Be My Friend :)

24 June 2015

#6/2015: Cerita Puasa

Assalamualaikum...

Mcm mana puasa korang? ok?
aku pun ok jer..
cuma since balik dari Terengganu aku batuk2 & selesema
bila puasa lagilah kan..sebab x boleh nak kulum strepsil & makan ubat
cuma time buka puasa & sahur jer kan
so most of the time asyik la terbatuk2 macam nak terkeluar anak tekak semua
time nak tido pun tau
bila dah start batuk bukan senang nak berhenti pulak tu
dengan hingus nak melelehnya lagi...
fuh..penat ahkak...
esok kena repeat klinik la rasanya.. :-(

Selain dari tu, puasa cam biasa jer
lauk untuk berbuka ada yang beli, ada yang masak sendiri
selalunya balik kerja sempatlah masak 1 jenis lauk tambahan
itupun yang simple2 jer la
nak masak yang cerewet sket kenalah masak on weekend kan..
petang semalam masak udang galah goreng bercili ni


Habiskan stok bahan basah kat esbok
last week sebelum puasa beli udang galah ni kat market
sekali dengan ikan, sotong, ayam, ketam
sekilo udang ni dapatlah masak 2 kali
cukup la untuk buka puasa & sahur sekali 
last week dah masak kari dengan kentang


Weekend ni kenalah restock balik esbok
senang bila nak masak bahan dah ready kan
paling koman pun xde la goreng nasi kosong jer
boleh jugak campak2 udang ke, ayam ke dalam tu
barulah laju sket nak suap nasi time sahur tu..
betul tak? hehe..

Family aku ni, memang jenis hadap nasi masa berbuka & sahur
kuih-muih beli juga tapi makan lepas sembahyang
masa berbuka memang kena ada nasi
tak reti nak makan kuih dulu ke, murtabak ke.. gitu..
sahur pun sama
walaupun ada masa x lalu nak telan, tapi tetap makan nasi..
hehe..

Oklah...nanti2 kita sambung lagi yer...

17 June 2015

#5/2015: Selamat Berpuasa

Assalamualaikum... :)


Dimulakan dengan gambar makanan sebab esok dah start puasa...haha..
menu semalam actually
lala tumis pedas namanya
resepi campak2 ikut suka jer

minggu ni baru start masak balik
sebab last week seminggu berkampung di Terengganu
meninggalkan orang2 yang tersayang di Penang
demi kejohanan sukan dwi tahunan pejabat aku
duduk 8 hari di Primula Beach Hotel, Kuala Terengganu nun
dengan misi mencari emas :)


Misi yang tercapai! :)
Tapi menang bukan sebab akak terer yer...
team akak yang terer sebenarnya.. haha
akak duduk di kerusi simpanan jer la... :P
simpanan pun dapat medal...ok la kan? haha

duduk lama2 kat Terengganu pun x senang
asyiklah teringat rumah
homesick sangat2
padahal dulu boleh jer tinggal rumah seminggu pegi seoul, tokyo nun..
ker sebab ini dalam negara jer..tu yang homesick?
mengada kan..haha..



Kata anak aku Nasrin, sepanjang aku xde, Bubu pun x lalu makan
makan sikit jer
alolo...kiut sangat kan?
dia rindu kat mama dia la tu..
macam tu la jugak mama dia rindu dia..
tapi mama dia makan ok jer pun..haha..
balik tu terus peluk & cium dia..
dia pun cium balik...wahh...ada kemajuan..haha

oklah...selamat berpuasa yer kepada yang baca blog ngokngek ni..
walaupun jarang2 update...haha..
Assalamualaikum.... :)