Be My Friend :)

09 July 2014

#73: Selamat Berpuasa

Salam... :)

Selamat berpuasa! aku sebenarnya tak tau nak cerita apa tapi bila tengok gallery dalam hp aku, rasa macam banyak sangat gambar...hehe..jom la tengok apa yang ada..




Ini projek gila aku semalam. Kuetiau rebus. Aku teringin nak makan kuetiau rebus sebenarnya tapi nak versi yang dibuat sendiri (bajet masak sendiri lagi sedap dari beli :P kuikuikui). Maka gigihlah beli segala bahan2 untuk kuetiau rebus ni masa rehat. Ingatkan sempatlah masak untuk berbuka puasa. Kononnya jemu la berbuka dengan nasi & lauk2 ni. Alih2 semalam sampai rumah pun dah pukul 7.05 petang. Jalan jem tak hingat kat area Seberang Jaya sampai sangkut kat situ almost sejam setengah. Nak buat kuah pun tak sempat! mujur dah beli 2 jenis lauk for back-up. Dengan baju kerja & tudung segala bersilat masak nasi, buat air & perangat lauk. Fuhh...semput.  Maka kesimpulannya berbuka dengan nasi jugaklah...pun alhamdulillah kan? tapi dek semangat nak makan kuetiau rebus tu masih menyala, elok selesai berbuka terus gigih masak jugak apa yang dirancang...dan tercapai la hasrat.. :)
 



Ini pulak gambar masa derma darah 3 minggu sebelum puasa hari tu. Ni tahun ke-3 aku menderma darah. Alhamdulillah...walaupun tiap kali nak derma darah tu takut semacam...hehe...bukan apa, cucuk masa nak check darah tu sakit ooo...walaupun sekejap jer rasa sakit tu tapi still sakit kan...hehe...okaylah derma darah..dah nak derma yang lain tak mampu. Boleh juga membantu orang yang memerlukan...InsyaAllah..




Ini pulak gambar random makanan yang dimakan sebelum puasa hari tu. Dah ada dalam gallery so tepek jerlah kat sini..hehe..

Cerita Trip ke Kuching hari tu aku skip jer la ek? xde mood nak buat storynya. Malas nak ingat cerita yang tak berapa best. But still, ada a few gambar masa kat Kuching hari tu aku nak tunjuk kat korang... :)

 Bukti dah sampai Kuching :P

 Kek lapis Sarawak...ada yang sedap...ada yang so-so :P


 Orkid di Taman Orkid Kuching
 Kampung Budaya Sarawak (tapi x masuk pun..tengok dari luar sebab tiket mahal :P)

 Burung Kenyalang Gergasi :P

 Ni kat Pasar Satok masa beli ikan terubuk masin (ada lagi dalam peti ais) :)

 Kedai jual aksesori 

 Pasu Sarawak

 Gula-gula lada hitam

 Tempat rehat kat Pasar Sarikin

 Mi Kolok yang popular kat Sarawak

 Pasar Sarikin

Udang kering kat Pasar Sarikin (gambar udang galah xde :P)

Itu jer kot gambar2 yang ada masa kat Kuching. Malas dah nak amik gambar dari kamera2 ofismate. Cukuplah tengok sikit2 jer..hehe..lain kali kalau umur panjang & ada rezeki boleh pergi lagilah kan? Apa yang dah jadi, yang buruk tu aku jadikan pengajaran. Walau apa pun, aku dah maafkan orang tu. Walaupun dari masa ke semasa aku masih lagi dengar cerita2 yang memburukkan aku dari orang itu. Tapi xyah kot nak sampai nak hasut orang xyah kawan aku. Xyahlah sampai kata "boleh yer tahan dengan perangai dia macam tu?". Merujuk kepada perangai aku la tu. Oh come on...dalam berkawan ni, bukan satu pihak jer kena sabar tau..dua2 pihak kena sabar. Semua pun ada kekurangan masing2. Macam aku dengan K.Ina..ingat dia jer kena sabar dengan perangai aku? aku pun selalu kena sabar dengan perangai dia...tapi dah namanya kawan...mana yang sikit2 tu boleh pejam mata jer la..telan..gitu..

Aku: even kawan baik pun, bukan semua benda dia nak cerita kat kita..kan?