Be My Friend :)

11 September 2014

#76: Kemalasan

Salam.. :)

Aku kemalasan. Padahal trip planning untuk trip ujung bulan 11 nanti belum buat pun. Dee dah tanya 2-3 kali dah sebab dia excited. Aku pun excited kalau bab2 berjalan nih tapi nak buat planning tu yang malas. Sebab kena buat survey sana sini. Kena baca itu ini. Bukan boleh main taip jer terus siap itinerary...kan? Sebab aku ni orangnya agak detail sikit kalau bab berjalan ni. Takmo la bila dah sampai tempat tu baru nak decide nak pergi mana dan macam mana. Harus buang masa kat situ kalau baru nak buat plan...betul tak? Oh..trip kali ni nanti is family trip plus ada kanak2 ikut...

Lagi satu kemalasan is, nak buat batang bantal. Sebenarnya aku mintak tolong mak buatkan bantal kekabu. Bantal kat umah aku tu semua dah leper2. Maklumlah...bantal murah beli kat supermarket tu. Kainnya dah siap beli tapi mak soh aku jahit sendiri batang bantal tu sebelum pos kat mak sebab mesin mak kat kampung rosak. Alah...macam senang jer kan jahit lurus jer. Aku ada la mesin Singer yang umurnya 10 tahun dah kot kat umah tu. Selalunya 2-3 tahun sekali jer aku bawak keluar mesin tu dari dalam kotak untuk jahit langsir...haha..tapi tu la..sebab kemalasan, kain pun elok jer dok dalam plastik lagi....huhu..

Aku cuma rajin...memasak... :P

 Ni buat 2 hari lepas...chocolate cheese cake...resepi ikut dalam internet...rupa x lawa tapi sedap..hehe.. :P

 Ni dinner semalam..spaghetti olio aglio..senang dan sedap (puji masakan sendiri :P)..hehe..yang bulat2 tu fishball. Ingat nak beli scallop..tapi sebab scallop mahal sangat..kensel..beli fishball sudah..hahaha..

 Ni buat semalam juga lepas dinner dengan spaghetti di atas...strawberry cheese cake..sedap tapi cheese tu lembik...aku ingat aku salah teknik masa masukkan serbuk agar-agar (ganti gelatin sebab x jumpa kat supermarket)...rasa dah sedap dah tapi x puas hati sebab cheese tu x mengeras dengan sempurna. Frust!! kena cuba lagi nih..  

Oklah..aku nak start buat itinerary nih...hehe...(iyer2 jer) :P

Aku; My mom sms bagitau yang dia dah bawak basikal baru ronda2 kampung. Orang tengok pelik katanya! haha...tapi mak happy...hehe...aku pun... :)

2 comments:

-Ak0- said...

Wah.. macam best je bila lelama sekali nengok entry kak rini..
1st, tahniah sebab dah dapat cari dan belikan Mak kak rini Basikal tu..
2nd, sorry sebab tak dapat menolong mencarikan basikal dan menanya perkembangan pencarian basikal tu..
3rd, yeay.. Menarik nengok masakan kak rini, rasa cam nak mencuba.. tgk lah dulu acaner.. hahaha...
4th, Ciskut tu memang sedap sesangat..:)

marstories said...

siti: amboi lamanya baru nak bagi review ciskut! haha..anyway..tenkiu... :P