Be My Friend :)

23 September 2014

#77: Masak-masak

Salam.... :)

Jom tengok projek masak-masak aku last week & this week... :P

 Malam Jumaat lepas buat roti sosej ni. Senang jer, guna roti paratha, potong 4, gulung sosej yang telah dipotong 2, dah siap gulung, kelar sket bahagian atas dan sapu kuning telur, then masak dalam oven. Done!

Ini karipap roti inti sardin & kentang. Breakfast hari Sabtu lepas. Guna roti Gardenia Bran & Wheatgerm jer. Breakfast jer masak, lunch makan kenduri, dinner pulak makan kat kedai...haha... 

 Tada! karipap roti yang telah digoreng :)

Hari Ahad buat laksa pulak... :)

Semalam (Isnin), sementara teman Nasrin buat kerja sekolah, aku buat ciskut dek kerana teringin lepas tengok ciskut yang adik aku Farah buat...hehe.. :)

Bekal hari ni...ciskut yang menggunakan biskut marie coklat.. :) yumms...

Aku: try masak yang simple2 jer... :)

11 September 2014

#76: Kemalasan

Salam.. :)

Aku kemalasan. Padahal trip planning untuk trip ujung bulan 11 nanti belum buat pun. Dee dah tanya 2-3 kali dah sebab dia excited. Aku pun excited kalau bab2 berjalan nih tapi nak buat planning tu yang malas. Sebab kena buat survey sana sini. Kena baca itu ini. Bukan boleh main taip jer terus siap itinerary...kan? Sebab aku ni orangnya agak detail sikit kalau bab berjalan ni. Takmo la bila dah sampai tempat tu baru nak decide nak pergi mana dan macam mana. Harus buang masa kat situ kalau baru nak buat plan...betul tak? Oh..trip kali ni nanti is family trip plus ada kanak2 ikut...

Lagi satu kemalasan is, nak buat batang bantal. Sebenarnya aku mintak tolong mak buatkan bantal kekabu. Bantal kat umah aku tu semua dah leper2. Maklumlah...bantal murah beli kat supermarket tu. Kainnya dah siap beli tapi mak soh aku jahit sendiri batang bantal tu sebelum pos kat mak sebab mesin mak kat kampung rosak. Alah...macam senang jer kan jahit lurus jer. Aku ada la mesin Singer yang umurnya 10 tahun dah kot kat umah tu. Selalunya 2-3 tahun sekali jer aku bawak keluar mesin tu dari dalam kotak untuk jahit langsir...haha..tapi tu la..sebab kemalasan, kain pun elok jer dok dalam plastik lagi....huhu..

Aku cuma rajin...memasak... :P

 Ni buat 2 hari lepas...chocolate cheese cake...resepi ikut dalam internet...rupa x lawa tapi sedap..hehe.. :P

 Ni dinner semalam..spaghetti olio aglio..senang dan sedap (puji masakan sendiri :P)..hehe..yang bulat2 tu fishball. Ingat nak beli scallop..tapi sebab scallop mahal sangat..kensel..beli fishball sudah..hahaha..

 Ni buat semalam juga lepas dinner dengan spaghetti di atas...strawberry cheese cake..sedap tapi cheese tu lembik...aku ingat aku salah teknik masa masukkan serbuk agar-agar (ganti gelatin sebab x jumpa kat supermarket)...rasa dah sedap dah tapi x puas hati sebab cheese tu x mengeras dengan sempurna. Frust!! kena cuba lagi nih..  

Oklah..aku nak start buat itinerary nih...hehe...(iyer2 jer) :P

Aku; My mom sms bagitau yang dia dah bawak basikal baru ronda2 kampung. Orang tengok pelik katanya! haha...tapi mak happy...hehe...aku pun... :)

08 September 2014

#75: Tricycle for Emak

Salam... :)


Last Saturday, belikan tricycle ni untuk my mom. Happynya mak dapat basikal baru...hehe..actually first time aku tengok dan jatuh hati dengan tricycle ni was masa kat Tokyo tahun lepas. Aku ada cerita kot dalam entry trip to Tokyo yang orang Jepun ni memang suka basikal. Everywhere kat sana boleh tengok diorang kayuh basikal sama ada nak pergi kerja ke, nak pergi hantar anak pergi sekolah/nursery, pergi beli barang-barang, bawak anjing/kucing bersiar2...memang meriah la dengan basikal..so antara banyak2 basikal, tricycle ni yang paling menarik perhatian aku. Sebab? Sebab aku teringatkan mak aku. Mak aku x tahu bawa basikal. So kalau basikal 2 tayar macam biasa tu, memang dia takat boleh sorong jer la. Jadi, masa nampak basikal tu, terus aku cakap kat Nasrin; "Eh comelnya basikal ni kan Nasrin? kalau basikal macam ni mesti Opah pun boleh bawak!". Nasrin pun cakap "ha'ah la mama...beli la kat opah satu"...amboi..satu hal pulak la nak cari kedai basikal kat Jepun tu kan...hahaha..

Bila balik kg, cerita la kat mak aku. Terus excited la dia. Simpan angan2 nak beli jugak basikal camtu. Senang la dia nak bergerak sana sini. Tapi masalahnya, ada ke basikal camtu jual kat Malaysia ni kan...sebab tak pernah nampak pun...Tapi xper...let's try cari...

Maka bila ada peluang pergi ronda kedai basikal mesti aku cari kot2 ada jual basikal macam ni. Kebetulan 2-3 bulan lepas balik dari Tokyo tu, rajin jugak aku ronda kedai basikal sebab mengikut Mr. Hubby yang nak survey basikal. Nak beli basikal untuk riadah katanya. Dalam banyak2 kedai, akhirnya aku nampak basikal yang seakan2 sama dah dengan basikal yang aku nampak kat Tokyo tu tapi saiz basikal tu kecil sikit. Mungkin untuk kanak2 kot. Survey jugak kat internet kot2 basikal ni ada jual kat kedai basikal area Penang ni. Tapi takde okay...yang ada basikal beli secara online..harga antara RM860 dan ke atas. Hold dulu...kumpul duit jap..hehe...

Maka, bila dah ada duit, aku ajak Mr. Hubby pergi cari basikal ni lagi. Kali ni memang dah niat, kalau jumpa terus beli dan terus hantar balik kampung...hehe...semangat! Mula2 ajak Mr. Hubby pergi kedai basikal kat Jalan Raja Uda tempat aku tengok basikal yang sama tapi untuk kanak-kanak tu. Berdebor2 masuk kedai tu..haha...ada wehhh!!..elok jer tergantung kat sebelah basikal untuk kanak2 yang aku nampak hari tu. Alhamdulillah...ada rezeki mak..ada satu tu jer pun so memang x dapatlah nak pilih2 color...hahaha...

Dipendekkan cerita, terus beli, tawar harga lebih kurang, terus zasss hantar balik kampung. Dah telefon bagitau mak sebelum tu nak hantar basikal. Sebab tu masa sampai kat kampung tengok mak dah standby kat luar rumah..tengah nyapu laman...haha...happynya mak dapat basikal tu. Suruh try bawak, takmo sebab malu kat kami..hahah..alhamdulillah...

Mungkin pelik sikit la bila mak bawak basikal ni ronda kampung nanti sebab 1st time kot nampak ada basikal camni. Tapi kalau kat Jepun tu tak pelik pun sebab ramai orang2 tua kat sana guna basikal jenis macam ni. Sesuai sangat la untuk orang2 tua yang tak reti nak bawak basikal 2 roda tu. Senang tak payah fikir nak terjatuh ke apa. Siap boleh lock handbrake lagi tu. Raga pun besar kat bahagian belakang so takyah fikir barang nak terlompat keluar ke kan?..hehe...

Aku: pun happy bila tengok my mom happy... :) 

02 September 2014

#74: Hai...

Salam... :)

Dimulakan dengan gambar scallop masak tumis.... :)

Tak ada cerita nak cerita sebenarnya walaupun dah lama x update..hehe.. x pergi jalan2...so xde cerita la kan. Setakat aktiviti harian, apa la sangat yang nak diceritakan...pergi kerja, balik kerja, pergi kerja, balik kerja...gitu..

Oh..scallop tu sebenarnya first time dalam hidup aku try masak & rasa. Itupun sebab terpengaruh lepas tengok insta Chef Wan yang tunjuk dia tengah makan scallop kat Norway...hehe..gigih la aku cari scallop kat sini walaupun saiz macam anak scallop jer pun... kira bolehlah...hahaha...sedap rupanya scallop ni yer..ingatkan x sedap...cer try buat..hehe..

Aku nak cerita pasal raya pun macam dah outdated dah...hehe..Syawal pun dah habis kan..xyah citer la ek..bukan luar biasa pun hari raya aku...biasa2 jer macam orang lain jugak...hehe..

Oh..tapi nak update...akak yang dalam cerita kisah sedih si udang galah tu dah minta maaf kat aku 10 hari sebelum raya hari tu. Aku pun dah maafkan dia. Cuma hati yang luka, parutnya masih ada. Jadi nak berbaik2 macam dulu kala tu mungkin x boleh atau mungkin akan ambil masa yang lama la kan.. anyway..kita tutup buku kisah kat Kuching tu, dan moga x jadi dah lain kali...insyaAllah..


Gambar kat atas ni ialah kek kurma yang aku buat minggu lepas. Sejak dua menjak ni, aku jadi rajin pulak buat2 kek nih...new interest kot...ke sebab faktor umur yang semakin meningkat? hahaha...dalam 2 minggu aku try buat bengkang labu, bengkang jagung & kek kurma nih...buat 2-3 kali kalau x puas hati hasil yang pertama kali buat...practice makes perfect kan? haha..tapi kawan2 ofis kata sedap...siap mintak resepi lagi tuh..padahal aku pun ikut resepi dalam internet..hehe..

Oklah..kalau ada cerita best, aku cerita lagi...nak cerita pasal next trip pun lambat lagi...InsyaAllah hujung bulan 11 nanti...

Aku: kata bff...tapi menipu...bagusnya ada bff camtu kan?