Be My Friend :)

27 June 2012

#35: Kdrama Reviews

Title: Queen Inhyun's Man
Genre: Fantasy, Romance, Comedy, Time-Travel
Episode: 16
Year: 2012
Main Cast: Ji Hyun Woo as Kim Boong Do & Yoo In Na as Choi Hae Jin
Review:  Drama ini adalah mengenai cerita yang terjadi antara dua dunia; Kim Boong Do di zaman silam & Choi Hae Jin di zaman moden iaitu berjarak waktu 300 tahun. Pada mulanya, yang menarik aku memilih drama ini untuk ditonton ialah percintaan antara Ji Hyun Woo yang melakonkan watak sebagai Kim Boong Do & Yoo In Na yang membawa watak sebagai Choi Hae Jin di dunia sebenar. Mereka jatuh cinta sewaktu berlakon dalam drama ini dan mengumumkan percintaan mereka secara terbuka selepas drama ini tamat disiarkan di Korea.

Berbalik kepada drama ini, ia menceritakan tentang Kim Boong Do iaitu seorang pegawai kerajaan di zaman silam yang secara tidak sengaja telah mengembara merentasi masa 300 tahun ke hadapan setelah dia diberikan satu tangkal (talisman) oleh orang gajinya. Tangkal ini bertindak sebagai penyelamat apabila dia menghadapi saat2 getir yang memungkinkan dia terbunuh. Di sinilah dia bertemu dengan Choi Hae Jin yang merupakan seorang pelakon.  Dengan bantuan Hae Jin, Kim Boong Do dapat melihat semula apa yang terjadi di zamannya dan berusaha mengubah sejarah yang telah tertulis.  Maknanya dengan adanya tangkal itu, dia dapat berulang alik dari zamannya ke zaman 300 tahun ke hadapan. Overall drama ini sangat2 menarik, idea yang segar & baru serta pelakon utamanya iaitu Ji Hyun Woo & Yoo In Na juga dapat memainkan watak masing2 dengan jayanya. Aku bagi 4 bintang!     

Title: The King 2hearts
Genre: Romance, Comedy
Episode: 20
Year: 2012
Main Cast: Lee Seung Gi as Lee Jae Ha, Ha Ji Won as Kim Hang Ah & Jo Jung Suk as Eun Shi Kyung
Review:  Sudah pastinya, tarikan utama drama ini adalah pelakon utamanya sebab aku peminat Lee Seung Gi (My Girlfriend is Gumiho, Shining Inheritance) & Ha Ji Won (Secret Garden). Drama ini mengenai Raja Korea di zaman moden. Lee Seung Gi sebagai Lee Jae Ha adalah merupakan seorang putera raya yang diangkat sebagai Raja Korea Selatan setelah kematian abangnya yang dibunuh melalui konspirasi seorang psyco yang teringin sangat nak jadi raja. Daripada seorang putera raja yang sombong & berlagak, Lee Jae Ha berubah sebagai raja yang bertanggungjawab dan bijak apabila diberi tanggungjawab melaksanakan tugas sebagai raja Korea. Di samping mencari siapa pembunuh abangnya, dia juga menjaga hubungan baik dengan Korea Utara apatah lagi dia jatuh cinta pada Ha Ji Won yang membawa watak sebagai anak seorang pegawai pemerintah Korea Utara yang juga seorang pegawai tentera Korea Utara. Overall drama ini juga sangat menarik untuk ditonton dan aku bagi 3.5 bintang!
  

Title: Roftop Prince
Genre: Fantasy, Comedy, Romance, Time-Travel
Episode: 20
Year: 2012
Main Cast: Micky Yoochun (JYJ) as Yong Tae Yong/Lee Gak, Ha Ji Min as Park Ha/Bu Yong, Jung Yoo Mi as Hong Se Na/Hwa Yong, Lee Tae Sung as Yong Tae Moo, Lee Min Ho (1993) as Song Man Bo, Jung Suk Won as Woo Yong Sul & Choi Woo Shik as Do Chi San
Review:  Penarik drama ini sudah pastilah Micky Yoochun dari kumpulan JYJ. Seperti drama Queen Inhyun's Man, drama ini juga menceritakan tentang 2 dunia yang berbeza iaitu zaman silam dan zaman moden di mana Micky Yoochun membawa 2 watak iaitu satu di zaman silam sebagai putera raja dan di zaman moden sebagai Yong Tae Yong.  Begitu juga Ha Ji Min yang turut membawa 2 watak iaitu sebagai Bu Yong di zaman silam & Park Ha di zaman moden. Lee Gak si putera raja bersama 3 orang, orang suruhannya iaitu Man Bo, Yong Sul & Chi San dengan tidak sengaja telah dibawa merentasi masa ke zaman moden semasa mereka sedang melarikan diri dari orang yang sedang mengejar mereka semasa mereka sedang menyiasat punca kematian puteri raja iaitu tunang kepada Lee Gak iaitu Hwa Yong. Banyaklah peristiwa yang melucukan terjadi apabila mereka berusaha untuk menyesuaikan diri dengan zaman moden dan di samping itu berusaha menyiasat kaitan antara pembunuhan yang terjadi di zaman silam dengan perkara yang terjadi di zaman moden. Overall pada aku, drama ini juga sangat2 menarik dan sangat disyorkan untuk ditonton..aku bagi 4 bintang!

20 June 2012

#34: Unknown Calls

Since last week kerap benar aku dapat call dari no. yang aku x kenal. Tapi aku angkat jugak sebab takut call tu penting. Rupanya satu call tu daripada AEON, nak offer kad kredit. Bila aku kata aku taknak, orang tu tanya kenapa taknak? aku katalah yang aku dah ada satu kad kredit dan x rancang nak tambah lagi. Cukuplah dengan yang ada tu. Pastu katanya lagi, boleh kalau aku nak transfer kredit dari kad lama ke kad baru yang dia offer tu. Aku cakap xperlah..saya x minat. Mujurlah dia stop sampai situ jer. Tapi kan, seingat aku, awal tahun hari tu AEON ada hantar kad kredit kat aku. Tapi aku x guna pun la. Ada dalam surat yang aku dah campak kat mana ntah. Sebab untuk aktifkan kad tu kena pergi pejabat dia untuk ambil nombor pin. Xperlulah..

Satu lagi call katanya dari AIA Insurans. Dia kata "puan, insurans kemalangan puan dah nak expired bulan depan. Apa kata puan sambung lagi insurans puan setahun lagi sampai tahun depan?". Eh! aku dah confius..bila pula aku ada insurans dengan AIA ni..xder tau. Aku cakaplah kat dia, "eh, saya xde masuk apa2 insurans dengan AIA".. dah tu dia jawab "laa..ada la puan. Takkan puan dah lupa kot?". Serius weh..aku x ingat pun..mana ada..pastu bila aku diam x cakap apa2, dia kata pulak.."ada puan, puan masih guna kad kredit kan?, kalau puan setuju, kami akan renew insurans puan ni dan puan kena bayar rm300++ jer dari kad kredit puan". Aku katalah.."xperlah, tapi memang saya x ingat langsung pasal insurans ni dan kalau betul ada pun, biarlah dia expired pun..saya xmo sambung lagi dah"..Dia cakap lagi "x boleh puan, kita sambung ajelah lagi setahun sampai bulan 6 tahun depan"..dan bla, bla, bla lagi mintak details aku. Speechless aku tau..dengan otak yang tengah berusaha untuk ingat kot2 aku ada terambil mana2 insurans lain selain dari insurans motor & kereta...sudahnya..unable to remember, aku tamatkan jer call tu. Yang call aku tu perempuan, tapi tone suara dia agak cam x berapa nak mesra, agak kasar..macam memaksa pun ada gak..tu sebab aku endkan jer call tu. Pastu aku offkan hp aku sejam.. 

Pastu tadi dapat lagi satu call..aku perasan nombor ni dah banyak kali call hp aku tapi aku x angkat. So aku angkatlah tadi. Orang tu kata dia call dari mana ntah..aku x perasan. Tapi sebagai pengguna Bonuslink, dia nak offer aku insurans AIA yang sangat special...bla..bla..bla..dia punya penerangan. Dia suruh aku bayar RM63.26 sebagai pendaftaran, pastu dalam tempoh 30 hari dia akan hantar polisi untuk aku baca dan nanti tiap2 bulan diorang akan potong RM62.00 dari kad kredit aku sebagai bayaran bulanan...pastu aku cakap la kat dia.."xper, bagi saya masa untuk fikir dulu. Kalau saya nak maklumat lanjut, saya boleh tengok dalam website AIA kan?"..dia jawab "eh, x boleh, sebab xde dalam website AIA sebab ini special punya insurans untuk Bonuslink member, kira yang terpilih aje yang kita telefon"..adoii la..ikut lojik akal aku, kalau insurans tu under AIA, mestilah boleh dibaca maklumat tu semua dalam website AIA kan? Confius aku!..dah tu aku suruh jer dia call aku balik minggu depan sebab bagi masa aku fikir dulu macam mana..pening kan? Lepas ni aku xmolah angkat call dari unknown number lagi dah..buat pening jer.. 

01 June 2012

#33: Trip ke Seoul, Korea - Tips

Since ramai yang hantar emel bertanya, so aku bagi tips2 bagi yang merancang untuk ke Seoul, Korea berdasarkan pengalaman aku & dari apa yang aku tau..

Visa: Dari Malaysia ke Korea, memang x memerlukan visa. Jadi anda cuma perlukan passport antarabangsa dan cuma perlu mengisi 2 borang yang diberikan di dalam kapal terbang sebelum mendarat. Satu dari borang ini diserahkan kepada pihak imigresen semasa anda melalui pihak imigresen Korea dan satu lagi borang diserahkan sebelum anda keluar dari kawasan tempat anda mengambil luggage di carrier. Waktu balik, tidak perlu mengisi apa2 borang lain lagi dah so terus check in dan terus ke departure hall. 

T-Money Card: Jika anda ke Seoul dengan planning sendiri iaitu tidak mengikuti mana2 tour, adalah dicadangkan anda bergerak di sekitar Seoul dengan menaiki subway. Lebih mudah dan menjimatkan. Beli T-Money Card (macam kad touch&go) di mana-mana kedai serbaneka yang ada logo T-Money di dalam airport tempat anda mendarat dengan harga W2500. Kad ini mestilah di reload/recharge terlebih dahulu menggunakan mesin reload yang ada terdapat di setiap stesyen subway. Kalau anda bercadang berada di sekitar Seoul lebih kurang 3-4 hari, reload antara W20,000 atau W30,000 sudah mencukupi. Itupun bergantung kepada kekerapan anda menaiki subway. 

T-money card ini juga boleh digunakan untuk menaiki bas, membayar sewa locker & membeli barang2 di kedai2 serbaneka atau kedai barangan kosmetik yang memaparkan logo T-Money. Kad yang tidak habis digunakan boleh direfund semula di kedai2 tempat anda membeli kad tersebut asalkan baki dalam kad tidak melebihi W20,000. Bagi kad yang mempunyai baki melebihi W20,000, anda dinasihatkan untuk membeli apa2 barang di kedai terbabit sehingga bakinya kurang dari W20,000 bagi membolehkan baki tersebut dipulangkan kepada anda. Kad yang telah direfund bolehlah disimpan sebagai kenangan.

Subway: Subway di Seoul terdapat banyak laluan (line). Jadi untuk memudahkan anda, pastikan anda telah dilengkapi dengan subway map supaya anda tidak tersesat dan menaiki subway yang betul. Subway map ini bolehlah didownload di internet ataupun dengan membeli mana2 buku travel guide. Jangan risau kerana terdapat papan tanda berbahasa Inggeris di setiap stesyen subway. Pengumuman juga ada yang dibuat dalam bahasa Inggeris. Malah skrin di dalam subway juga akan memaparkan nama tempat dalam bahasa Inggeris apabila tiba di setiap stesyen sebelum berhenti.   

Money Changer: Setiap bank di Korea selalunya ada memberikan perkhidmatan penukaran wang. Namun begitu, adalah digalakkan supaya anda menukar wang anda terlebih dahulu di Malaysia sebelum bertolak ke Korea. Jika anda masih memerlukan tukaran wang semasa berada di Seoul, tempat2 ini ada menyediakan perkhidmatan penukaran wang:

  • Citibank (Jonggak) - Subway Line 1, Exit 3
  • Hana Bank (Hongik University) - Subway Line 2, Exit 5
  • Korea Exchange Bank (Itaewon) - Subway Line 6, Exit 1
  • Shinhan Bank (Jonggak) - Subway Line 1, Exit 5
Bahasa: Berkomunikasi dengan warga Seoul dalam bahasa Inggeris adalah agak sukar kerana rata2 mereka tidak tahu berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, apatah lagi dalam bahasa Malaysia. Jadi adalah dinasihatkan supaya anda mempelajari serba sedikit bahasa Korea bagi membantu anda untuk berkomunikasi dengan masyarakat Korea terutamanya pada waktu2 kecemasan seperti bertanya arah atau semasa membeli barangan. Adalah dinasihatkan supaya anda bersedia dengan phrase book, mini dictionary, travel guide book, maps & complete itinerary bagi memudahkan perjalanan anda.

Ubat-ubatan: Anda mungkin tidak tahan dengan cuaca di Korea jadi adalah lebih baik anda membekalkan diri anda sendiri dengan ubat-ubatan yang dibawa dari Malaysia. Ubat-ubatan seperti panadol, plaster luka, iodin & bandage dapat melepasi pemeriksaan imigresen dengan mudahnya kecualilah jika anda membawa bekalan dadah...:P Terdapat banyak farmasi di sekitar Seoul, cuma barrier in communication mungkin akan menyukarkan anda untuk mendapatkan apa yang anda perlukan.

Pakaian: Pakailah mengikut musim di Korea ketika anda terbang ke Seoul. Jika anda pergi ke sana di musim sejuk, anda dinasihatkan untuk memakai pakaian secara berlapis bagi mengelakkan anda dari mati kesejukan..:P Barangan di Seoul agak mahal harganya jika dibandingkan dengan di Malaysia kerana taraf hidup di Seoul adalah tinggi. Oleh itu, adalah dicadangkan supaya anda membawa segala barangan yang mungkin diperlukan dari Malaysia lagi.

Penginapan: Terdapat banyak hotel, hostel & guesthouse di sekitar Seoul. Anda boleh melihat review & membandingkan harga tempat penginapan di Seoul melalui website http://www.booking.com/city/kr/seoul. Melalui website ini, bayaran hanya dibuat apabila anda mendaftar masuk ke hotel yang anda pilih nanti bermakna tiada bayaran akan dikenakan semasa anda membuat tempahan. Mudah dan fleksibel :) 

Hotel di Busan: http://www.booking.com/city/kr/pusan
Hotel di Jeju Island: http://www.booking.com/city/kr/saektal-tong
Hotel di Incheon: http://www.booking.com/city/kr/inchon

Keselamatan: Pada amnya, Seoul adalah sebuah negara yang selamat untuk para pelancong. Namun begitu adalah wajar anda menitikberatkan faktor keselamatan semasa berada di tempat orang. Melintaslah di tempat yang disediakan kerana keadaan trafik di Seoul agak sibuk dan kadangkala ada penunggang motorsikal yang menggunakan lorong pejalan kaki dan sesuka hati menunggang dengan laju.

Handphone: Pada asasnya, jika anda menggunakan handphone 3G, talian handphone anda akan secara automatiknya akan bertukar ke 'auto-roaming'. Jadi, tiada masalah untuk membuat & menerima panggilan. Cuma anda perlu memastikan handphone anda mempunyai kredit yang secukupnya (jika menggunakan prepaid) kerana setiap panggilan yang diterima atau dibuat akan dicharge kepada anda. Begitu juga sms yang diterima atau dihantar kepada anda. Handphone 2G, tidak boleh digunakan di Korea. 

Makanan:  Makanan halal banyak terdapat di sekitar Itaewon kerana terdapat banyak kedai makanan arab di sana. Setiap harga set makanan tersebut mungkin agak mahal tetapi portionnya agak besar yakni boleh dikongsi oleh 2 orang. Sebagai bekalan, anda bolehlah membawa bekalan makanan anda sendiri dari Malaysia. Malah boleh memasak sendiri jika anda tinggal di hostel ala apartment style yang lengkap dengan barang2 kelengkapan dapur. Jika anda hendak makan di kedai makanan Korea, pastikan menu yang anda pesan tidak mengandungi apa2 jenis daging.  

Credit Card: Banyak tempat di Seoul terutamanya Supermarket, Hypermarket, kedai2 besar & restoran menerima kad kredit dari negara asing. Namun begitu, mereka lebih prefer anda membayar dengan menggunakan wang tunai. Oleh kerana itu, adalah dinasihatkan supaya anda menukar wang anda dengan mencukupi.

Struktur Geografi: Seoul sebuah bandar yang terdapat banyak bukit2 dan tangga2. Untuk itu, anda dinasihatkan untuk memakai kasut yang bersesuaian lebih2 lagi jika anda bergerak dengan menggunakan subway. Juga adalah lebih mudah untuk travel dengan menggunakan backpack dari membawa beg luggage jenis tarik jika anda menggunakan subway kerana menaiki tangga dengan mengangkat beg luggage pastinya akan sangat menyeksakan..:P 

Perbezaan soket/plug: Setiap negara menggunakan soket/plug yang berbeza. Jadi untuk memastikan anda boleh mengecas peralatan elektronik yang dibawa seperti laptop, handphone, kamera & sebagainya, anda perlulah membawa international plug adapter yang boleh dibeli di mana2 supermarket (bahagian luggage & winter jacket). 

Shopping: Tempat best untuk shopping di Seoul adalah seperti berikut:

(a) Cenderahati/Handbag: Insadong (banyak pilihan, lebih murah & boleh ditawar harga)
(b) Skin Care/Make up/Handbag: Myeongdong, Hongdae Street (banyak pilihan)
(c) T-Shirt/Brooch: Namdaemun Market (banyak pilihan & lebih murah)
(d) Handphone/Camera: I'Park Mall/Yongsan Electronic Market (banyak pilihan)
(e) Makanan Laut: Noryangjin Fish Market (fresh)
(f) Pakaian: Namdaemun Market/Hongdae Street (banyak pilihan & lebih murah)

Untuk maklumat tambahan sekiranya diperlukan, bolehlah diemel kepada aku yer (rinie21@gmail.com). Berani dan yakin, InsyaAllah korang pun boleh sampai ke sana dengan selamatnya... :) good luck! :)