Be My Friend :)

10 November 2016

#5/2016: Anak Kucing

Assalamualaikum...

Lama x update...jom tengok gegambar....hehehe..


Tompok, Tam & Yenyen...anak Bubu & Mia...
Gambar ni diambil masa umur deme baru 10 hari
Semua belum buka mata masa tu
Telinga pun belum kembang..
Masa lahir tu, keciklah ya amat
Tiga2 lahir dalam bekas pasir
Melekat tali pusat dengan uri
KakRin syak mak deme si Mia tu lahirkan anak2 dia x cukup bulan
Sebab rasa macam baru sebulan setengah dia pregnant
Tetiba dengar suara dia memanggil dengan kuat
KakRin yang baru balik kerja terus terpa tengok sangkar
Rupanya dia dah bersalin...
KakRin angkat tiga2 tu letak atas tapak tangan..
Keciknya macam anak tikus...first time tengok anak kucing sekecil tu
Panggil Nasrin ambilkan gunting untuk potong tali pusat
Terus KakRin bertukar jadi mak bidan..kihkihkih

Lepas tu misi mencari kotak plak
Dah kata rasa macam Mia tu baru jer pregnant kan
Jadi x ready la lagi dengan sangkar baru
Mia masa tu berkongsi sangkar dengan Bobbi..
Mujur makcik deme si Bobbi tu x makan deme
Risau jugaklah sebab ada kan kucing makan anak kucing
So memula letak tiga ekor tu dalam kotak jer
Malam tu lepas Maghrib, keluar pegi kedai kucing pulak beli sangkar baru
Sangkar tu untuk letak Mia & anak2 dia..
Beli la tempat letak pasir dan sebagainya sekali
Memula tu risau juga Mia x reti jaga anak2 dia
Maklumlah Mia tu pun remaja lagi..first time kan
Tapi alhamdulillah elok jer dia menyusu dan jilat2 anak dia
Pun begitu, from time to time, kami gilir2 pegi tengok keadaan dia
Takut juga dia plak makan anak dia kan..


Ni si Yenyen yang manja..
Merangkap si buah hati kami sekeluarga
Antara deme bertiga, dia yang paling awal buka mata
Hari ke-12, Tam hari ke-14, Tompok hari ke-16
Selang 2 hari jaraknya
Sekor pun xde ikut warna apaknya..si Bubu yang berwarna kelabu
Pastu ikut maknya pun cuma Yenyen jerlah
Sebab Mia bulunya tompok2 oren, putih & coklat
Sekali keluar anak dia kaler tompok hitam putih yang dinamakan Tompok
Dan sekor lagi warna hitam berkilat yang kami namakan Tam
Sekarang ni umur deme dah sebulan 17 hari
Dah lincah memanjat dan berlari..
Nantilah KakRin ambil gambar deme yang baru
Sekarang ni nak ambil gambar pun dah susah sebab x reti duduk diam..

Sabo jerlah..


Dan diakhiri dengan gambar megi Kimchi...baru try test :P
Sedap jugaklah...rasa macam megi tomyam tapi x pedas
Ada label halal...so jangan risau...hehehe..
Next month nak pegi jalan2... yeayyy...
Sekian...