Be My Friend :)

20 November 2014

#82: Terbuangkah?

Salam... :)


Bangun tidur hari ni, tetiba teringat kain batik sarawak yang aku beli masa pergi Kuching hari tu. Aku punya yang warna pink tu. Mana ntah aku letak. Ke dah terbuang sekali dengan sampah2 masa aku kemas bilik aku 2 bulan sudah? Aku ni fesyennya kalau mengemas, habis semua benda aku buang sekali. Huwaa...satu kerja pulak pagi tadi sambil bersiap nak pergi kerja, sambil cari kain batik tu. Memang rasa macam dah terbuang la...tapi x dapat nak terima kenyataan...dalam hati masih pujuk diri sendiri "eh tak..tak buang..mesti ada simpan kat mana2 ni"..gitu...

Sudahnya, dari pagi tadi x keruan. Asyik la teringat. Pastu sampai2 ofis, cari kat ofis juga. Dengan harapan, kot2 terbawa ke ofis pastu terlupa. Memang x la..xde kat ofis pun. Tapi sebab nak cari kat rumah tadi x sempat, terus cari kat ofis pulak...hahaha..ngok ngek! Sahih balik kerja kang aku selongkar cari lagi sampai aku penat...huhu...xperlah...kalau ada rezeki mesti jumpa kan?  

Oh..seperti yang diberitahu dalam entry terdahulu, last 2 weeks aku pergi kursus kat Langkawi. Penat giler. Pastu seminggu lepas tu aku pergi kerja jalan macam robot. Sakit kaki! Tambah2 bila nak turun naik tangga. Seksanya! Penangan dari aktiviti kursus + misi shopping kat sana la tu. Dengan backpack berat macam batu waktu balik tu...dengan orang yang berduyun2 berebut nak naik feri...dengan sesaknya masa nak keluar dari feri...Oh mai! boleh insaf dibuatnya! waktu tu la...hahaha... :P

Aku xde shopping banyak pun. Beli cekelat sikit, beli mangkuk sikit...jadi la..bajet pun kureng kan...padahal kalau x pergi Langkawi tu, hari2 biasa tu xde rasa pulak nak beli cekelat...hahaha...tapi macam pelik la kalau pergi Langkawi x beli cekelat kan? so beli la...xde la pelik dari orang...:P

Next weeks nak pergi family trip dah! yeay!! permohonan ke luar negara pun dah lulus, cuti dah apply, duit dah tukar, itinerary dah print dan dah check in flight sesiap dah.. :) counting days...lalala...nanti kita cerita lagi yer... :)

04 November 2014

#81: Teringat Trip Jepun

Salam... :)

Dah masuk bulan 11 kan? Kejap jer masa berlalu. Rasa macam baru jer naik keretapi kat Tokyo. Sedar2 dah setahun pun tinggalkan Tokyo...rasa nak pergi Tokyo lagi..tapi bajet xde..mahal serba serbi kat Tokyo tu..tiket flight mahal..hotel mahal..makanan mahal..cenderahati mahal...fuhh...jenuh la nak menabung semula...hehe...(kemain intro)..haha...

Cerita pasal kenangan kat Tokyo tahun lepas, ada benda yang aku x ceritakan. Takut korang x percaya. Tapi xpelah kalau x percaya pun. Bukan dapat apa pun kan?...haha...jom la cerita...

Ceritanya begini...kalau korang baca cerita trip Tokyo aku hari tu, mesti korang perasan aku ada cerita pasal pengalaman salah naik keretapi laju (Narita Express @ N'EX) dari Narita Airport nak ke Tokyo Station. Kami naik keretapi yang betul tapi pada masa yang salah. Korang boleh flashback kat SINI

Kami sebenarnya duduk di tempat duduk mamat ni & the gang:

 Jun Matsumoto
 Kumpulan Arashi

Kalau korang peminat artis Jepun, mesti kenal diorang ni kan? Dalam kumpulan Arashi, aku cuma kenal Jun sebab dia pelakon. Masa tu dalam group dia ada la 7-8 orang. Mungkin termasuk pengurus & pa diorang kot. Punyalah garang pengurus dia. Dengan muka bengis suruh kami blah dari kerusi yang sedang kami duduk.

Masa tu tengah panik. Jadi aku tak ingat itu kumpulan Arashi. Yang aku tahu, macam familiar jer muka Jun tu. Dia la tolong check tiket segala. Banding dengan tiket dia. Itupun dia cakap Jepun dengan K.Ina. Mujur K.Ina tahu sikit2 dan ingat nak cakap macam mana. Diaorang ni haram x tau bahasa Inggeris langsung. Ke diorang tau tapi xnak cakap bahasa Inggeris langsung pun boleh jadi jugak kan?...tapi yang tolong beria ialah si Jun tu la. Sampai dia panggil pengawal (ke pengawas) keretapi untuk tolong kami. Last2 dia mintak pengawal tu bagi kami duduk kat seat bahagian belakang sebab gerabak tu kosong banyak. Mujur. Tapi x logik la jugak nak suruh kami turun sebab keretapi tu sedang bergerak dengan sangat laju dan tak berhenti di stesen lain kecuali stesen Tokyo. N'EX ni memang laju giler. Tiket pun mahal giler...haha..yen3,020 sehala dari Narita Airport ke Tokyo Station...mahal kan?

Bila dah duduk kat seat belakang, barulah perasan itu kumpulan Arashi. Tapi xdelah excited bila tersedar jumpa dengan artis Jepun pun. Baru jer melepasi tahap panik yang kronik kan. Cuma sempatlah cakap 'arigato gozaimasu' + 'sumimasen' kat Jun sebelum kami bergerak ke seat belakang tu. Dia sorang jer yang baik dalam group dia. Yang lain macam nak telan jer kami. Lepas sampai kat stesen Tokyo pun kami nampak group Arashi ni lagi tapi kami jalan ke arah lain. Xmo bertembung..haha..

Itulah ceritanya...korang percaya tak nih? tak percaya pun takpe...xde hal. Aku cerita jer.

Bagi aku trip ke Tokyo lebih mencabar kalau nak dibandingkan dengan trip ke Korea. Sebab? Papan tanda dalam bahasa Inggeris sangat kurang. Pastu orang2 Jepun ni terlalu mencintai bahasa kebangsaan diorang. Sikit pun xnak cakap bahasa Inggeris. Macam seolah-olah kalau cakap bahasa Inggeris tu bermakna diorang x sayangkan negara diorang. Jadi nak tanya diorang apa2 punyalah payah. Jenuh tergeliat lidah cakap Jepun.

Mujurlah sekali jer tersilap naik keretapi. Selamat pergi sampai Karuizawa + Yokohama tanpa bertanya pada orang Jepun dah. Itulah pengalaman dan cabaran kan bila pergi trip sendiri. Xde tour guide, gamble jer la...pastu kena ingat, bukan semua orang atau semua tempat mesra pelancong. Maknanya bukan setiap orang yang kita tanya tu nak tolong kita. Ada yang nampak dari jauh dah paling muka ke arah lain sebab takut kita tanya kat diorang...gitu...

Weekend ni, aku ada kursus di Langkawi. Pergi 3 hari jer pun...pastu hujung bulan ada trip penutup untuk tahun ni. Tu jalan jauh sikit. Tapi xlah sejauh Korea ataupun Jepun. Itu nanti2 la kita cerita lagi yer...

Aku: to Mr. Jun Matsumoto, thank you for helping us! (bajet macam dia baca blog nih :-P)