Be My Friend :)

08 September 2014

#75: Tricycle for Emak

Salam... :)


Last Saturday, belikan tricycle ni untuk my mom. Happynya mak dapat basikal baru...hehe..actually first time aku tengok dan jatuh hati dengan tricycle ni was masa kat Tokyo tahun lepas. Aku ada cerita kot dalam entry trip to Tokyo yang orang Jepun ni memang suka basikal. Everywhere kat sana boleh tengok diorang kayuh basikal sama ada nak pergi kerja ke, nak pergi hantar anak pergi sekolah/nursery, pergi beli barang-barang, bawak anjing/kucing bersiar2...memang meriah la dengan basikal..so antara banyak2 basikal, tricycle ni yang paling menarik perhatian aku. Sebab? Sebab aku teringatkan mak aku. Mak aku x tahu bawa basikal. So kalau basikal 2 tayar macam biasa tu, memang dia takat boleh sorong jer la. Jadi, masa nampak basikal tu, terus aku cakap kat Nasrin; "Eh comelnya basikal ni kan Nasrin? kalau basikal macam ni mesti Opah pun boleh bawak!". Nasrin pun cakap "ha'ah la mama...beli la kat opah satu"...amboi..satu hal pulak la nak cari kedai basikal kat Jepun tu kan...hahaha..

Bila balik kg, cerita la kat mak aku. Terus excited la dia. Simpan angan2 nak beli jugak basikal camtu. Senang la dia nak bergerak sana sini. Tapi masalahnya, ada ke basikal camtu jual kat Malaysia ni kan...sebab tak pernah nampak pun...Tapi xper...let's try cari...

Maka bila ada peluang pergi ronda kedai basikal mesti aku cari kot2 ada jual basikal macam ni. Kebetulan 2-3 bulan lepas balik dari Tokyo tu, rajin jugak aku ronda kedai basikal sebab mengikut Mr. Hubby yang nak survey basikal. Nak beli basikal untuk riadah katanya. Dalam banyak2 kedai, akhirnya aku nampak basikal yang seakan2 sama dah dengan basikal yang aku nampak kat Tokyo tu tapi saiz basikal tu kecil sikit. Mungkin untuk kanak2 kot. Survey jugak kat internet kot2 basikal ni ada jual kat kedai basikal area Penang ni. Tapi takde okay...yang ada basikal beli secara online..harga antara RM860 dan ke atas. Hold dulu...kumpul duit jap..hehe...

Maka, bila dah ada duit, aku ajak Mr. Hubby pergi cari basikal ni lagi. Kali ni memang dah niat, kalau jumpa terus beli dan terus hantar balik kampung...hehe...semangat! Mula2 ajak Mr. Hubby pergi kedai basikal kat Jalan Raja Uda tempat aku tengok basikal yang sama tapi untuk kanak-kanak tu. Berdebor2 masuk kedai tu..haha...ada wehhh!!..elok jer tergantung kat sebelah basikal untuk kanak2 yang aku nampak hari tu. Alhamdulillah...ada rezeki mak..ada satu tu jer pun so memang x dapatlah nak pilih2 color...hahaha...

Dipendekkan cerita, terus beli, tawar harga lebih kurang, terus zasss hantar balik kampung. Dah telefon bagitau mak sebelum tu nak hantar basikal. Sebab tu masa sampai kat kampung tengok mak dah standby kat luar rumah..tengah nyapu laman...haha...happynya mak dapat basikal tu. Suruh try bawak, takmo sebab malu kat kami..hahah..alhamdulillah...

Mungkin pelik sikit la bila mak bawak basikal ni ronda kampung nanti sebab 1st time kot nampak ada basikal camni. Tapi kalau kat Jepun tu tak pelik pun sebab ramai orang2 tua kat sana guna basikal jenis macam ni. Sesuai sangat la untuk orang2 tua yang tak reti nak bawak basikal 2 roda tu. Senang tak payah fikir nak terjatuh ke apa. Siap boleh lock handbrake lagi tu. Raga pun besar kat bahagian belakang so takyah fikir barang nak terlompat keluar ke kan?..hehe...

Aku: pun happy bila tengok my mom happy... :) 

3 comments:

farikh said...

i can imagine how happy ur mom is kak, hehehe alhamdulillah senang nak ke kedai dan reronda nanti.

Anonymous said...

Kat mane beli tricycle ni?

marstories said...

Farikh: yup..she was so happy & ciwi kat org kampung..mentang2 dia sorang jer ada basikal gitu...haha..

Anon: Kedai Basikal kat Jalan Raja Uda, Butterworth