station (comel jer Harujuku Station ni tau) :P

Plan asal kami nak ke Harujuku ni adalah kerana nak ke Meiji Shrine & Yoyogi Park yang terletak berdekatan dengan Harujuku Station. Tapi entah kenapa, keluar jer dari Harujuku Station dan ternampak pintu gerbang Takeshita Street di seberang jalan, terus terlupa plan asal...haha...Ala...plan pun buat sendiri jer, so flexible la...bila-bila boleh ubah ikut keadaan...kan?..hehe..

 Pintu masuk Takeshita Street, Harujuku

Antara kedai-kedai yang menarik di Takeshita Street

Dan yang paling menarik, di Takeshita Street, Harujuku ni ialah sebab ada Daiso yang besar nih..yey! Pada yang tak tahu, Daiso adalah gedung membeli belah yang menjual barangan yang berharga 105yen! Semua barang dijual pada harga yang sama kecuali barang yang mempunyai tag harganya sendiri . Yang xde tag harga, comfirm harganya 105yen sahaja...best shopping sini tau! :)

 Nasrin beli pencil case dia kat sini.. :)


Lapar setelah berpusing-pusing di Takeshita Street, sempatlah kami mengalas perut dengan cheezy wedges yang dibeli di King Kebab ni.. :)

Dari Harujuku, kami bergerak pula ke Shinjuku yang juga terletak berselang 1 station sahaja dari Harujuku. Plan asal nak pergi Shinjuku Gyoen. Tapi oleh kerana kami telah mengambil masa yang agak lama untuk mencari 'New South Exit' dalam Shinjuku Station yang besar, sibuk & mengelirukan tu dan masing-masing pun sudah kepenatan, maka kami mengambil keputusan untuk balik sahaja. Sempat juga mengambil gambar sebelum balik...

 K. Ina di luar 'New South Exit' Shinjuku Station yang akhirnya berjaya ditemui...

Unik kan bangunan nih? kat luar 'New South Exit' Shinjuku Station :)

 Sampai jer di Ueno Station untuk bertukar keretapi Hibiya Line ke Iriya Station, sempatlah kami singgah sebentar di Ameyayokocho. Jalan-jalan sekejap kerana hari pun sudah mula gelap walaupun baru jam 4.00 petang. Zasss! balik hotel...:)


Dinner kami malam ini...nasi & sardin (masak sendiri) dan ayam panggang with kentang & ayam goreng (dibeli di kedai arab di Ameyayokocho) :)

Aku: pinggan mangkuk warna warni kat atas tu dibawa dari rumah...:P

No comments: