Be My Friend :)

28 May 2013

#28: Birthday + Anniversary

Salam...


Last Saturday (25 May 2013) merupakan hari ulangtahun perkahwinan aku yang ke-11 merangkap birthday aku juga... :) so celebrate 2 in 1 la...dah kena pulak hari cuti kan...and as usual, xde la pulak celebrate grand2...biasa2 sahaja...kami keluar makan bertiga (me, mr. hubby & my daughter), then tengok wayang citer Epic (citer ni memang best!) dan kemudian pusing2 Penang...And last but not least Mr. Hubby beri sebentuk cincin emas + sepasang baju kurung (simpan untuk raya :P) sebagai hadiah sempena kedua2 hari penting ini....:) Buat semua yang wish dalam fb...terima kasih.. :)

Aku: result interview program jpa tu dah keluar semalam. Aku "tak berjaya"...uwaaa...rasa nak bawa diri pergi backpacking ke Jakarta jer untuk merawat hati yang lara nih...ewahh..(sapa nak ikut?)..hehe..xdelah...main2 aje ni..aku okay...itu cuma alasan aku jer nak pergi backpacking...hehe...tapi adatlah..sedih gak kejap sebab x dapat nak ikut kursus tu...xde rezeki kan?...try again next time... :)

21 May 2013

#27: Cerita Minggu Ini

Salam... :)

Nak cerita nih...hehe...:) last 2 weeks aku ada la pergi interview untuk ikut satu program anjuran JPA. Program apa? terpaksalah dirahsiakan buat sementara ni..hehe..(poyo :P) Pastu sepatutnya semalam keputusan interview tu keluar dan dapat dicheck dalam website. Aku punyalah berdebar2 since last week lagi memikirkan result yang bakal keluar semalam. Sampai x lena tidur dan sakit2 perut dibuatnya... :P

But then...actually I've been worried for nothing sebab resultnya tu x keluar as per schedule pun. Petang semalam keluar statement yang result tu ditunda ke satu tarikh yang akan diberitahu kemudian sebab JPA masih lagi membuat pertimbangan...gitu..to be honest, one part of me rasa lega sebab xyah tengok lagi result yang aku dapat sama ada berjaya ke atau tak berjaya but another part of me rasa cam ralat jugak result x keluar sebab itu bermakna aku terpaksalah tunggu lagi bila result tu nak keluar. Maknanya x hilanglah rasa berdebar2 kat jantung aku ni dek terpaksa menunggu lagi...kan?..Huh! 

Walaupun pada dasarnya aku sedar, nak dapat tempat dalam program tu pun macam 30/70 jer peluang aku sebab yang pergi interview hari tu pun beratus orang...yang nak dipilih nanti pun dalam lebih kurang 20 orang jer pun tapi still...ada harapan yang disandarkan lepas pergi interview hari tu. Sebab tulah berdebar x tentu hala bila ingat yang result akan keluar semalam. Dan sekarang ni kenalah menunggu lagi...huhu...itulah ceritanya... :) 

Perkembangan lain, sekarang ni aku dah mula buat research untuk buat detail itinerary for next backpacking trip. Aku suka trip style backpacking tapi aku ni jenis detail sket. Bukan apa..bila pergi tempat orang, aku kalau boleh x mau bergantung pada orang tempatan sebab takut language barriers akan menyebabkan trip aku tu jadi susah. Memang banyak la kerja sikit bila kena buat research tentang banyak benda contohnya macam mana nak ke hotel yang telah dibooking dari airport. Pastu nak pergi mana di sepanjang berada di sana. Macam mana nak pergi tempat2 tu. Berapa tiket masuk, pukul berapa tempat tu buka & tutup, apa nama makanan yang boleh dimakan masa kat sana. Gitu...macam masa pergi Korea hari tu la...

Tapi walaupun banyak benda nak kena fikir, still planning x susah nak dibuat sebab ada banyak masa lagi sebelum tarikh sebenar trip tu. Sebab tu buat dari awal. Nak pergi hujung tahun tapi dah siap booking flight & hotel di awal tahun lagi. Tengah2 tahun macam sekarang ada la masa nak buat detail itinerary & early preparation. Pastu a few months sebelum terbang boleh tumpu pasal nak renew passport, buat visa dan beli food stock pulak. Sebulan sebelum terbang sebenarnya aku dah start packing dah pun. Masuk dulu barang sikit2 dalam beg pastu buat checklist. Xmolah tertinggal apa2 last minutes kan...karang nak cari kat tempat orang kan dah susah...betul tak? Moga Allah permudahkan semuanya...amin... :) 

16 May 2013

#26: Trip to Sabah 3

Salam... :)

Hari Ketiga berada di Sabah, aku terjaga sejak awal pagi lagi. Mungkin dek kerana cuaca yang sangat-sangat sejuk di Kundasang agaknya yang membuatkan tidur menjadi tidak begitu lena. Maka aku, K.Ina & K.Faezah dah bersiap dari awal lagi dan terus ke cafe resort untuk sarapan pagi. Sementara menunggu makanan yang dipesan siap, kami bergambar dahulu di sekitar kawasan resort.Oleh kerana gambar terlalu banyak, semua gambar terpaksalah aku collagekan..hehe.. :)

 Kiram Village Resort, Kundasang...(psstt: xde kena mengena dgn Kiram kat Lahad Datu tu tau!) :P

Mungkin disebabkan keadaan cuacanya yang sejuk  dan lembab, bunga-bunga pelbagai jenis & warna hidup subur di sini. Geram tengok!


Hari ini sebetulnya kami perlu pulang ke Kota Kinabalu semula setelah bermalam di Kundasang semalamnya. Dalam perjalanan dari Kundasang ke Kota Kinabalu, sempat kami singgah sebentar di lereng bukit untuk bergambar beramai-ramai dengan berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu iaitu mercu tanda Negeri Di Bawah Bayu ini... :)

 Bergambar berdua pula dengan K.Ina (wajib...hehe..) :P

Perjalanan dari Kundasang ke Kota Kinabalu adalah lebih kurang 2 jam 15 minit. Pada aku, perjalanan ini terasa sangat lama dan membosankan. Hampir2 juga aku termuntah disebabkan skill tour guide kami yang tersangat cekap membawa van yang kami naiki. Mungkin kerana hendak mengejar masa kerana kami bertolak dari Kiram Village Resort agak terlewat pagi tadi menyebabkan dia membawa van tersebut dengan agak tergesa-gesa. Terlompat2 kami di dalam van apabila van melalui tebing yang curam dan memotong kenderaan di hadapannya. Urut dada & beristigfar kami di sepanjang perjalanan sehinggalah selamat sampai ke Jesselton Point Jetty...:P

Di jeti ini, semua rakan2 selawatan bersiap2 untuk snorkeling di Pulau Sapi & Pulau Manukan. Hanya aku, K.Ina & K.Faezah sahaja memilih untuk tidak ikut serta dalam acara snorkeling. Namun begitu, kami tetap mengikuti rombongan ke Pulau Sapi & Pulau Manukan kerana mahu menikmati pemandangan menarik di kedua-dua pulau yang dikatakan sangat cantik itu.

 Pulau Sapi dengan laut yang jernih biru kehijauan menggamit kami sesampainya kami ke pulau tersebut :)

Apabila rakan-rakan lain sudah tidak sabar lagi untuk memulakan misi snorkeling, kami bertiga pula mengambil peluang mengambil gambar di sekeliling pulau dan menikmati makan tengahari kami di restoran tepi pantai yang menyajikan menu yang agak menarik juga. Lebih kurang sejam setengah berada di Pulau Sapi, kumpulan kami bergerak pula ke Pulau Manukan.

Hampir 3 jam berada di Pulau Manukan, kami pun bertolak balik ke Jesselton Point Jetty dengan menaiki bot dalam hujan. Basah juga akhirnya kami bertiga seperti kawan-kawan yang snorkeling tadi... :P

Pulau Manukan :)

Malamnya, kami menjamu selera di Restoran Nelayan yang termasuk dalam pakej lawatan kami sebelum meminta untuk dihantar di kawasan sekitar pasar Filipina untuk misi shopping.. :)

 Menu kami malam itu sebelum ditambah lagi beberapa hidangan selepas itu...

 Kami makan sambil menikmati persembahan secara live di pentas berhampiran dengan meja kami... :)

Esoknya, kami bertolak balik dari Kota Kinabalu ke Pulau Pinang dengan menaiki kapal terbang pada jam 1.35 petang dan selamat sampai ke Lapangan Terbang Antarabangsa Bayan Lepas pada jam 4.00 petang. Maka tamatlah lawatan 4 hari 3 malam kami di Kota Kinabalu + Kundasang.. :) Sekian...

14 May 2013

#25: Trip to Sabah 2

Salam... :)

Di hari kedua, kami bergerak meninggalkan Kota Kinabalu di awal pagi dengan menaiki 2 buah van untuk ke Kundasang pula. Dari Kota Kinabalu, kami perlu melalui jalan di lereng-lereng bukit yang berpusing-pusing. Sungguh mencabar laluannya sehinggakan kepala kami menjadi pening...haha...

Dalam perjalanan itu, kami singgah di beberapa tempat menarik. First place yang kami singgah ialah di Rumah Terbalik di mana, kat dalam rumah tu, segalanya digantung secara terbalik dan dipaku...since kat dalam rumah tu tak dibenarkan mengambil gambar, so kami hanya bergambar di kawasan luar sahajalah...


Perjalanan diteruskan pula ke kaki bukit (nama tempat aku dah lupa :P)





 Tempat ni ada banyak jual barang-barang cenderahati...

Selepas itu, kami singgah pula di Kinabalu Park (rasanyalah :P)...tapi x dapat tengok view yang menarik di sini disebabkan kabus tebal.
 
Selepas itu perjalanan diteruskan lagi dan kami kemudian singgah pula di kawasan yang menjual buah-buahan segar. Nama tempat aku lupa juga...kihkihkih...sorry.. :P






cantik dan berwarna-warni kan buah-buah ni.. :)

Selesai membeli bekalan buah-buahan untuk dimakan di dalam van sebelum berhenti makan tengahari, kami singgah pula di kawasan untuk melihat bunga Raflesia. 

 Oh ini pokok kaktus bukan pokok bunga raflesia.. :P

Oleh kerana nak tengok bunga raflesia, setiap orang dikenakan bayaran masuk sebanyak RM20 seorang, maka kami akhirnya hanya bergambar di luar sahaja bersama pokok kaktus (sbb free :P)...

Kami kemudiannya berhenti untuk makan tengahari di Pekan Ranau sebelum bergerak pula ke Poring Hot Spring...





K.Faezah & K. Ina.. :)

Kemudiannya, kami bertolak ke destinasi terakhir pada hari kedua ini sebelum menginap di Kiram Village Resort di Kundasang. Kami ke Desa Dairy Farm @ ladang lembu... :)

 Lembu-lembu sedang mengambil giliran untuk diperah susunya..




 Tuan punya blog bergambar di tepi kandang lembu sambil menahan napas..:P baunya fuhhh...x tahan... :P

Setelah hampir pengsan menahan nafas dari bau tahi lembu yang mencucuk-cucuk hidung, kami akhirnya bertolak ke Kiram Village Resort. Maka bermalamlah kami di Kundasang dalam cuaca sejuk yang melampau. Sejuk giler! Lebih sejuk dari Cameron Highlands rasanya. Dah berselimut tebal pun, kaki masih kesejukan bagaikan duduk dalam peti ais lagaknya.

 Keesokkan paginya, bergambar di papan tanda masuk ke Kiram Village Resort. Ceritanya di next entry yer.. :)