Be My Friend :)

19 January 2012

#5: Reviews

Kdrama: Flower Boy Ramyun Shop
Genre: Comedy, Romance * Episode: 16 * Year: 2011 * Main Cast: Jung Il Woo (Cha Chi Soo), Lee Ki Woo (Choi Kang Hyuk) & Lee Chung Ah (Yang Eun Bi)
Review: Drama ni banyak unsur komedi. Memang asyik nak tergelak je tengok lakonan Jung Il Woo dan Lee Chung Ah. Jalan ceritanya juga menarik. Ending? Juga best! :)
Rating: 4 bintang (Best!)

Kmovie: You're My Pet (versi drama dibuat oleh Jepun)
Year: 2011 * Main Cast: Jang Geun Suk & Kim Ha Neul *
Review: Filem ini semestinya best sebab dibintangi oleh pelakon popular korea iaitu Jang Geun Suk dan Kim Ha Neul. Jalan ceritanya masih sama dengan versi drama yang dibuat oleh Jepun cuma mungkin terdapat sedikit perbezaan kerana versi filem lebih pendek. Namun secara keseluruhannya, filem ini mesti menarik.
Rating: 4 bintang (Best!)

Kmovie: Noriko Goes To Seoul
Year: 2011 * Main Cast: Lee Hong Ki (FT Island) as Kim Min Ha & Takashima Reiko as Mori Noriko)
Review: Sebetulnya aku dah tengok filem ni a few months ago tapi aku tak ingat sama ada aku dah buat reviewnya. Nak check semula post lepas pun aku malas..xper..kalau korang ingat dah baca sebelum ni, sila skip..hehe..Oklah..filem ni mengenai Noriko yang merupakan seorang surirumah sepenuh masa yang tiba2 dapat tahu yang dia ada sejenis penyakit yang memungkinkan hayat dia x panjang. Maka dia buat keputusan nak buat sesuatu yang bermakna selagi hayat dikandung badan...gitu. Lepas tu dia ke Korea untuk masuk pertandingan menyanyi. Dekat situlah dia kenal Lee Hong Ki. Seterusnya, kenalah tengok movie ni...sangat menarik sebab ada Lee Hong Ki.. :)
Rating: 4 bintang (Best!)

Malaysian Telemovie: Biar Mimpi Sampai Ke Bintang
Year: 2011 * Main Cast: Randy Pangalila, Elfira Loy, Sharifah Sakinah & Sharifah Shahora
Review: Yer.. aku tau, ramai antara korang yang dah tengok telefilem ni di Astro. Aku baru tengok jer secara online sebab aku xde Astro...gitu.. hehe.. So pada keseluruhannya, pada aku telefilem @ telemovie ni best. Lakonan Elfira pun tak mengecewakan. Randy? Mestilah ok sebab dia antara pelakon remaja Indonesia yang terkenal kan... Lakonan Sharifah Shahora & Didie Alias juga harus diberi pujian. Sharifah Sakinah sebagai bff Elfira pada aku, ok...cuma ada sedikit over..
Rating: 3.5 bintang (Menarik!)

Taiwanese Drama (Tdrama): Calling For Love
Genre: Comedy, Romance * Episode: 14 * Year: 2010 * Main Cast: Charlene Choi (Chen De Xing), Mike He (Bo Ye), Chen Zhi Kai (Zhong Wei Li) & Tracy Zhou (Yang Wei Chen)
Review: Aku start tengok drama ni sebab tertengok kat 8tv. Itupun baru 1-2 episode disiarkan setakat ini. So aku cari di internet. Nak cepat habis..hehe..Sebab tambahan kenapa aku tengok Tdrama ni sebab ada Mike He. Hensem kan dia? Hehe.. Secara keseluruhannya pada aku drama ni oklah..boleh tahan..cuma jalan ceritanya sedikit lambat dan asyik berkisar tentang salah faham bila Mike He sebagai Bo Ye ingatkan yang De Xing ni dah terambil kad toto dia yang tanpa disangka menang hadiah utama. De Xing ni pulak terlalu betul bendul sampai tak perasan langsung yang Bo Ye ni cuma baik dengan dia sebab nak dapatkan semula kad toto tu. Akhirnya, diorang ni sama2 jatuh cita..gitu.. Aku frust juga dengan jalan ceritanya yang slow itu. Anyway, kalau korang suka Mike He, bolehlah try tengok citer ni yer..
Rating: 3 bintang (Ok la!)

Kdrama: The Musical
Genre: Musical, Romance * Episode: 15 * Year: 2011 * Main Cast: Koo Hye Sun (Go Eun Bi), Choi Daniel (Hong Jae Yi), Park Ki Woong (Yoo Jin), Ok Joo Hyun (Bae Kang Hee) & Ki Eun Se (Seo Ra Kyung)
Review: Aku dari awal berminat nak tengok drama ni sebab ada Koo Hye Sun. Memang minat dia sejak drama Boys Over Flower (2009). Menceritakan tentang cita2 dan minat Go Eun Bi kepada dunia teater musikal walaupun pada mulanya dia merupakan seorang pelajar perubatan. Dia kemudiannya terjumpa dengan komposer terkenal dalam bidang teater musikal iaitu Hong Jae Yi secara tak sengaja. Dan kemudiannya Hong Jae Yi inilah yang membimbing dia ke bidang teater musikal dan seterusnya jatuh cinta pada dia. Secara keseluruhannya, pada aku drama ini banyak memberi pengajaran juga..yang mana dalam mengejar cita2 ni, banyak onak dan duri terpaksa ditempuhi. Kena cekal, sabar dan yakin dengan diri barulah kejayaan itu akan diperolehi. Ewah! Ending best..cuma kalau dipanjangkan lagi sirinya dan ditunjukkan sekali pementasan teater musikal yang akhirnya berjaya dipentaskan oleh Eun Bi, Hong Jae Yi dan rakan2 mereka, alangkah lebih baik!
Rating: 4 bintang (Best!)

18 January 2012

#4: Baucer Buku 1 Malaysia

Kisahnya, semalam lepas waktu kerja aku singgah di kedai buku Popular. Nak beli buku tulis yang dipesan oleh anak aku sebelum tu. Kat Popular boleh tahan ramai jugak orang. Lepas ambil buku yang dipesan di rak buku tulis dan beserta 2-3 barang lagi untuk aku, maka aku teruslah ke kaunter bayaran. Panjangnya barisan beratur. Tapi mujur ada 3 kaunter yang dibuka. Pelik juga, rata2 yang sedang dalam barisan tersebut membawa bakul yang penuh sarat dengan barang2 dan kebanyakkannya turut memegang kertas yang kelihatan seperti baucer. Oh..patutlah..beli dengan baucer buku 1 Malaysia rupanya.

Sambil beratur, sempatlah aku perhatikan barangan yang dibeli oleh adik di hadapan aku. Berat agaknya bakul yang penuh dengan barangan yang dipilih sehingga bakul itu cuma diletakkan di hujung kaki dan ditolak juga dengan kaki ke hadapan apabila barisan bergerak. Amboi...ada botol air, mug, tabung, sticker kartun, mouse & cooling pad, novel...macam2 ada..meriah..cuma aku tak nampak pula ada buku yang dibeli kecuali novel...untungnya kan dapat baucer buku..

Kesimpulannya, setengah jam juga masa dihabiskan untuk beratur membayar barang yang tak sampai pun RM15.00... mungkin sebab aku tak ada baucer buku jadi beratur dalam masa yang lama sebegitu hampir2 juga membuatkan aku marah. Tapi nak marah pada siapa pun kan?...mana tak lama, ada yang ambil barang sebakul tapi bila barang dah siap discan harganya, nak bayar dengan baucer buku, kad pengenalan pula tertinggal di rumah. Makanya cashier tu kena ambil masa pula nak cancelkan resit dan letak semula barang2 tu di dalam bakul...alahai..buang masa dah di situ...boleh pulak berjalan tak bawa kad pengenalan yer..

13 January 2012

#3: BIGBANG - 声をきかせて M/V [HD] Koe Wo Kikesete



Aku suka Bigbang.. lagu diorang ni ada yang best..ada yang x best...ni salah satu lagu yang best. Lagu jepun.. :)

#2: Checker

Sekarang ni dah jadi rutin harian...pagi2 kena jadi checker..sambil bersiap nak pegi kerja mulut tak berhenti bertanya...

aku: botol air dah ambil?
anak: dah
aku: duit belanja atas meja tu dah ambil?
anak: dah
aku: dah bubuh kasut selipar dalam beg nursery?
anak: dah
aku: sapu tangan?
anak: belum..
aku: la..cepat ambil..

hehe..dah settle semuanya baru bersalaman. Pastu kena cium dahi dan peluk dia juga. Kalau tak peluk mesti dia merungut... "mama tu tak peluk nasrin pun".. gitu.. :) anak manja.. dah darjah 3..

11 January 2012

#1: motor

Semalam. Dalam perjalanan balik kerja, tetiba enjin motor mati. Cuba nak hidupkan semula tapi tak boleh pula. Hati dah cuak. Takkan timing belt putus lagi. Baru jer 2 bulan sudah tukar timing belt yang putus masa nak balik kerja juga. Mahal tu kalau kena tukar timing belt lagi. Tapi sebab dah jadi kali kedua, kuranglah paniknya. Check meter minyak. Jarum minyak tunjuk 'E'. Empty. Pelik. Sebab seingat aku, pagi tadi masa parking, minyak ada setengah tank lagi dan dari tempat parking sampai tempat enjin motor aku tu mati taklah jauh sangat sampai habiskan baki minyak yang masih ada dalam tangki. Takpe. Kat depan lebih kurang 50 meter ada stesen minyak Shell. Tolak motor pergi stesen minyak dulu. Semput. Walaupun taklah jauh sangat tapi sebab dengan berbaju kurung & berkasut wedges, rasa susah juga nak tolak motor. 2 bulan sudah masa kena tolak motor sebab timing belt putus lagi seksa. Tolak motor dekat setengah kilometer sampai ada sorang abang ni tolong tolak motor aku dari belakang sampai rumah. Baik abang tu. Nak pulak masa tu, hp Mr. Hubby tutup sebab dia lupa nak onkan balik lepas dia habis mesyuarat hari tu. Hp anak aku pun tutup sebab bateri kong. Aku yang dalam kesusahan ni dah rasa nak meraung tepi jalan. Mujur masih waras dan mujur juga motor tu kecik. Kalau bawak motor besar macam mana? Berangan ajelah nak bawak motor besar..haha..ok sambung cerita..


Sampai stesen minyak kena beratur pula. Ramai orang. Sampai giliran aku, akak yang jaga kat situ tolong isi. Isi penuh RM6. Cuba hidupkan enjin. Alhamdulillah..dah boleh gerak tapi bau minyak kuat. Cuak lagi tapi buat-buat relax. Pujuk hati sendiri. Bau minyak kuat sebab ada kat stesen minyak kot... dan perjalanan pulang diteruskan. Naik highway. Keluar exit, tengok meter minyak dah tinggal setengah. Pelik sebab selalunya kalau isi minyak penuh, sampai kat exit tu mesti tak sampai satu takah pun yang terkurang. Taknak fikir. Terus bergerak laju ke rumah. Sebelum tu singgah kedai runcit. Beli ikan dan sayur. Ingat nak masak untuk makan malam. Sampai rumah, minyak makin kurang. Hilang satu takah lagi. Tinggal 1 takah lagi je. Mengadu pada Mr. Hubby yang kebetulan ada kat depan rumah. Dia soh pergi bengkel cepat. Laju2 masuk rumah swing ikan dan sayur masuk dalam peti ais dan keluar semula. Mr. Hubby ikut dengan motor dia dari belakang. Aku pulak pecut laju2 takut minyak tak cukup sampai bengkel. Sampai bengkel minyak habis langsung. Mujur bengkel buka lagi walaupun masa tu dah pukul 7.15 petang.


Rupanya kabel minyak bocor. Sebab itulah minyak keluar dengan lajunya. Adik pomen tu buat sekejap je. Dah siap. Upahnya RM5. Balik singgah isi minyak lagi. Habis RM6 lagi sekali. Dan singgah kedai mamak beli lauk siap. Esoklah masak. Hari ni dah penat sangat. Kaki pun dah sakit tolak motor tadi. ok.. habis dah cerita aku.. :)