Be My Friend :)

30 January 2013

#7: Backpacking ~ Kena Fikir Positif

Beautiful view onboard masa pergi Seoul hari tu.. :)

Salam... :)

Kali ni saja la aku nak cerita pasal backpacking sebab ramai juga yang hantar email bertanya susah ke tak nak backpacking ke Seoul. Rata2 yang bertanya tu, risau kalau2 susah nanti nak pergi mana2 tanpa khidmat tour guide. Takut sesat. Pastu pernah juga aku dengar orang kata "kalau x pakai tour guide, entah2 nanti berpusing di tempat yang sama jer...ke mana pun x dapat pergi sebab tak tau"...amboi!..agak2 la...takkan la berhabis duit pergi tempat orang jauh2 tu tetiba sampai sana cuma pusing2 kat tepi2 hotel jer kot kan? Negatif jer bila berfikir...

Backpacking ni pada asasnya nak kata senang sangat pun tak, nak kata susah sangat pun tak juga. Ada la cabaran yang perlu ditempuhi juga. Nak2 pulak kalau pergi backpacking ke luar negara..yakni tempat yang kita tak biasa atau tak pernah pergi sebelum ini. Masalah bahasa, budaya & cuaca tu kita dah sedia maklumlah kan? Tapi cabaran itu yang sebenarnya menjadikan trip kita tu lebih menarik, tidak terikat (lebih bebas) & lebih jimat dan yang paling penting sekali ialah lebih thrill.. :)

Backpacking ni sebenarnya boleh jadi mudah kalau kita prepare dari awal2 lagi. Contohnya macam tiket flight tu kita dah beli dari awal lagi like a few months back kan? so lepas booking flight, bolehlah start planning. Firstly, beli la guide book dulu. Selalunya guide book ni akan ada complete detail mengenai sesebuah tempat tu yang merangkumi info basic mengenai cuaca, budaya, bahasa dan sebagainya. Dan juga disertakan info mengenai place of interest, macam mana nak pergi situ & maps tempat tu. Lepas tu tambah la lagi dengan info2 yang boleh dicari di Internet. Maka mudahlah nak buat itinerary sendiri lepas tu kan?

Bila dah ada detail planning @ itinerary tu, nak berjalan tempat orang tu dah jadi senang. Cuma kena alert la baca signboards...Kalau pergi berdua, sorang boleh baca detail planning, sorang lagi boleh tolong tengok signboards..kalau pergi ramai2, lagi ramai la yang boleh tolong. 

Yang penting sekali, bila nak pergi melancong cara backpacking ni, kena fikir POSITIF. Kalau asyik kata, boleh ke? tak sesat ke? x susah ke? sudahnya memang xjadilah nak pergi backpacking ni. Macam aku, memang dari awal dah buat detail planning sendiri sebab tak mau bergantung pada orang. Kalau boleh tu, nak kurang bertanya walaupun orang kata kalau malu bertanya sesat jalan kan? Bukan nak sombong ke apa tapi sebab communication barrier. Sesetengah tempat tu, Bahasa Inggeris pun susah nak difahami apatah lagi kalau bercakap dalam Bahasa Malaysia kan? Lagi bagus kalau belajar sedikit sebanyak bahasa negara tu atau beli jer Phrase Book bahasa negara tu sebab kat dalam phrase book ni, akan ada simple ayat yang boleh digunakan untuk berkomunikasi. InsyaAllah boleh juga membantu bila diperlukan nanti. 

So kesimpulannya, kena berani dan yakin bila backpacking ni...InsyaAllah urusan korang kat tempat tu akan dipermudahkan..

aku: tengah planning :)

21 January 2013

#6: Tukar Motor?

Salam... :)

Nak citer ni...kisahnya, last Friday masa nak pergi kerja, motor kesayangan aku yang telah digunakan sejak tahun 2004 tu rosak tetiba kat tengah2 highway! adoii la...timing belt putus masa aku tengah laju...huhu...alhamdulillah la aku x apa2 tapi masa aku rasa timing belt tu putus, bunyi kuat gak la dan buat aku terkejut but still boleh kontrol motor dan bergerak ke tepi sebab masa tu kebetulan kat atas bukit..so bila timing belt tu putus, motor bergerak sendiri menuruni bukit sebab kalau pulas minyak pun dah xkan bagi effect apa2 dah...huhu..

Sebenarnya, itu dah kali kedua timing belt putus tengah jalan tapi yang first tu putus masa balik kerja dan dah dekat rumah dah so ini kali pertama la putus masa nak pergi kerja..dah tu tengah2 highway pulak tu! So bila motor dah stop bergerak, aku xtau nak buat apa sebenarnya...hehe..tapi xlah panik sebab aku tau Mr. Hubby belum lepas lagi. Mr. Hubby pun pergi kerja bawa motor dan kami melalui jalan yang sama sebelum berpisah mengikut jalan masing2 setelah keluar dari tol yang pertama dan selalunya tiap2 pagi aku akan keluar dulu dari rumah. Makanya, x sampai 5 minit lepas motor aku berhenti sepenuhnya, Mr. Hubby pun melintasi aku dan perasan motor aku yang dah tersadai kat situ. Dia pun berhenti. Aku lega... :) xleh bayangkan kalau aku kena tolak motor tu sorang2...(ada la lebih kurang 5km nak sampai kedai motor)..

Maka kami suami isteri pun berbincang la kat situ macam mana nak buat dengan motor aku tu. Nak tolak ke depan jauh lagi nak sampai tol..nak patah balik ke belakang pun jauh juga sebab boleh kata masa tu kami kat tengah2 antara nak terus ke depan atau ke belakang balik. Sudahnya, Mr. Hubby soh aku ikut dia dulu ke ofis dia dulu sbb dia refused nak tinggal aku sorang2 tepi highway tu. Motor aku tinggal kat situ. Dan seterusnya, sampai kat pejabat dia, berpatah balik, tolak motor ke kedai dan motor pun dibaiki...tau tak?..kena tukar timing belt dengan satu set yang bersangkutan dengan belting tu..habis RM400 kat situ jer...huwaaa....itupun pomen tu kata, enjin bunyi x sedap...dia soh datang lain kali untuk buka enjin dan check apa yang x kena...nak kena spare duit lagi la tu! :(

Itu la kisahnya...skuter ni kos repair dia mahal kan? Pomen pun cakap camtu... Aku pulak dah rasa mcm tak sanggup dah ni... tukar motor cub ajelah...kan?  

16 January 2013

#5: Cempedak Goreng Vs Crepe Durian

Salam.. :)

Antara cempedak goreng dengan crepe durian, yang mana korang lebih prefer? Kalau aku, aku lebih suka cempedak goreng sebab lebih original rasanya...kan? tapi dari segi publisiti (ingat artis jer ker ada publisiti? hehe :P) crepe durian ni lebih glamer. Boleh kata sangat terkenal la masa musim durian yang baru2 ni...kan? tapi masa crepe durian ni tengah terkenal seantero blog, aku belum dapat rasa lagi crepe durian ni macam mana. Nampak macam sedap la...cuma x tau kat mana nak beli dan x tau pulak macam mana nak buat sendiri (malas sebenarnya :P). Jadi keinginan nak try crepe durian ni di'skip' (ayat baru :P) sehinggalah last weekend bila tetiba ternampak ada orang jual kat kawasan rumah aku...maka belilah...4 ketul = rm7 (mahal ke murah?)..

Di hari yang sama beli crepe durian tu, aku beli juga cempedak 2 biji. Mr. Hubby la yang belikan. Dia kesian kot sebab hari2 balik kerja aku selalu cakap sedapnya bau cempedak goreng tapi x sempat nak beli sebab bila lalu kat tempat jual cempedak goreng tu, selalunya dah habis pun cempedak goreng tu. Tinggal pisang goreng jer. Kalau dah hari2 sebut, faham la sang suami yang si isterinya nak sangat makan. Kesian punya pasal, dia beli 2 biji terus cempedak tu. Ambik! nak makan sangat kan? sudahnya 4 hari berturut2 kami bertiga makan cempedak goreng..hehe.. :)

Berbalik pada cerita pasal crepe durian tu pulak. Maka, akhirnya merasa la aku rasa macam mana rasa crepe durian yang digembar gemburkan sangat sedap tu. Aku dengan anak aku jer makan sebab Mr. Hubby x suka makan benda pelik2 atau yang dia x pernah makan. Dan kesimpulannya macam yang aku cakap mula2 tadilah. Aku lebih suka cempedak goreng dari crepe durian. Sebab? aku rasa cam pelik sket la rasa lemak2 durian + whipping creme tu. But still boleh diterima la. Cumanya makan satu jer pun dah muak...anak aku pun makan x habis satu tu. Sudahnya 2 ketul lagi jadi penghuni peti ais sampailah hari ini. Nanti aku makan... :P

So itulah ceritanya...tapi xdelah aku nak kata crepe durian tu tak sedap ke apa cuma mungkin sebab citarasa yang berbeza membuatkan aku lebih suka rasa cempedak goreng dari crepe durian. Mungkin ada orang lebih suka crepe durian kan? hehe.. :) 

11 January 2013

#4: Kisah Buku Teks


Salam.. :)

Dari 3 minggu sudah, weekend jer aku sibuklah ke sana sini mencari buku teks ni kat semua kedai buku yang aku tau kat Penang ni. Lebih dari 6 buah kedai buku kot yang aku dah pergi. Malangnya tak jumpa2 pun buku tu...semua kedai tu kata buku tu xde stok...frust tau...

Buku ni untuk anak aku yang seorang tu la...dia ada buku pinjaman yang sekolah bagi tu ...tapi buku tu dah nak tertanggal mukasuratnya...dah uzur sangat2...kesian pulak kan..macam manalah dia nak belajar bila buku teks pun dah nak relai.. Itu yang dengan gigihnya aku carilah jugak buku ni sampai dapat. Tapi bila dah hopeless tak tau nak cari kat mana lagi dah, aku lastly decided nak gunakan talian hayat jer la...message adik2 aku kat KL nun guna whatsapp...beritau semua adik2..kalau singgah kedai buku, tolong cari kejap buku tu...bagi sekali dengan gambar buku tu sebagai rujukan diorang nanti. 

Nak jadi rezeki, kebetulan masa tengah whatsapp diorang tu, Dee memang ada kat luar & nampak kedai buku...terus la dia singgah & akhirnya terjumpalah buku tu...yeay!..dia pun beli dan poskan...baru kejap tadi sampai kat ofis aku...alhamdulillah...tenkiu Dee...terima kasih daun keladi..hehe.. :) Finally...

p/s: kenapalah aku tak terfikir nak guna talian hayat awal2 lagi kan?...hehe..

07 January 2013

#2: Jalan-jalan Pulau Pangkor 2

Salam.. :)

Jom sambung cerita Pulau Pangkor.. :)

Sabtu ~ Pepagi lagi budak2 ni dah sibuk nak mandi laut. Rajin pulak tu bangun awal pagi... lepas paksa diorang makan roti dulu barulah bawak diorang pergi pantai..kalau x paksa memang x ingat nak makan dah budak2 nih.. :P

 Sepupu ~ anak Dee yang kecik tu..yang besar tu anak aku :) memula diorang main pasir dulu..warming up kot...hehe..

 Masa ni baru pukul 9.30 pagi kot..tapi dah sibuk..ada yang sewa bot pergi round island..



Pastu Paksu (adik aku yg bongsu) pulak join geng anak sedara main pasir...Pakteh kat belakang sekali tu nak join gak tu rasanya tapi malu...haha... :P

 Si seksi ni anak Dee...dia sambung main pasir bila yang lain mandi laut..

 Seronok sampai kecut2 mandi laut..


 Bila budak2 semua dah terjun laut...paklong (Mr. Hubby) pulak yang sambung main pasir...haha...lepas aku gelakkan dia, dia tarik aku pergi jalan2 tepi pantai pulak sebelum balik bilik...dah tengahari..nak masak pulak la..


 Ini mercu Teluk Nipah kot.. :P

Balik bilik semua gotong royong masak. Alah..bakar ikan, udang & sotong jer pun..hehe..nasi mak aku dah masak dalam bilik (pstt...kami bawak periuk nasi sekali! hehe)..

 Aku bertugas bahagian seasoning :P

 Semua ni Dee's hubby beli kat pekan Pulau Pangkor..murah jer katanya..

 Api dah ready..jom bakar!

 Ni petugas bahagian bakar..hehe..

Emm...sedapnya..... :)

Selesai makan tengahari kat bilik mak, semua pun balik rehat ke balik memasing dulu sebelum keluar semula lebih kurang 3 petang untuk naik bot pula ke Coral Island.




 Dah sampai Coral Island... :)

 Cari port dulu & pasang khemah...adik2 la pasangkan..aku tukang jaga barang2 dlm khemah jer bila yang lain pegi mandi laut since aku x mandi laut...Mr.Hubby pulak tukang ambil gambar..dia pun xmo mandi laut.. :P

 Ada mcm dalam Baywatch tak? hehe..

 My sis tengah cuba pakai benda alah nih..dia nak try snorkeling...ada la x sampai 10 minit pun dia snorkeling...pastu tertelan air laut bila air masuk corong pernafasan tu...haha...


 Penat snorkeling, semua pakat main pasir pulak..

 Hasilnya.. :P


 Pastu nampak orang candat sotong...terus abah & adik aku pun sewa pancing untuk candat sotong gak...alhamdulillah...akhirnya dapat gak 5 ekor sotong...kami buat bakar untuk makan malam.. :)

 Aku sibuk nak pergi tengok abah aku candat sotong so gigih la panjat batu2 segala tu sebelum sampai dekat abah aku...hehe..seksa kemain tau panjat batu2 tu..licin & membahayakan (tau pulak bahaya :P)...Mr.Hubby dari jauh dah urut dada...risau aku jatuh...sorry..aku x sangka pulak aku dah risaukan dia... :P


 Tak sedar senja telahpun melabuhkan tirainya. Bot pun dah sampai...jom balik seberang sana...:)

Malamnya kami buat bbq lagi..bakar sotong yang berjaya dipancing & makanan lain yang dibawa dari rumah. Dan esoknya bersarapan di kedai makan tepi pantai pula...

 Selesai bersarapan, kami ronda2 dulu kat tepi pantai sebelum balik balik untuk berkemas...dah nak balik...

3 generasi.. > my daughter, me & my mom.. :)

 Dah ready untuk check out...

Sampai di Jeti Pangkor, bot pun sudah sedia ada..so x payah nak tunggu2 lagi...jom balik! Dapat duduk di bahagian depan sekali pulak tu.. :)


 Nak balik pun ceria.. :)

 Ala...comelnya Yaya!!... :)


Sebelum balik, kami singgah sebentar di Telok Batik. Si Dee la...dia nak tengok Pesta Bilis la kononnya...tapi memandangkan dah petang, ekor ikan bilis pun dah x nampak! haha...tapi Telok Batik punyalah crowded..nak masuk jem..nak keluar pun jem..huh! so tak tunggu lama, kami pun bergerak balik ke kampung dan selamat sampai pada jam 8.00 malam...maka dengan itu tamatlah percutian keluarga 3 hari 2 malam kami di Pulau Pangkor sebagai penutup tirai tahun 2012 ini...:)

Sekian... :)

03 January 2013

#1: Getting migraine while sleeping

I got migraine last night while i was asleep. The pain wakes me up around 2 am - 4 am and its focused behind my right eye. Rasa mata sebelah kanan tu tertekan ke dalam! I can't sleep even after I took Panadol but after vomiting 2-3 times, i finally fall asleep. Seem to me, its over after 2 hours but until now, i don't feel 'right' with myself and of course will affect my mood today. The question is, when i go to sleep last night, there are no warning signs that i'll get migrains after that. It's totally normal. Wish i know how to prevent it... :( 

p/s: pernah jadi tak kat korang?