Be My Friend :)

29 December 2011

2011 Wrap Up..

Sabtu lepas pegi beli barang2 sekolah anak aku di Jusco Seberang Perai. Semuanya dari baju, kasut dan beg mesti dibeli baru sebab koleksi tahun lepas dah tak boleh digunakan lagi. Macam baju dan kasut comfirm dah tak muat. Cuti2 sekolah ni dia makin membesar bagai johan...bertambah besar, bertambah tinggi. Beg sekolah yang lepas pulak memang sangat nazak tahap tak boleh nak diselamatkan lagi dah. Maklumlah...budak2 sekarang ni, beban buku sangat hebat. Beg sekolah tu kalau dapat bertahan selama setahun pun dah kira hebat sangat dah tu..hehe..alatulis pun perlu dibeli baru juga macam pensil2, pencil box, pencil colour, pemadam, sharpener...fuhh..makanya beratus jugalah bajet yang dikeluarkan untuk barang2 sekolah anak aku nan seorang itu..

Lepas dah habis bershopping barang2 sekolah, kami ronda2 di sekitar Jusco dan seterusnya mengambil kesempatan untuk masuk ke pameran Dinasour di Petrosains yang terletak di ground floor Jusco. Anak aku la nak pergi sangat sebab pertengahan tahun yang lalu dia pernah ke pameran yang sama di KL. Tiket untuk dewasa RM6, kanak2 pula RM2. Kecil jer ruangan pameran Petrosains di sini...yet exciting..sempat jugaklah anak aku masuk games kerusi berirama yang diadakan oleh pihak Petrosains di kawasan aktiviti di dalam ruang pameran tapi malangnya dia terkeluar dari permainan setelah beberapa pusingan. Mujur dapat juga hadiah saguhati berupa sebatang pen bercorak T-Rex..seronok dah pun dia dan keluar dari pameran itu dengan senyuman puas hati..hehe..

Usai melihat pameran, kami pun baliklah ke rumah. Ahad pula kami pergi kenduri kahwin saudara mara sebelah mr hubby dan Isnin, lepak2 aje di rumah. Penutup cuti sekolah kali ini semestinya balik ke kampung weekend ini sebab adik aku yang ke-3 akan melangsungkan pertunangannya pula...seterusnya kita akan melangkah ke tahun baru pula..maka bermulalah kitaran baru..dengan azam yang baru juga...tapi bila sebut pasal azam, azam yang lepas dah tercapai ke? secara personalnya, ada antara azam aku yang disenaraikan pada awal tahun yang lalu telah tercapai dengan jayanya..contohnya, nak menamatkan pengajian jarak jauh dan berkonvokesyen...alhamdulillah itu sudah tercapai.. dan azam nak makan angin pun, ada yang telah tercapai sebab sepanjang tahun ni, aku dah ke Hadyai dan ke Langkawi. Seterusnya ada juga antara azam aku tu yang perlu terus dibawa ke tahun hadapan pula...contohnya planning aku nak bercuti ke sebuah negara tu terpaksa ditunda atas pelbagai sebab yang tidak dapat dielakkan dan insyaAllah akan dapat juga dilaksanakan awal tahun hadapan...research, planning & preparation pun sudah...and now..i'm counting... :)

Banyak juga kenangan di tahun ini yang masih diingatan...berjumpa kawan2 lama di facebook misalnya...sampai ada juga terjumpa secret admirer zaman remaja yang aku tak ingat langsung pun. Dan kenangan diserang melalui sms oleh seorang isteri kawan lama yang tersalah sangka aku ada affair dengan suaminya hanya sebab dia terjumpa no hp aku dalam hp suaminya..haha..kelakar juga bila diingatkan sebab i've been knowing suami dia@ kawan aku tu for 16 years already dan aku pernah & masih lagi menghormatinya sebagai seorang abang sahaja...x lebih, x kurang...moga x jadi lagilah benda2 ni lagi di masa2 yang akan datang...amin... lagipun yang dah ada tu pun dah cukup hensem..hehe...

Last but not least, Happy New Year kepada korang semua yer..moga tercapailah segala impian dan harapan korang di tahun baru ini di samping dikurniakan kesihatan yang baik, kewangan yang selesa & keluarga yang bahagia..insyaAllah..

Betulkan yang biasa, biasakan yang betul! :)

21 December 2011

Movie Reviews: Mission Impossible Ghost Protokol & Alvin & The Chipmunks Chipwrecked

Last Saturday aku buat movie marathon sebab my husband nak tengok mission impossible, my daughter pulak nak tengok alvin and the chipmunks..so kita tengok dua2 sekali..tengok MI dulu, pastu keluar kejap pegi lunch, dah tu masuk balik tengok second movie...:) tiket dah beli siap2 online 2 days before so boleh pilih seat dan datang collect tiket jer kat kaunter. Sinopsis untuk dua-dua movie ni korang boleh baca wikipedia yer.. :) and for my rating, untuk Mission Impossible Ghost Protocol aku bagi 4.5 bintang dan untuk Alvin & The Chipmunks Chipwrecked aku bagi 3 bintang..aku sangat recommend Mission Impossible sebab ceritanya sangat menarik..memang best! And untuk Alvin & the Chipmunks pulak, sesuailah kalau nak bawak budak2..sure diorang terhibur..

kdrama review: Poseidon


genre: action, romance * episode: 16 * year: 2011 * main cast: Choi Si Won (Super Junior) as Kim Sun Woo, Lee Si Young as Lee Soon Yoon, Lee Sung Jae as Kwon Jung Ryul, Han Jung Soo as Oh Min Hyuk, Jang Woon Taek as Lee Choong Shik, Kil Yong Woo as Oh Yong Gap, Jang Dong Jik as Kang Hoo Min & Yunho (DBSK) as Kang Eun Cheul

Review: Sebuah action drama yang menarik sebab ada Si Won dan Si Young sebagai teraju utama.. :) Ianya menceritakan tentang sekumpulan Korean Coast Guard yang menjaga perairan Korea daripada aktiviti penyeludupan, pemerdagangan manusia dan sebagainya. Kerja diorang ni amat merbahaya dan mempertaruhkan nyawa mereka apabila menjalankan tugas dan menyelesaikan kes2 yang besar. Malah di antara mereka ni ada yang kehilangan keluarga dan kawan2 disebabkan tugas mereka tu.

Ceritanya best tapi watak Yunho (DBSK) dalam drama ni sikit sangat. Dia hanya muncul dalam 2 episode terawal sahaja sebelum dia kemudiannya menyambung kursusnya di luar negara. Sampai habis cerita dah tidak ada lagi cerita mengenai Yunho ini sedangkan dia ada kaitan dengan penjenayah utama dalam drama ni. Tapi apapun, keseluruhannya pada aku drama tetap best dan untuk itu aku bagi 3.5 bintang :)

credit to: www.koreandrama.org

13 December 2011

ceritanya...

Aku xde benda nak citer sejak dua menjak ni sebab itulah macam lama dah x update. Yer la kan.. semuanya pun macam biasa2 aje. Pergi balik kerja macam biasa...tengok drama korea macam biasa..membaca bila free x ada buat apa pun macam biasa..jadi semuanya biasa2 aje sampai rasa macam x ada benda menarik nak diceritakan pun...hehe :)

Cuma last weekend ada jugalah pergi Pesta Pulau Pinang. Saja bawak my daughter jalan2 sempena cuti sekolah ni. Kesian juga dia kan. Mesti boring sebab x ke mana2. Bawa pil (parent in law) sekali sambil sambut birthday mil (mother in law). Pusing2 dalam pesta tu sampai sakit kaki..haha..korang dah pergi? pergilah..ok la jugak..ada macam2..konsert free pun ada..tiket masuk pesta pun x mahal..RM3.00 untuk dewasa, RM1.00 untuk kanak2 berumur antara 7-12 tahun. Ada gak aku snap gambar2 sekitar pesta tapi lupa pulak nak bawak wayar usbnya..jadi x boleh nak transfer gambar dari hp. Next time la bila aku ingat nanti aku masukkan gambarnya yer...

Minggu ni aku berkursus 4 hari di Kompleks Tabung Haji tapi bukanlah kursus haji..hehe..kursus integriti..saja nak mencukupkan kursus di hujung2 tahun ni. Sebetulnya kursus aku dah cukup pun 7 hari tapi sajalah nak bagi lebih sikit...panjang la sikit senarai kursus aku bila isi skt nanti...mana tau dapat markah lebih sket ke kan..haha..kononnyalah..korang jangan percaya sangat pulak! kebetulan dah ada peluang berkursus..pergi ajelah..free lagipun.. :)

Next year aku dgn bff aku kat sini dah ada planning nak pegi somewhere..sekarang ni tengah research & planning.. hehe..tapi tiket dah beli, passport pun dah renewed...barang2 kelengkapan pun dah beli..excited terlebih sebenarnya...haha..so sekarang ni tunggu masa ajelah..nak pergi mana? nantilah aku bagitau bila tiba masanya...hehe..mana best bagitau awal2 kan?...

Oklah..nanti2 kita sambung lagi. Aku nak siapkan sikit kerja kat ofis ni sebelum bertolak ke tempat kursus...happy weekdays untuk korang..hehe..

02 December 2011

Movie Review: The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1

Aku tengok citer ni last week. Salah satu dari filem "Mesti Tengok" untuk tahun ini sebab siri sebelumnya pun aku tengok. My expectation from this movie is high. Sebab aku dah baca novelnya. Tapi yer la..kalau versi novelnya sangat best, versi filemnya tak semestinya best juga. Yer la kan.. novel yang panjangnya beratus mukasurat dipendekkan menjadi sebuah cerita untuk tontonan yang durasinya kurang dari 2 jam, memanglah x memadai. Banyak betul scenenya tidak menceritakan dengan jelas jalan cerita. Maksud aku.. banyak scene yang sepatutnya ada, tak ada... gitu...walaupun ni part pertama dari novel yang sama yang mana sambungannya mungkin akan ditayangkan bulan Disember 2012, still banyak bahagian dari novelnya yang tidak dipaparkan. Jadi jalan ceritanya jadi sangat laju dan kelajuannya itu buat kita jadi tak puas. Contohnya, awal2 cerita dah tunjuk dah Edward dan Bella kawin. Pada awal cerita versi novel pula menceritakan bagaimana Bella nak sesuaikan diri sebagai tunang Edward dan bermula krisis dia dengan Jacob disebabkan keputusan dia nak kawin dengan Edward sehingga menyebabkan Jacob lari masuk hutan sehingga tidak ditemui.

Next masa Bella dapat tahu dia mengandung, dan bila dia sedar Edward macam tak suka bayi yang dikandungnya, dia mengadu pada Rosalie sebab dia rasa Rosalie jer yang faham macam mana perasannya. Babak tu ada, cuma macam x lengkap jer sebab cuma tunjuk scene masa Bella telefon Rosalie jer. Lepas tu terus tunjuk diorang dah sampai rumah dan perut Bella pun dah besar. Konflik antara Bella dengan Edward masa tu pun sikit sangat ditunjukkan and lastly masa Bella melahirkan anak pun x jelas. Kalau dalam versi novel, agak mengerikan jugaklah masa tu sebab anak tu keluar dari perut Bella dengan dia belah sendiri perut Bella dari dalam perut. Scene tu tak tunjuk. Cuma ada macam gambaran perjalanan urat saraf Bella jer. Lepas tu terus Bella macam dah mati, dan Rosalie tengah pangku baby tu kat luar bilik. Tak tunjuk pun macam mana sepatutnya sebelum tu, Alice Cullen tolak Rosalie keluar dari bilik tempat Bella nak bersalin tu sebab Rosalie tak tahan dengan bau darah dan tak ditunjukkan juga macam mana Edward sedaya upaya nak menyelamatkan Bella dengan memasukkan venom dia kat badan Bella. Cuma tunjuk tetiba mulut Edward penuh dengan kesan darah jer dan bersedih sebab dia ingat dia tak sempat nak selamatkan Bella. Scene tu ada, cuma macam tak lengkap. Ini pendapat aku yer..kalau korang baca novel dan tengok versi movie, mesti korang perasan macam tu juga. Anyway, overall ceritanya still okay dan aku bagi 3 bintang *** untuk movie ni....kalau versi novel, aku bagi 4.5 bintang!

gambar kredit to: www. wikipedia.org

kdrama review: Can You Hear My Heart

Episode: 30 * Genre: Drama, Romance * Year: 2011 * Main Cast: Kim Jae Won as Cha Dong Joo, Hwang Jung Eum as Bong Woo Ri & Nam Goong Min as Jang Joon Ha *

Review: Drama ni best. Ia menceritakan tentang Cha Dong Joo, anak orang kaya yang bertemu dengan Bong Woo Ri semasa mereka kecil dan menjadi kawan. Bong Woo Ri ni anak yatim, cuma ada mak yang bisu dan pekak. Mak dia pun kemudiannya meninggal dunia sebab terlibat dalam kebakaran di kilang tempat dia bekerja sebagai operator pengeluaran. Bong Woo Ri ni pun tak lama berkawan dengan Cha Dong Joo sebab Cha Dong Joo ni pun tiba2 jer menghilang pada satu hari tu. Sebenarnya Cha Dong Joo ni pada masa itu terlibat dengan satu kemalangan di rumah dia. Dia jatuh dari tingkat 1 rumah dia bila dia ternampak bapa tiri dia bunuh datuk kesayangan dia disebabkan harta. Selepas itu dia koma dan hilang pendengaran dia. Untuk menyelamatkan dia, mak dia bawa dia berubat dan tinggal di luar negara. Kalau tak silap aku somewhere in America. Aku dah lupa...hehe..Selepas 16 tahun, diorang pun kembali ke korea dan secara tak sengaja Cha Dong Joo ni berjumpa semula dengan Bong Woo Ri. Ada banyaklah cerita terjadi selepas itu. Itu korang kena tengoklah.

Overall cerita ni menarik walaupun seksa juga nak menghabiskan 30 episode tu...hehe.. memang lebih panjang drama ni dari yang biasanya (selalunya 16 episode sahaja). Tapi walaupun panjang, memang tak boring tengok drama ni. Endingnya juga best! So untuk drama ni aku bagi 4 bintang **** :)

aku: tengah tengok drama The Musical & Flower Boy Ramyun Shop secara online..belum habis lagi dua2 drama ni kat korea..kena tunggu by episode tiap2 minggu.. dua2 best! :)
gambar kredit to: www.koreandrama.org

22 November 2011

movie review: Happy Feet 2

Last weekend, aku berkesempatan menonton filem ini atas pilihan my daughter yang suka tengok penguin. Memang x rugi tengok citer ni. Ceritanya sangat menarik, menghiburkan, lucu dan dibintangi oleh pelakon2 terkenal hollywood seperti Elijah Woods, Robin Williams, Pink, Brat Pitt, Matt Damon dan lain2 lagi. Movie yang sangat sesuai ditonton bersama anak2 yang tengah cuti sekolah ni...highly recommended :) untuk movie ni aku bagi 4.5 bintang :)

cerita konvo

[entry bergambar] :P

Finally...after years (4 1/2 years) of struggling & suffering...maka terpahatlah 25 Oktober 2011 sebagai antara moment indah dalam hidup :)
xxx
Naik bas yang disediakan oleh pihak UiTM dari tempat parking di belakang Giant Seksyen 7, Shah Alam.bersiap2 memakai jubah dengan kawan2 sekelas di lobby dewan sesaknya di belakang dewan sebelum bergerak masuk
suasana di dalam dewan dari tempat duduk tetamu

suasana luar dewan setelah graduan mula keluar dari dewan
dari mr. hubby & my daughter :) dari mak dan adik2 :) and lastly: me with mr. hubby sebelum jubah dihantar :)

11 November 2011

kdrama review: The Princess Man

Episode: 24 * Genre: Historical/Romance * Year: 2011 * Main Cast: Moon Chae Won as Lee Se Ryung, Park Shi Hoo as Kim Seung Yoo, Song Jong Ho as Shin Myun, Hong Soo Hyun as Princess Kyung Hye and Lee Soon Jae as Kim Jong Seo *

Review: Drama ni adalah drama sejarah yang penuh dengan unsur dendam, khianat, dengki, persahabatan, cinta, pengorbanan dan kesetiaan. Semuanya diblend dengan baik sehingga menjadi salah satu drama yang menarik untuk tahun ini. Sebuah cerita yang pada awalnya bermula dengan baik apabila Se Ryung bertemu dan jatuh cinta kepada Seung Yoo. Bagaimana hubungan yang pada mulanya ingin dipanjangkan kepada ikatan suami isteri punah angkara sengketa keluarga kedua-dua belah pihak. Keluarga mereka bermusuhan lantaran berebutkan kuasa pemerintahan. Maka bermulalah episode duka mereka. Dan kematian Raja Korea pada masa itu juga telah memburukkan lagi keadaan apabila 2 puak yang bermusuhan ini terus bermusuhan sehingga menumpahkan darah. Atas arahan bapa Se Ryung, bapa dan abang Seung Yoo dibunuh dengan kejam. Begitu juga dengan para pembesar dan penyokong mereka sehingga akhirnya bapa Se Ryung ini berjaya menjadi Raja Korea yang baru. Seung Yoo yang bagaikan mati hidup semula selepas terselamat dari pelbagai cubaan untuk membunuh dia gagal bangkit untuk menuntut bela. Namun sudah pasti hasratnya itu bukan mudah kerana cintanya pada Se Ryung.

Pada keseluruhannya pada aku, drama ini walaupun bergenrekan sejarah, jalan ceritanya menarik. Malah dikuatkan lagi dengan barisan pelakonnya yang mantap. Pengakhirannya juga baik. Best ending. Se Ryung akhirnya berjaya menyelamatkan Seung Yoo dari dibunuh oleh bapanya di akhir cerita dengan bantuan dari emak Se Ryung dan mereka hidup bahagia bersama anak mereka walaupun dendam Seung Yoo kepada bapa Se Ryung tidak terbalas. Untuk drama ini aku beri 4 bintang **** :)

gambar kredit to: www.koreandrama.org

10 November 2011

Sepang Gold Coast/Bagan Lalang


Sampai di Pantai Bagan Lalang pun dah dekat pukul 6 petang. Jauh juga yer dari PD ke Sepang?..huhu..lenguh duduk lama dalam kereta. Tapi worth it la sebab pemandangan pantai pun cantik, orang pun ramai yang berkelah, mandi manda dan beriadah. Suasana senja pun cantik kan?.. :) Lepas tu apa lagi.. tak lengkaplah kalau tak makan di restoran makanan laut yang best di situ...wow..


Memang terbaik :)

Tempat Jatuh Lagikan Dikenang..2



[jom sambung citer basi :)]

Lepas makan tengahari ingat nak lepak2 kejap tepi pantai. yer la kan..apa kes dah sampai PD x lepak tepi pantai kan? walaupun aku ni boleh kata hari2 tengok laut..tapi mana nak sama PD dengan Penang.. hehe..

Mulanya nak lepak jer kat Telok Kemang..tp tengok sesak sangat dah Telok Kemang tu. Terus ajak adik2 aku gerak kat depan lagi. Sudahnya kami berhenti di Pantai Batu 5. Cari port bawah pokok, kami lepak sekejap di sana. Panas..tapi laut nampak cantik membiru sebab langit pun cerah. Tapi tak lama pun kami situ. Ada la dalam setengah jam jer. Lepas tu adik ipar aku dah ajak gerak ke tempat lain pula. Ke mana? Ke Sepang Gold Coast pulak.. :)

03 November 2011

Tempat Jatuh Lagikan Dikenang..

Minggu lepas masa trip ke kl untuk berkonvo, salah satu aktiviti yang sengaja aku masukkan dalam itenerary ialah melawat tempat yang meninggalkan seribu kenangan di zaman remaja aku dulu. Adik2 mengikut aje..diorang memang sporting kalau bab2 berjalan ni....cuma diorang kata "Along ni poyo laa.." haha..first time ke sana setelah 12 tahun berlalu dan melalui lebuh raya yang tidak pernah aku lalui terasa juga ianya satu perjalanan yang panjang.
Nak ke mana aku sebenarnya nih? hehe.. tu..dah nak masuk exit...aku yang duduk di hadapan banyak menghabiskan masa mengambil pelbagai gambar di sepanjang jalan. Kami keluar dari rumah adik aku di Selayang pun lepas makan pagi (Ahad). Masa tu jam pun sudah hampir menunjukkan jam 11.00 pagi. Agak lewat juga kami keluar kerana menunggu seorang lagi adik aku dari Klang sampai. Berkonvoi 3 kereta kami hari itu. Kami ke Port Dickson... :)

Tujuan utamanya sudah pasti sebab hendak ke sini...Politeknik Port Dickson. Rindunya... :) kali terakhir aku ke sini pun ialah masa aku konvo pada tahun 1999.. selepas 12 tahun berlalu dan berpeluang sampai ke sini semula, aku tengok banyak betul perubahan yang berlaku di PD. Poli pun begitu juga. Bangunan dah bertambah...banyak perbezaannya namun kenangan itu tetap segar dalam ingatan. Bak kata pepatah...tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula tempat...... hehe.. Kami ambil kesempatan masuk juga di dalam kawasan Poli dan mengambil gambar di sekitar dewan utama/perpustakaan. Pak guard pun tidak bertanya. Sangkanya tentu ahli keluarga pelajar datang menghantar pelajar pulang ke asrama..mungkin la.. hehe..x lama kami di situ. Ada la lebih kurang 15 minit sahaja. Cukuplah sekadar menunjukkan kepada anak dan suami bahawa di sinilah tempat aku belajar dahulu. Itu pun sudah memadai. Selepas itu kami menjamu selera di Restoran Asam Pedas berhampiran Teluk Kemang dan kemudian berehat2 di tepi pantai Batu 5 sebelum bergerak pula ke destinasi seterusnya..itu kita sambung in the next entry yer :)

31 October 2011

kdrama review(s): Myung Wol The Spy & It's Okay Daddy's Girl

Episode: 18 * Genre: Action, Romance * Year: 2011 * Main Cast: Han Ye Seol as Han Myung Wol, Eric as Kang Woo, Lee Jin Wook as Choi Ryu & Jang Hee Jin as Joo In Ah *

Review: Drama ni aku tengok sebelum aku tengok drama Good Bye Miss Ripley lagi tapi aku kemalasan tahap gaban nak buat review..hehe.. Okeylah..drama ni mengisahkan tentang Myung Wol dan Choi Ryu yang merupakan Spy yakni pengintip dari pasukan khas tentera Korea Utara yang memasuki Korea Selatan dengan menggunakan ID palsu. Tujuan utamanya ialah untuk mendapatkan buku rahsia (4 buah buku) yang amat penting untuk kerajaan Korea Utara (kononnya :P)..

Selain daripada itu, Myung Wol juga ditugaskan untuk kidnap yakni menculik penyanyi dan pelakon terkenal Korea Selatan iaitu Kang Woo untuk dibawa ke Korea Utara sebab kat Korea Utara sana tak ada artis popular camtu. kiranya untuk memberi hiburan untuk rakyat Korea Utara pulak (kononnya lagi :P)...hehe..dan secara kebetulan Kang Woo ni juga memiliki salah satu buku rahsia yang dikehendaki oleh Kerajaan Korea Utara. Jadi misi Myung Wol & Choi Ryu ni 2 dalam 1 la.. gitu..

Macam2 benda jadi sepanjang usaha spy dua orang ni nak dapatkan buku2 rahsia dan di samping nak bawa Kang Woo ni balik ke Korea Utara dan ntah macam mana, heroin si Myung Wol ni terjatuh cinta pulak kat Kang Woo ni.. bertambah kompleks la permasalahan diorang nih..apatah lagi bagi Myung Wol & Choi Ryu, kalau diorang fail (gagal) dalam misi yang diberikan kepada diorang ni, diorang akan dihukum bunuh. Walaupun agak complicated, drama ni happy ending :) so untuk drama ni aku bagi 4 bintang **** :)

Episode: 16, Genre: Family, Romance, Year: 2010/2011, Main Cast: Park In Hwan as Chae Ryung's Father, Moon Chae Won as Eun Chae Ryung, Choi Jin Hyuk as Choi Hyuk Gi & Lee Dong Hae (Super Junior) as Choi Wook Gi *

Review: Drama ini adalah drama kekeluargaan. Teras utamanya ialah ikatan kasih sayang yang begitu mendalam antara sorang bapa kepada anak2 dia. Ianya menceritakan tentang Chae Ryung yang merupakan anak bongsu yang manja. Dia ni baru balik dari belajar di Amerika Syarikat bersama 2 orang kawan dia yakni sorang lelaki dan sorang lagi perempuan. Kawan dia yang lelaki tu suka pada dia tapi dia tak suka. Dia cuma anggap kawan dia tu hanyalah sekadar kawan biasa jer. Sakit hati punya pasal, dia upah kawan dia untuk kacau Chae Ryung ni masa diorang pegi kelab malam. Idea asalnya, dia nak jadi hero la nanti bila tiba2 dia muncul nak selamatkan Chae Ryung ni dari dikacau oleh kawan dia yang dia dah upah tu. Tapi planning diorang ni spoilt sebab Chae Ryung ni awal2 lagi nak tepon bapa dia soh amik dia kat kelab malam tu. So masa org jahat tu tengah nak kacau dia, bapa dia sempat sampai dan selamatkan dia.

Sakit hati dengan rancangan yang dah gagal tu, kawan Chae Ryung tu pukul kawan yang dia dah upah tu dengan kayu golf. Esoknya org yang dia pukul tu mati sebab kecederaan parah di kepala dan perut akibat hentakan senjata keras yakni kayu golf berkenaan. Tapi oleh kerana x ada yang nampak masa dia pukul org tu, maka dia dengan bantuan mak bapak dia yang bekerja sebagai peguam telah memutar belitkan cerita dan menuduh bapa Chae Ryung yang menyebabkan kematian org tu sebab masa bapa Chae Ryung selamatkan Chae Ryung, dia ada la tolak budak tu sampai terhantuk belakang kepala budak tu kat dinding. Bapa Chae Ryung yang terkejut, x dapat nak memaafkan diri dia dan menganggap bahawa memang dia la punca budak tu mati sangatlah tertekan dan akibat stressnya tu, bapa Chae Ryung ni terkena tekanan darah tinggi dan kemudiannya strok. So apakah yang berlaku pada akhirnya? Itu korang kenalah tengok tapi drama ini pada aku penuh dengan elemen kekeluargaan dan pengorbanan. Ada banyak babak sedih juga. huhu.. but anyway, jangan risau sebab drama ni happy ending jugak.. :) so untuk drama ni aku bagi 4 bintang****

gambar kredit to: www.koreandrama.org

p/s: oh yer.. lagu2 ost untuk kedua2 drama ni pun sangat best.. so korang boleh carinya di SINI ek.. :)

Alif Satar - Lelaki Seperti Aku



best lagu alif ni kan? hehe..layan dulu mv alif ni ek..aku tengah dilanda kemalasan berganda nak update buat sementara nih.... :)

19 October 2011

kdrama review: Miss Ripley

episode: 16 * Genre: Romance/Melodrama * Cast: Lee Da Hae as Jang Mi Ri, Micky Yoochun (JYJ) as Song Yoo Hyun/Yutaka, Kim Seung Woo as Jang Myung Hoon & Kang Hye Jung as Mun Hi Ju *


Drama ni sarat dengan emosi. Menceritakan tentang Jang Mi Ri yang melarikan diri dari tauke kelab malam di Jepun yakni tempat di mana dia bekerja sebagai GRO seawal usianya 19 tahun kerana desakan hidup. Dia lari ke Korea Selatan untuk mencari ibunya yang meninggalkannya semasa usianya 9 tahun.

Jang Mi Ri ni membesar dalam keadaan yang amat menyedihkan. Selepas ibunya lari meninggalkannya, dia cuma tinggal dengan ayah dia. Tak lama selepas itu ayah dia pula meninggal dunia dan Mi Ri ni kemudiannya dihantar ke rumah anak2 yatim. Di sana dia berkawan dengan Mun Hi Ju yang juga merupakan anak yatim di situ. Mi Ri ni juga sering dibuli oleh anak2 yatim yang lain sehinggalah dia diambil sebagai anak angkat oleh pasangan dari Jepun. Pada awalnya, kawan dia (Mun Hi Ju) yang sepatutnya diambil sebagai anak angkat oleh pasangan dari Jepun tu tapi waktu tu Hi Ju sakit perut maka Mi Ri diambil sebagai ganti dan dibawa pulang ke Jepun. Kat Jepun pulak dia didera oleh keluarga angkatnya yang menyuruh dia melakukan pelbagai kerja rumah yang berat2. Dia kemudiannya lari dari rumah keluarga angkat dia semasa umur dia 14 tahun sehinggalah dia berjumpa dengan tauke kelab malam tu dan mula bekerja di kelab malam tersebut masa umur dia 19 tahun.

Bila dia sampai di Korea Selatan, gigihlah Mi Ri ni cari kerja sebab dia cuma dibenarkan berada di Korea selama 2 minggu sebab dia tidak ada visa yang membolehkan dia tinggal lama di Korea kecuali dia dapat kerja tetap baru dia boleh mohon dapatkan visa kerja. Tapi susah juga dia nak cari kerja sebab dia x ada kelulusan. lagipun dia warganegara Jepun. Punya nak cari kerja sampai ada yang nak ambil kesempatan pada dia. Dalam terdesak tu dia jumpa balik kawan dia Hi Ju yang merupakan lulusan diploma dari Universiti Tokyo. Kawan dia ni ajak dia tinggal sekali dengan dia. Sebab desakan, dia akhirnya mencuri diploma Hi Ju untuk buat diploma palsu. Dengan diploma palsu tu diambil bekerja di sebuah hotel terkemuka.

Apa jadi lepas tu? macam2 benda jadi..sampai aku pun emosi sekali tengok citer nih..huhu..pada keseluruhannya pada aku citer dia menarik jugaklah. Ini la first time aku tengok drama yang heroinnya jahat. Tapi nak benci Mi Ri ni pun x boleh juga sebab dia jadi macam tu sebab desakan hidup. Memanglah cara dia tu salah tapi dia pun terdesak sangat masa tu. Lagipun aku memang suka pada Lee Da Hae ni..cantik sungguh dia. Macam anak patung! Micky Yoochun pun aku suka. Cumanya aku kurang suka pada endingnya..so untuk drama ni, aku bagi 3.5 bintang :/

gambar kredit to: www.koreandrama.org

18 October 2011

perihal kabus, ambil jubah & raptai

kabus = citer pagi tadi. keluar jer dari rumah tengok pandangan x berapa jelas. kabus tebal pulak. mungkin sebab malam semalamnya hujan turun lebat maka berkabuslah pagi2 hari. walaupun jam sudah menunjukkan pukul 7.30 pagi, masih lagi tebal dengan kabus. sudahnya sepanjang perjalanan pergi kerja, sambil sebelah tangan memulas minyak, sebelah tangan pula terpaksa mengelap cermin helmet yang kabur beberapa kali. sejuk pun sama. lain dari kebiasaan. mujur apabila sudah menghampiri jeti, kabus makin menipis. matahari pun dah memancar cahaya maka penglihatan menjadi semakin jelas. senang juga dapat feri hari ini. Alhamdulillah...

jubah & raptai = ini pula cerita hari ahad yang lepas. di UiTM Shah Alam. Ada sesi mengambil jubah dan bersekali dengan raptai untuk konvokesyen. Hujan lebat juga masa sesi ini bermula pada jam 2 petang. yang terlibat dengan konvo juga ramai. konvokesyen kali ini kalau x silap aku ada 16 sesi (dipanggil sidang) secara keseluruhannya dan hari ahad yang lepas adalah sesi mengambil jubah dan raptai untuk konvokesyen sidang ke 8 & 9 rasanya. Setiap sidang ada lebih kurang antara 1000 - 1200 orang graduan. aku di sidang ke 9... :) gambar kat atas ni menunjukkan kesesakan ketika beratur mengambil jubah. ramai. berpeluh2.

mujur masa mendaftar di foyer dewan sebelum dibenarkan beratur untuk mengambil jubah di bilik jubah, banyak kaunter pendaftaran yang dibuka. lega sikit. cepat jer. pukul 3 petang settle urusan mengambil jubah. siap boleh check dan try jubah sebelum menghala ke dewan untuk raptai konvokesyen pula.

mengikut jadual, raptai sepatutnya bermula pada jam 4 petang. tapi masa aku dan kawan2 selesai mengambil jubah, masa tu baru pukul 3 petang. sudahnya aku dan kawan2 masuk juga lepak dalam dewan. sebab sejuk. cuma lampu jer masa tu belum dinyalakan. pukul 4.20 petang barulah raptai dimulakan. sebenarnya xdelah actually raptai..rasanya lebih kepada mendengar taklimat sahaja di mana kami diberitahu mengenai do (s) & don't (s) sebelum, semasa dan selepas upacara menyampaian skrol. x ramai pun graduan yang hadir. ramai yang terus balik selepas mengambil jubah sebelum tu. taklimat @ raptai ni tamat pada jam 5.30 petang. kat luar hujan pun dah berhenti. aku tumpang kawan aku keluar dari UiTM dan minta dia drop aku depan jekel yang berhampiran dengan pintu keluar di seksyen 7. sementara tunggu Mr. Hubby datang ambil sempat jugaklah aku masuk butik tudung Hajra. beli 3 helai tudung murah2. ada sale...huhu..so sekarang ni tunggu hari sebenar ajelah minggu depan :)

aku: teruja dan bersyukur.. :)

13 October 2011

kdrama review: My Princess

Episode: 16 * Genre: Romance, Comedy * Cast: Song Seung Hun as Park Hae Young, Kim Tae Hee as Lee Seol, Park Ye Jin as Oh Yoon Joon and Ryu Soo Young as Nam Jung Woo

Drama ni sebenarnya disiarkan di Korea bulan February yang lalu. lama dah tapi aku jer baru tengok. hehe..itupun sebab adik aku kata drama ni best. first impression aku, Kim Tae Hee tu x berapa best (sorry Kim Tae Hee)..tapi aku suka Song Seung Hun (hensemnya dia dalam Autumn in my heart)..huhu..tapi sekarang dia dah tua sketlah..hehe..

Drama ini mengisahkan tentang Lee Seol (Kim Tae Hee). Dia ni student di sebuah universiti. macam biasalah student yang admired sangat2 pada professor dia (Nam Jung Woo). Tapi professor dia ni dah ada girlfriend (Oh Yoon Joon). Tiba2 satu hari tu dia dapat tahu yang ayah dia yg dah meninggal dunia merupakan seorang putera raja yang selama ini disorok identitinya sebab bapa dia tu anak luar nikah maharaja korea pada masa tu (kononnyalah :P) so secara automatiknya Lee Seol ni ialah seorang puteri raja dan waris kepada keluarga diraja Korea memandangkan bapa dia kan dah meninggal... lepas tahu dia ni puteri raja maka hidup dia dari orang biasa berubah 360 darjahlah. Dia kena duduk di istana dan belajar proper etiquette sebagai seorang puteri raja. Maka hero citer ni Park Hae Young telah dilantik untuk mengajar Lee Seol di istana memandangkan dia merupakan waris kepada Daehan Group yang bertanggungjawab menjaga amanat maharaja korea (atuk dia = pengerusi Daehan Group). Tak sangka, dalam pada itu dia jatuh cinta pada Lee Seol dan Lee Seol pun sama jatuh cinta pada Hae Young... gitu. Banyaklah insiden yang terjadi sepanjang dia tinggal di istana ni. Maklumlah..ramai yang dengki dan cuba menjatuhkan dia.

Overall pada aku drama ini sangat menarik. hehe..x kenal maka x cinta ek.. dah tengok baru boleh kata drama ni best..dan lakonan Kim Tae Hee dan Song Seung Hun pun mantap (ewah)..romantik gitu. So untuk drama ini aku bagi 4 bintang **** :)

12 October 2011

gila beli buku

aku gila beli novel sejak dua menjak nih. x pasal2 untuk bulan lepas jer aku 'terbeli' 5 buah novel (habis duit gaji aku!)..huhu...tu belum termasuk beli majalah2 dan buku2 untuk my daughter sama..sebab dia selalunya akan jeles..kalau beli buku aku, mesti beli jugak buku untuk dia sebab bila kat rumah boleh lepak sama2 atas katil baca buku masing2..hehe..bulan ni pun aku dah 'terbeli' (lagi) 2 novel lain pulak..dan untuk mengelakkan aku 'terbeli' novel tiap2 minggu, novel terakhir yang aku beli minggu lepas is novel bahasa inggeris setebal 612 ms sebab kalau buku inggeris lambat sket aku nak berjaya habiskan...so selamatlah 2-3 minggu tanpa beli novel baru.. adooi..

so antara 5 buah buku di atas.. yang paling best is Baju Melayu Hijau Serindit by Syud. Aku bagi 4.5 bintang untuk novel nih. Ceritanya menarik, bahasa yang digunakan pun simple dan bersahaja. Thumbs up for Syud!..dan buku yang kedua best is Contengan Jalanan by Hlovate sebab aku suka semua novel tulisan Hlovate sebenarnya. Cuma naskah terbaru tulisan Hlovate ni agak complicated sebab ada antara alat2 muzik yang diceritakan dalam novel tu aku tak tau sebab aku bukan musician..dan ada antara lagu2 yang dia sebutkan dalam tu jugak aku x pernah dengar sebab i'm not listening to that kind of song. tapi jalan ceritanya menarik dan mesejnya bagus. Novel ni pun secara kreatifnya terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian (i) story by Fend and another section (ii) is a story by K2...so untuk novel terbaru karya Hlovate ni aku bagi 4 bintang! yang 3 novel lagi tu..boleh tahan la ceritanya kalau korang nak baca.. huhu..(sorry)..so starting minggu lepas dan at least 2-3 weeks more, aku akan stuck baca The Brightest Star In The Sky by Marian Keyes la nampaknya..hehe..(padan muka aku).. :P

07 October 2011

kdrama review: Scent of a Woman

Episode: 16 * Genre: Romance, Melodrama * Cast: Kim Sun Ah as Lee Yeon Jae, Lee Dong Wook as Kang Ji Wook, Uhm Ki Joon as Chae Eun Suk dan Seo Hyo Rim as Im Se Kyung

Drama ini mengisahkan tentang Kim Sun Ah yang memegang watak sebagai Lee Yeon Jae yang bekerja di sebuah syarikat pelancongan. Kim Sun Ah ni dulu popular dalam drama My Name is Kim Sam-Soon tapi masa tu badan dia agak berisi. Terkejut juga aku sebab kali ni dia kurus sangat sampai pada mulanya aku x perasan yang itu adalah orang yang sama dalam drama My Name is Kim Sam-Soon. Lee Dong Wook yang hensem tu pulak memegang watak sebagai Kang Ji Wook merupakan bos di syarikat yang sama dengan Yeon Jae nih bekerja dan ini merupakan drama pertama beliau setelah tamat menjalani kursus ketenteraan selama 2 tahun baru2 ini. Dan sudah pasti aku tengok cerita ini sebab Lee Dong Wook ni la.. hehe..

Yeon Jae ni sebenarnya sakit kanser dan dijangka dapat hidup selama 6 bulan sahaja lagi. Maka, Yeon Jae ni bertekad untuk mengubah style kehidupan dia yang agak nerd tu kepada style yang dia inginkan. Dia ni pada awalnya di tempat kerja dia, dia selalu kena buli dengan rakan2 sekerja dia. Penampilan pun x menarik. Jadi bila dia tahu dia cuma ada 6 bulan sahaja lagi untuk hidup, serta merta dia membuat tranformasi pada diri dia 360 darjah dari asal dan dia juga buat 20 senarai 'wish list' apa perkara yang dia nak buat sebelum dia meninggal dunia. salah satunya ialah dia nak jatuh cinta pada orang yang dia suka yakni hero cerita ini iaitu Kang Ji Wook. Oleh itu dia pun berhenti kerja dan seterusnya pergi bercuti ke Jepun. x sangka kat sana dia berjumpa dengan Kang Ji Wook ni secara x sengaja dan sama2 jatuh cinta..

Apa jadi selepas itu? nak tau korang kenalah tengok drama ni yer. Pada keseluruhannya pada aku, drama ini agak berat pengisiannya.. sarat dengan emosi sebab Yeon Jae ni sakit kanser tapi dalam pada tu dia nak juga jatuh cinta dengan Ji Wook..dengan bermacam halangan lagi.. fuhh...cerita sedih. tapi pada akhir cerita, Yeon Jae ni x mati dan dia bahagia hidup dengan Ji Wook walaupun dia sakit. gitu..aku rasa sengaja pengarah cerita ni x mau mematikan mood penonton dengan mematikan watak utama. jadi dia biarkan watak utama itu masih hidup dan menggambarkan bahawa sebenarnya masih ada harapan dalam hidup ini walaupun menghidap penyakit yang berbahaya seperti kanser. agaknya begitulah. Jadi, untuk drama ini aku bagi 3 bintang***

06 October 2011

kdrama review: Protect The Boss

Episode: 18 * Genre: Comedy, Romance * Cast: Choi Kang Hee as No Eun Seol, Ji Sung as Cha Ji Heon, Hero Jaejoong (JYJ) as Cha Mon Won dan Wang Ji Hye as Seo Na Yoon

Drama ini mengisahkan mengenai No Eun Seol yang yang susah sangat nak dapat kerja. dulu dia ni gangster kat sekolah. Setelah bersusah payah pergi macam2 interview kerja, akhirnya dia diambil bekerja oleh Cha Mon Won sebagai setiausaha kepada sepupunya Cha Ji Heon. Mulanya susah juga No Eun Seol ni nak bekerja dgn Cha Ji Heon sebab Cha Ji Heon ni x minat nak bekerja pastu dia ada penyakit gemuruh. No Eun Seol ni la yang train Cha Ji Heon untuk mengatasi masalah gemuruh dia tu dan akhirnya Cha Ji Heon ni jadi bos yang berwibawa gitu. Oleh kerana selalu bersama, Ji Heon ni jatuh cinta la pada Eun Seol ni. tapi Eun Seol pulak suka pada Mon Won sebab Mon Won ni layan Eun Seol baik2 jer sedangkan Ji Heon ni selalu marah2 dia. tapi lama2 dia pun jatuh cinta juga pada Ji Heon.

Drama ini ada keseluruhannya sangat best dan kelakar sampai pada awal episode aku betul2 nak tergelak depan pc. gelagat Ji Heon dan sepupunya Mon Won sangat kelakar. Na Yoon yang melakonkan watak jahat juga kelakar hingga tak nampak pun macam dia jahat. Rasanya drama ini boleh dapat award cerita paling kelakar untuk tahun ini rasanya. best. Endingnya juga best bila Eun Seol ni akhirnya berkahwin dengan Ji Heon dan Na Yoon pula bercinta dengan Mon Won. So kalau nak tengok lakonan mantap Hero Jaejoong ni bolehlah tengok drama ini yer. Lagu2 ost drama ini pun best terutama yang dinyanyikan oleh Hero Jaejoong sendiri. seperti biasa korang boleh cari di SINI yer... so untuk drama ini aku bagi 4 bintang ****

05 October 2011

Avril Lavigne - Wish You Were Here



Lyrics:

i can be tough * i can be strong * but with you, its not like that at all * theres a girl who gives a shit * behind this wall * you just walk through it *

and i remember all those crazy thing you said * you left them running through my head * you're always there, you're everywhere * but right now i wish you were here *

all those crazy things we did * didn't think about it just went with it * you're always there, you're everywhere * but right now i wish you were here *

damn, damn, damn * what i'd do to have you * here, here, here * i wish you were here * damn, damn, damn * what i'd do to have you * near, near, near * i wish you were here *

i love the way you are * its who i am don't have to try hard * we always say, say like it is * and the truth is that i really miss *

all those crazy thing you said * you left them running through my head * you're always there * you're everywhere * but right now i wish you were here *

all those crazy things we did * didn't think about it just went with it * you're always there, you're everywhere * but right now i wish you were here *

damn, damn, damn * what i'd do to have you * here, here, here * i wish you were here * damn, damn, damn * what i'd do to have you * near, near, near * i wish you were here *

no, i don't wanna let go * i just wanna let you know * that i never wanna let go * let go, oh, oh * no, i don't wanna let go * i just wanna let you know * that i never wanna let go * let go, let go, let go *

damn, damn, damn * what i'd do to have you * here, here, here * i wish you were here * damn, damn, damn * what i'd do to have you * near, near, near * i wish you were here *

04 October 2011

falling in love for the 2nd time



hehe..gelak dulu baca tajuk tuh.. :P

xderlah..aku nak citer pasal kawan aku :)..baru2 ini one of my best friend dapat call from her long lost friend. lebih kurang 15 tahun jugalah hilang tanpa khabar berita. my friend ni is a single mother with 3 kids. her late husband died about 4-5 years ago due to illness. since then until now my friend ni never thought about kawin lagi. but about 2 months ago she received a call from her friend whom she never met for almost 15 years already. mestilah dia terkejut kan. entah macam mana kawan dia tu dapat nombor telefon dia pun dia tak tahu. kawan dia tu pun x mau bagitahu. katanya itu x penting pun coz yang penting sekarang ni, dia dah jumpa dah my friend tu balik setelah berusaha mencari my friend ni bertahun-tahun lamanya. umur dia pun lebih kurang sebaya dengan my friend ni tapi dia belum berkahwin lagilah. katanya sebab belum bertemu dengan pasangan yang sesuai.. dan sebab dia masih ingatkan my friend tu.

sebenarnya my friend tu kenal dan berkawan rapat dengan kawan dia tu masa diorang kerja di tempat yang sama masa zaman remaja diorang dulu. tapi xdelah sampai tahap pakwe-makwe pun. cuma ada la my friend tu kata yang dia memang suka pada kawan dia tu. yer la.. kawan dia tu hensem betul. lebih hensem dari Edika Yusof....aku dah tengok gambar dia..hehe..tapi masa tu my friend ni takut nak serius dengan kawan dia tu sebab kawan dia tu bukan berbangsa melayu. banyak perkara yang dia kena fikirkan. takut dia x boleh nak bimbing pula nanti kawan dia tu dalam Islam dan macam2 lagi. so my friend ni just bertukar tempat kerja di tempat lain dan berpindah dari tempat tinggal dia pada masa itu. so their relationship pun just ended like that. sampailah when she received a call from kawan dia ni semula. and kawan dia pun juga ada tanya why she left him just like that? speechless la my friend ni x tahu nak cakap apa... terkejut badak dia...hehe.

nak dipendekkan cerita...diorang pun kawanlah balik. and kawan kepada my friend ni pun dah tahu yang my friend ni ibu tunggal dan ada anak with her late husband sebelum dia try call my friend dulu. maknanya dia dah tahu dari awal2 lagi. so my friend ni agak2 mesti member2 diorang jugak yang pecah rahsia dan bagi nombor telefon dia pada kawan dia tu. mula2 tu my friend ni ada juga tanya pendapat aku...ok tak kalau dia nak kawan semula dengan kawan dia tu. maksudnya seriously berkawan la. aku bagi full support pada kawan aku tu. sebab aku dah tengok susahnya dia sorang2 besarkan anak2 dia. memang dia masih ada keluarga yang membantu tapi lain. i really think that kita sebenarnya memerlukan pasangan kita juga dalam hidup ini. sebab apa yang kita cerita dengan kawan kita sebenarnya x sama macam kita bercerita pada pasangan kita. betul tak? dia mesti sunyi dan perlukan teman juga nak bercerita pasal perkembangan anak2...isu2 semasa..berkongsi suka duka..so i told her to give them a chance by get to know each other again and just follow the flow. kalau ada kesesuaian pada akhirnya, kawinlah.. gitu..

my friend ni pun sebenarnya x sangka yang kawan dia tu masih ingat pada dia. yer la.. dulu2 pun bukan diorang bercinta pun. just macam teman tapi mesra jer la. sebab kawan dia tu hensem..ramai yang berkenan..dia pulak rasa yang dia ni biasa2 jer...manalah orang nak pandang.. gitu.. :P so bila kawan dia tu bagitau yang sebenarnya dari dulu lagi dia nak serius dengan my friend ni tapi mungkin dia terlambat sangat sampai my friend ni dah lari dulu dari dia..hehe..so sekarang ni diorang macam dah jatuh cinta buat kali kedualah.. gitu :) cuma sekarang ni kena ambil masa jugaklah untuk disesuaikan dengan keadaan. yer la.. kawan my friend tu pun belum masuk Islam.. and my friend pun ada anak2 yang perlu diberi perhatian. bak kata yusrylah..bukan 'bercinta' macam remaja tuh..tapi 'hubungan matang' gitu.. :) and tak salah kan jatuh cinta buat kali kedua pada situasi nih?

aku: doakan segala yang terbaik buat mereka :) and sangat sweet sebenarnya bila kita tahu orang yang kita suka tu sebenarnya juga suka pada kita..hehe..nak pulak orang yang kita suka tu hensem...fuhh..haha..(sila abaikan) :P

03 October 2011

addicted to krushers

aku. sedang. dilanda. kemalasan. hehe...tapi aku rajin beli krusher kfc nih sekarang ni..adoii.. sedapnya...huhu..

pilihan aku: strawberry banana :) jom berkrushers!


psstt..nanti aku update cerita baru yer :)
gambar credit to: www.kfc.com.my & www.kfc.com.ph

27 September 2011

pagi ini

pagi ini hujan lebat sangat. masa tu dah elok2 jer nak keluar rumah. fikir punya fikir punya fikir (ntah berapa lama)..akhirnya aku buat keputusan nak redah ajelah. sebab hujan pun xde tanda nak berhenti. makin lebat ada. lepas pakai baju hujan aku pun keluarlah dari rumah. pasrah. kat highway sebelum sampai tol sungai dua ada 2 eksiden yang berlaku. dekat2 jer. x teruk. cuma berlanggar depan dan belakang kereta secara berturut. eksiden pertama melibatkan 3-4 kereta agaknya. aku pun tak perasan. jeling dari ekor mata aje. berselang 5km dari eksiden pertama, 3-4 buah kereta juga mengalami nasib yang sama. mungkin sebab jalan terlalu licin akibat hujan lebat. atau sebab kabur pandangan mata ketika memandu yang memungkinkan kemalangan berlaku. atau juga mungkin akibat daripada sikap kurang sabar. mungkin. sekali lagi aku hanya sekadar memandang apabila motor yang aku bawa melalui tempat kejadian sementelah hujan juga masih lebat dan aku juga tidak mahu menambahkan lagi kesesakan yang sudah sedia ada.

bawa motor masa hujan lebat bukan sekadar aku basah sebab ditimpa hujan sahaja. sepanjang perjalanan nak sampai ke jeti beberapa kali aku disimbah dengan air hujan yang bertakung di jalanan dari kereta yang lalu di tepi aku. iye, aku tahu... itulah untungnya orang yang bawa kereta masa hujan lebat. x basah. tak macam orang yang menunggang motorsikal. tapi boleh tak bawa kereta tu perlahan sedikit ketika tengah hujan? ini tak, bawa laju juga. makanya bila lalu di kawasan yang terdapat air bertakung, habis hasil simbahan tayar kereta tu terkena penunggang motorsikal yang ada kat betul2 sebelah kereta awak tu. bila laju, maknanya air yang disimbah tu juga kuat la yang terkena. sudahnya beberapa kali menonong motor aku dibuatnya bila air simbahan tu terkena pada aku dengan kuat bermula dari atas helmet. double basah aku hari ini dengan air hujan dan air simbahan hujan. terbaik. terima kasih la tuan empunya kancil biru tua dan si wira hitam yang membawa kereta secara berhemah benar tadi sehingga teringin nak mandikan aku di tepi jalan. mujur hujan lebat tadi menyukarkan aku melihat nombor plat kereta anda. kalau tidak sudah tentu aku paparkan nombor plat kereta awak semua itu di sini. moralnya: hujan lebat, bawalah kereta slow sikit dari biasa dan ingat, bukan kita sorang jer yang guna jalanraya tu. bukan kita punya pun. kita kongsi guna, jadi bertimbang rasalah...

23 September 2011

anak angkat 2

alkisahnya...selalunya aku bagi hamster2 tu makan kuaci atau makanan hamster yang aku beli kat kedai. tapi aku tengok diorang tu macam dah x lalu pulak nak makan...jemu kot. sudahnya 2-3 hari sudah aku try la bagi diorang ni makan salad pulak (butterhead lettuce) yang kebetulan ada dalam peti ais...tengok2 diorang macam suka sangat makan salad tu. tambah2 lagi si noni tu. dah tu semalam sebelum pegi kerja aku pun letak lagi salad dalam sangkar diorang. lepas tu aku terus pegi kerja.

masa kat ofis baru terfikir nak cari apa jenis makanan yang hamster boleh makan. rupanya banyak juga jenis makanan yang diorang boleh makan umpamanya brokoli, epal, carrot dsbnya. bila tengok senarainya, aku rasa legalah sebab benda2 tu senang gak nak beli so bolehlah nanti tukar2 menu diorang. sekali dalam satu artikel tu, kat bahagian bawahnya ada stated yang "excess lettuce can cause liver problem for your hamster"... arghh sudah...x boleh makan salad rupanya hamster nih.. dah tu? mati dah kot hamster2 aku kat rumah tu sebab makan salad? alaaa.... duduk kat ofis pun dah jadi x tenang. bukan apa.. kalau diorang mati disebabkan salad yang aku bagi tu..mesti la aku menyesal kan..kesian diorang. balik kerja cepat2 aku check sangkar. diorang tidur kot x bergerak. suspen jer aku. dalam hati dah terfikir "mati ke".. sekali tengok si noni dah terjaga dan memandang aku. ooo... lega..haha...sihat lagi diorang tu. fuhh!

lepas tengok diorang sihat jer walaupun salad yang aku letak pagi tadi dah habis, aku pun cepat2 potong buah epal dan carrot pulak. memang aku sengaja beli epal dan carrot tu masa rehat tadi. tengok budak dua tu pun suka sangat dapat makan menu baru. alhamdulillah.. walaupun aku ni not really into pet, tapi kalau dah jaga mesti rasa bertanggungjawab juga. and this week, sorry to say, aku terpaksa hantar diorang balik kg aku balik. sebabnya rasanya x sesuai aku nak jaga diorang memandangkan banyak masa kat luar rumah jer. yer la.. aku ngan mr. hubby kerja..anak aku pun pegi sekolah, so dekat2 pukul 7 baru kami sampai rumah. sudahnya malam baru boleh nak tengok diorang. itupun tengok2 gitu jer la. kalau kat kg, mak dan abah aku ada, adik2 aku pun ada.. ramai yang boleh tengok2kan. lebih baik begitu. kan?

13 September 2011

anak angkat

lokasi: dapur umah mak

situasi: tengah masak :)


Adik: Along...ada x along terfikir nak ambil anak angkat?

Aku: huh? (buat muka pelik)

Adik: xdelah..Ein (nama adik aku) dah jenuh cari keluarga angkat untuk Noni tapi xde sapa yang sanggup...

Aku: keluarga angkat untuk Noni?

Adik: ha'a...Ein dah x boleh jaga dia dah. Nanti warden marah (adik aku belajar kat kolej di Ipoh)

Aku: Noni mana nih? (dah bertambah konfius)

Adik: alah Along nih... hamster Ein la kat depan tu la... namanya Noni...

Aku: ooooohhh....Noni tu hamster la yer...ingatkan anak sapa la tadi..tengoklah dulu macam mana yer Ein..sebab Along geli nak pegang dia...

Adik: apa nak gelinya..dia baik la Along...

Aku: nantilah along fikirkan..huhu..

itu hah Noninya.. hamster putih. siap bagi rumahnya sekali. akhirnya aku bawak balik jugaklah si Noni tu ke Penang sebab anak aku tu suka sangat main dengan dia. tapi aku x kata nak bela sampai bila2 so still dalam tempoh percubaan la sebab aku ni bukan apa, selama ni x pernah pulak aku terfikir nak bela pet kat rumah sebab takut akan menyeksa binatang jer. nak2 pulak hamster ni sebab aku geli betul nak pegang sebab hamster ni betul2 macam tikus kan...cuma ekor jer pendek. tapi sebelum balik hari tu mak aku soh aku beli lagi sekor hamster tu buat teman si Noni ni. kesian la kan sekor2 dia jer dalam tu. sudahnya setelah gigih mencarinya di pekan, aku beli sekor lagi hamster betina warna kelabu buat kawan Noni. tengah mood raya sibuk2 la cari hamster..hehe..pastu suka2 hati pulak namakan dia Lili.. hehe.. so sekarang jadi rutin pulak, hari2 bagi makan..pastu seminggu sekali tukarkan habuk kayu dia dan juga mandikan budak dua tu.. x pasal2 tambah lagi 2 anak aku..haha..eh..tadi kata geli kan?.. geli la.. aku pegang diorang lepas pakai sarung tangan la.. :P.. mr hubby pun geli juga. memula tu dia x berapa nak menyokong la bawak hamster ni balik rumah tapi sekarang ni aku tengok dia pun rajin duduk tepi sangkar tu tengok budak2 tu..hehehe..

12 September 2011

hari raya 2

Raya kedua awal2 pagi lagi dah bersiap2 nak balik kg aku pulak. semangat betul. tapi jadi lambat gak keluar sebab mr. hubby diserang sakit perut. berbelas kali jugaklah dia berulang ke toilet. hehe.. mungkin sebab makan macam2 sangat kot masa hari raya pertama tu sampai perut pun terkejut dan x dapat memproses dengan baik...hehe..sian dia. so bila dah ok sket barulah kami keluar rumah. sampai di exit kuala kangsar alahai sesak la pulak macam gambar kat bawah nih. tapi kebanyakkannya nak bayar secara tunai. kami yang pakai smart tag pun tersangkut sama sebab x boleh nak celah untuk masuk ke lane smart tag. dan akhirnya berjaya juga masuk ke lane smart tag yang kosong. lorong touch n go pun kosong jugak. kan senang kalau ramai yang guna kad touch n go.. x payah bersesak nak tunggu giliran bayar tunai. kan?sampai rumah mak aku dah tengahari pun. selalunya on hari raya kedua, kami terus gerak pergi beraya ke rumah bapa saudara aku di Kuak, Kuala Kangsar. tapi memandangkan ahli majlis x cukup raya kali ni sebab 2 orang adik aku x dapat cuti raya, mak aku suruh balik ke rumah dulu. lagipun mak aku dah masak makan tengahari katanya. sorang lagi adik aku pun belum sampai lagi dari rumah mertuanya di ipoh. so tinggal mak aku dan sorang adik perempuan aku saja yang ada kat rumah manakala 3 orang adik bujang aku tu dah keluar beraya secara berkonvoi ke rumah kawan masing2.

cadangnya lepas makan tengahari nak gerak la pergi rumah bapa saudara aku tu (abg mak aku) tapi stuck kat rumah sebab ramai betul tetamu yang datang. memula kawan2 adik perempuan aku tu datang beraya, pastu kawan2 abah aku pulak, kemudian adik beradik mak aku datang pulak dan lastly keluarga sepupu aku (belah abah aku) pulak datang. elok diorang balik jer kami cepat2 keluar rumah. hehehe.. takut orang datang beraya lagi sampai x sempat nak keluar sebenarnya. masa tu pun dah pukul 6.30 petang dah pun. mesti bapa saudara aku tu pun dah tertanya2 manalah adik bongsu (mak aku) dia nih x datang2 lagi..hehe.. sebab keluar pun lambat, dekat nak maghrib baru sampai rumah dia. lepas makan kuih2 raya yang sedap2, lemang dan rendang, kami pun baliklah. selalunya kalau raya rumah bapa saudara aku ni time tengahari mesti ada acara makan nasi dengan ikan bakar ramai2. tapi sebab dah sampai malam, mana nak ada dah ikan bakar..huhu.. tapi bapa saudara aku tu ada simpan ikan lagi tau..soh bawak balik rumah..nanti boleh bakar sendiri.. best! terima kasih pak lang... :)

sampai kg aku pun dah dekat pukul 10 malam sebab sebelum tu kami singgah shopping barang2 basah untuk menu esoknya dekat pasaraya kat pekan. lepas tu boleh melencong pulak singgah raya lagi kat rumah adik abah aku pulak di kg yang sama. rumah baru tu.. :) makan lontong pulak kali ini. duduk kejap terus balik rumah..fuhh...mata pun dah x boleh nak angkat..punyalah letih...ini barulah dikatakan raya sakan..ye tak?..hehe..

Taiwanese Drama Review: Love Keeps Going

Selain dari drama korea dan jepun, aku juga ada tengok drama taiwan sebab pelakon2 Taiwan pun hensem2 dan lawa2 juga. lagipun bahasa mandarin yang digunakan senang nak faham sebab aku tau juga bahasa mandarin ni sebenarnya (sikit2 jer pun)..hehe.. dan baru2 ini aku tengok drama best ni di internet. Drama Love Keeps Going ini ada 11 episode kesemuanya dan dilakonkan oleh Mike He yang hensem tu sebagai Han Yi Lie dan Cyndi Wang sebagai Zha Mei Le. Ceritanya telah diadaptasi dari sebuah novel dari Taiwan yang bertajuk Wang's Love Song.

Drama ini mengisahkan mengenai Mei Le yang sangat baik dan pandai. Dia mulanya bercinta dengan abang Yi Lie iaitu Han Yi Feng lakonan Eli Shih dan mereka berdua kemudiannya membuka sebuah kedai roti bersama2. Dari situlah dia kenal dengan adik Yi Feng yakni Yi Lie iaitu seorang komposer terkenal yang sangat berlagak. Hubungan diorang ni yang pada awalnya membenci antara satu sama lain bertukar menjadi suka apabila Yi Feng berlaku curang pada Mei Le dengan pekerja kedai roti mereka sendiri. Dek kerana kesian pada Mei Le dan sebab Yi Lie dah jatuh cinta pada Mei Le, Yi Lie ni yang tolong Mei Le melupakan kesedihannya akibat perbuatan Yi Feng. Akhirnya Mei Le pun jatuh cinta juga pada Yi Lie nih. So banyak lagilah peristiwa yang terjadi sepanjang mereka dua ni bercinta sehingga pada satu tahap Yi Lie ni eksiden dan hampir2 meninggal dunia dan seterusnya Yi Lie ni juga disahkan mengidap sejenis penyakit yang merbahaya sehingga memaksa dia berpisah dengan Mei Le.

Overall pada aku, drama ini sangat best dan happy ending juga. Memang x rugilah tengok cerita ni..hehe..lagu2 ost drama ini seperti Don't Cry (Cyndi Wang), Stick To You (Cyndi Wang), The Next Page of Me (Cyndi Wang), Hearts Garden (Mike He), Lonely Storm (Blue Bird Flying Fish) dan banyak lagi pun best2 untuk didengar (sila cari di SINI). so untuk drama Love Keeps Going ni aku bagi 4 bintang.

kdrama review: City Hunter

Sambil2 tengok drama Heartstrings kat internet hari tu, aku sempatlah juga tengok City Hunter ni sebab Heartstrings tu kena tunggu tiap2 minggu yakni mengikut siarannnya di korea nun sedangkan siri drama City Hunter ni dah habis siarannya bulan Julai yang lalu so sirinya dah lengkap. so walaupun City Hunter ni ada 20 episode, drama ni aku tengok habis dululah berbanding Heartstrings. Drama ini sebenarnya telah diadaptasi dari sebuah novel karya penulis terkenal Jepun iaitu Tsukasa Hojo. Pada asalnya cerita ini mengisahkan peristiwa yang terjadi di Jepun tapi telah diubahsuai kepada peristiwa yang berlaku di Korea.

City Hunter ni dibintangi oleh pelakon hebat iaitu Lee Min Ho (Boys Over Flower, Personal Taste) sebagai Lee Yoon Sung dan juga Park Min Young (Sungkyunkwan Scandal) sebagai Kim Na Na. Drama ini mengisahkan Lee Yoon Sung (Lee Min Ho) yang dilarikan semasa dia masih bayi oleh kawan ayah dia iaitu Kim Sang Joong sebagai Lee Jin Pyo/Steve Lee ke Thailand demi untuk mempersiapkan dirinya untuk menuntut bela di atas kematian ayah Yoon Sung yang dibunuh boleh kerajaan Korea semasa menyertai satu operasi ketenteraan. Pendek kata, drama ini dipenuhi dengan unsur sejarah, politik, dendam, aksi dan sedikit percintaan.

Overall pada aku, cerita ini agak menarik, tambah2 lagi sebab ada hero hensem macam Lee Min Ho. Tetapi disebabkan drama ini ada 20 episode maka jalan ceritanya agak lambat berkembang. Namun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa Lee Min Ho sebagai pelakon utama dalam drama ini segak memainkan wataknya sebagai seorang yang cekap dalam seni mempertahankan diri. Jadi kalau korang suka drama aksi, City Hunter ini semesti tidak akan mengecewakan korang. Cuma pada aku, kalau endingnya lebih jelas iaitu terang2 mengambarkan bahawa Yoon Sung tu selamat walaupun terkena tembakan pada akhir cerita, alangkah lebih baik. Babak percintaan antara Yoon Sung dan Na Na juga agak sedikit so x puas rasanya. Anyway, yang pastinya drama ini juga ada lagu2 ost yang best untuk didengar so seperti biasa korang boleh cari di SINI dan untuk drama ini aku bagi 3 bintang.

06 September 2011

kdrama review: Heartstrings (You've Fallen For Me)

korang dah tengok korean drama terbaru - heartstrings? drama ni baru jer habis siarannya di korea sebelum raya yang lalu. aku dah tengok online..hehe..peminat setia drama korea la katakan..heartstrings ni dibintangi oleh Jung Yong Hwa (CN Blue) sebagai Lee Shin dan Park Shin Hye sebagai Lee Kyu Won. drama ini mengisahkan tentang kehidupan pelajar universiti di mana Lee Shin (Jung Yong Hwa) sebagai pelajar aliran muzik moden, manakala Kyu Won (Park Shin Hye) pula pelajar aliran muzik tradisional. pada peringkat awalnya Kyu Won ni jatuh hati pada Lee Shin tapi Lee Shin x layan sebab Lee Shin ni suka pada seorang profesor dia (Jung Yoon Soo) tapi profesor dia ni pulak masih suka pada boyfriend dia masa di universiti (Kim Suk Hyun) yang kemudiaannya dilantik menjadi pengarah teater muzikal untuk persembahan universiti tempat Lee Shin & Kyu Won belajar. Lee Shin dan Kyu Won ni pulak kemudiannya terpilih untuk menyertai teater muzikal yang diarahkan oleh Kim Suk Hyun ni... jadinya kisahnya berkisar tentang teater muzikal inilah sehinggalah akhirnya Lee Shin ni tanpa sedar dah jatuh suka pada Kyu Won... gitu..

Pada keseluruhannya drama ni menarik. banyak konflik yang terjadi masa diorang ni berlatih teater muzikal ini. tambah pulak drama ini dibintangi pelakon2 hebat dan tak lupa juga lagu2 ost dalam drama ini pun memang best..korang boleh cari lagu2 ost drama ni di SINI yer. just taip saja heartstrings... so untuk drama ni aku bagi 4 bintang.

hari raya

syawal pun dah berlalu 7 hari kan.. kejap jer.. dan sepanjang sebelum raya dan berhari raya aku x sempat pulak nak buat entry baru kat blog ni. bahan ada banyak (kononnya).. tapi x sempat nak on laptop pun..(bajet busy giler) :P..haha..

so macam mana raya korang? ok? mestilah ok kan.. nama pun raya.. letih tu biasalah..tapi seronok dapat jumpa adik beradik, saudara mara dan kawan2 semua. betul tak? aku macam biasalah tiap2 tahun beraya di pulau pinang ni dulu. rumah opah mr. hubby. dah stay pun kat penang.. eloklah beraya terus kat sini dulu. lagipun keluarga mr. hubby aku tu kecil jer.. dia pun 2 beradik jer pun. so pil (parent in law) aku tu cuma ada sorang anak lelaki, sorang anak pompuan (sil aku), sorang menantu (aku) dan sorang cucu (anak aku) :).. keluarga kecil.. kalau aku sekeluarga pun cabut balik kg aku sebelum raya, mestilah pil aku sedih kan.. so xmolah sedih2 di hari raya.. aku pun x kisah pun selalu kena raya kat penang ni dulu. xde hal.. small matter jer.. :)

malam menjelang raya aku dan mr. hubby dah plan nak buat aktiviti sket malam tu.. sebab semua cousin dia pun balik kg kali ni. so sajalah nak meriahkan lagi suasana raya tu. kami plan nak buat barbeque (bbq) kat rumah opah mr. hubby.. kami kongsi2 modal bersama sepupu2 dan mak/bapa saudara semua...hehe..dan aku & mr. hubby ambil tugas sebagai penyelaras yang bertanggungjawab beli barang2 semua. so sehari sebelum raya tu (Isnin), kami pun pergilah beli barang2 semua (ayam, daging, udang dsb) kat carrefour & Tesco. Fuhh.. letih betul. sebab orang pun ramai.. nak beli pun macam berebut2..hehe.. mujur dari rumah aku dah buat list siap2 apa barang yang nak dibeli. so sampai jer terus ambil troli dan cari barang2 ikut list ajelah.. kalau masa tu nak beli sambil nak fikir apa yang nak dibeli, alamatnya ada jerlah barang yang x dibelilah jawabnya. hehe..lepas beli semua barang, terus hantar semua barang2 tu kat rumah opah mr. hubby. sinsing lengan pulak la nak perap ayam, daging tu semua. mujur sepupu2 mr. hubby tolong sama. habis kerja2 tu semua, kami balik dulu ke rumah dan datang semula ke rumah opah mr. hubby sebelum berbuka puasa. best berbuka puasa ramai2.. sampai berbuka cara buffet jer..x cukup tempat nak buat hidang.. hehe..meriah! :)

lepas solat Isyak, bermulalah aktiviti bbq kami tu.. kat dalam rumah, sil aku bersama beberapa orang sepupu sibuk mencucuk udang dan daging yang telah diperap pada lidi bersama bawang, tomato dan lada benggala (capsicum) seperti gambar kat bawah ni... ayam dan sosej yang diperap secara berasingan pulak dah dibawa ke luar rumah. sementara aku dan mr. hubby ambil tugas hidupkan api dan sediakan peralatan untuk membakar di luar rumah...gambar2 kat luar xde sebab tangan aku kotor dengan arang dan sibuk mengipas..hehe..so xleh nak tayang kat korang..haha..sorilah yer..korang imagine ajelah suasana buat bbq yer sebab aku pun belum berkesempatan nak mintak gambar masa buat bbq tu dari sepupu2 aku yang ada ambil gambar masa tu..






dan as a result, bbq malam tu bolehlah dikatakan success dengan jayanya... :) semua pun kata sos perap adalah sedap dan menjadikan bahan2 yang dibakar menjadi sedap juga.. wahh..bangga aku kejap sebab masa perap tu aku main bubuh jer sos apa pun..hehe.. dalam debar jugak masa membakar tu takut jugak x sedap sebab inilah first time aku try perap sendiri dan praktikkan cara baru membakar iaitu menggunakan aluminium foil..dan ternyata idea menggunakan butter dan sos perap semasa membakar juga menjadi..alhamdulillah.. boleh buat lagi lain kali.. :)