Be My Friend :)

27 September 2011

pagi ini

pagi ini hujan lebat sangat. masa tu dah elok2 jer nak keluar rumah. fikir punya fikir punya fikir (ntah berapa lama)..akhirnya aku buat keputusan nak redah ajelah. sebab hujan pun xde tanda nak berhenti. makin lebat ada. lepas pakai baju hujan aku pun keluarlah dari rumah. pasrah. kat highway sebelum sampai tol sungai dua ada 2 eksiden yang berlaku. dekat2 jer. x teruk. cuma berlanggar depan dan belakang kereta secara berturut. eksiden pertama melibatkan 3-4 kereta agaknya. aku pun tak perasan. jeling dari ekor mata aje. berselang 5km dari eksiden pertama, 3-4 buah kereta juga mengalami nasib yang sama. mungkin sebab jalan terlalu licin akibat hujan lebat. atau sebab kabur pandangan mata ketika memandu yang memungkinkan kemalangan berlaku. atau juga mungkin akibat daripada sikap kurang sabar. mungkin. sekali lagi aku hanya sekadar memandang apabila motor yang aku bawa melalui tempat kejadian sementelah hujan juga masih lebat dan aku juga tidak mahu menambahkan lagi kesesakan yang sudah sedia ada.

bawa motor masa hujan lebat bukan sekadar aku basah sebab ditimpa hujan sahaja. sepanjang perjalanan nak sampai ke jeti beberapa kali aku disimbah dengan air hujan yang bertakung di jalanan dari kereta yang lalu di tepi aku. iye, aku tahu... itulah untungnya orang yang bawa kereta masa hujan lebat. x basah. tak macam orang yang menunggang motorsikal. tapi boleh tak bawa kereta tu perlahan sedikit ketika tengah hujan? ini tak, bawa laju juga. makanya bila lalu di kawasan yang terdapat air bertakung, habis hasil simbahan tayar kereta tu terkena penunggang motorsikal yang ada kat betul2 sebelah kereta awak tu. bila laju, maknanya air yang disimbah tu juga kuat la yang terkena. sudahnya beberapa kali menonong motor aku dibuatnya bila air simbahan tu terkena pada aku dengan kuat bermula dari atas helmet. double basah aku hari ini dengan air hujan dan air simbahan hujan. terbaik. terima kasih la tuan empunya kancil biru tua dan si wira hitam yang membawa kereta secara berhemah benar tadi sehingga teringin nak mandikan aku di tepi jalan. mujur hujan lebat tadi menyukarkan aku melihat nombor plat kereta anda. kalau tidak sudah tentu aku paparkan nombor plat kereta awak semua itu di sini. moralnya: hujan lebat, bawalah kereta slow sikit dari biasa dan ingat, bukan kita sorang jer yang guna jalanraya tu. bukan kita punya pun. kita kongsi guna, jadi bertimbang rasalah...

23 September 2011

anak angkat 2

alkisahnya...selalunya aku bagi hamster2 tu makan kuaci atau makanan hamster yang aku beli kat kedai. tapi aku tengok diorang tu macam dah x lalu pulak nak makan...jemu kot. sudahnya 2-3 hari sudah aku try la bagi diorang ni makan salad pulak (butterhead lettuce) yang kebetulan ada dalam peti ais...tengok2 diorang macam suka sangat makan salad tu. tambah2 lagi si noni tu. dah tu semalam sebelum pegi kerja aku pun letak lagi salad dalam sangkar diorang. lepas tu aku terus pegi kerja.

masa kat ofis baru terfikir nak cari apa jenis makanan yang hamster boleh makan. rupanya banyak juga jenis makanan yang diorang boleh makan umpamanya brokoli, epal, carrot dsbnya. bila tengok senarainya, aku rasa legalah sebab benda2 tu senang gak nak beli so bolehlah nanti tukar2 menu diorang. sekali dalam satu artikel tu, kat bahagian bawahnya ada stated yang "excess lettuce can cause liver problem for your hamster"... arghh sudah...x boleh makan salad rupanya hamster nih.. dah tu? mati dah kot hamster2 aku kat rumah tu sebab makan salad? alaaa.... duduk kat ofis pun dah jadi x tenang. bukan apa.. kalau diorang mati disebabkan salad yang aku bagi tu..mesti la aku menyesal kan..kesian diorang. balik kerja cepat2 aku check sangkar. diorang tidur kot x bergerak. suspen jer aku. dalam hati dah terfikir "mati ke".. sekali tengok si noni dah terjaga dan memandang aku. ooo... lega..haha...sihat lagi diorang tu. fuhh!

lepas tengok diorang sihat jer walaupun salad yang aku letak pagi tadi dah habis, aku pun cepat2 potong buah epal dan carrot pulak. memang aku sengaja beli epal dan carrot tu masa rehat tadi. tengok budak dua tu pun suka sangat dapat makan menu baru. alhamdulillah.. walaupun aku ni not really into pet, tapi kalau dah jaga mesti rasa bertanggungjawab juga. and this week, sorry to say, aku terpaksa hantar diorang balik kg aku balik. sebabnya rasanya x sesuai aku nak jaga diorang memandangkan banyak masa kat luar rumah jer. yer la.. aku ngan mr. hubby kerja..anak aku pun pegi sekolah, so dekat2 pukul 7 baru kami sampai rumah. sudahnya malam baru boleh nak tengok diorang. itupun tengok2 gitu jer la. kalau kat kg, mak dan abah aku ada, adik2 aku pun ada.. ramai yang boleh tengok2kan. lebih baik begitu. kan?

13 September 2011

anak angkat

lokasi: dapur umah mak

situasi: tengah masak :)


Adik: Along...ada x along terfikir nak ambil anak angkat?

Aku: huh? (buat muka pelik)

Adik: xdelah..Ein (nama adik aku) dah jenuh cari keluarga angkat untuk Noni tapi xde sapa yang sanggup...

Aku: keluarga angkat untuk Noni?

Adik: ha'a...Ein dah x boleh jaga dia dah. Nanti warden marah (adik aku belajar kat kolej di Ipoh)

Aku: Noni mana nih? (dah bertambah konfius)

Adik: alah Along nih... hamster Ein la kat depan tu la... namanya Noni...

Aku: ooooohhh....Noni tu hamster la yer...ingatkan anak sapa la tadi..tengoklah dulu macam mana yer Ein..sebab Along geli nak pegang dia...

Adik: apa nak gelinya..dia baik la Along...

Aku: nantilah along fikirkan..huhu..

itu hah Noninya.. hamster putih. siap bagi rumahnya sekali. akhirnya aku bawak balik jugaklah si Noni tu ke Penang sebab anak aku tu suka sangat main dengan dia. tapi aku x kata nak bela sampai bila2 so still dalam tempoh percubaan la sebab aku ni bukan apa, selama ni x pernah pulak aku terfikir nak bela pet kat rumah sebab takut akan menyeksa binatang jer. nak2 pulak hamster ni sebab aku geli betul nak pegang sebab hamster ni betul2 macam tikus kan...cuma ekor jer pendek. tapi sebelum balik hari tu mak aku soh aku beli lagi sekor hamster tu buat teman si Noni ni. kesian la kan sekor2 dia jer dalam tu. sudahnya setelah gigih mencarinya di pekan, aku beli sekor lagi hamster betina warna kelabu buat kawan Noni. tengah mood raya sibuk2 la cari hamster..hehe..pastu suka2 hati pulak namakan dia Lili.. hehe.. so sekarang jadi rutin pulak, hari2 bagi makan..pastu seminggu sekali tukarkan habuk kayu dia dan juga mandikan budak dua tu.. x pasal2 tambah lagi 2 anak aku..haha..eh..tadi kata geli kan?.. geli la.. aku pegang diorang lepas pakai sarung tangan la.. :P.. mr hubby pun geli juga. memula tu dia x berapa nak menyokong la bawak hamster ni balik rumah tapi sekarang ni aku tengok dia pun rajin duduk tepi sangkar tu tengok budak2 tu..hehehe..

12 September 2011

hari raya 2

Raya kedua awal2 pagi lagi dah bersiap2 nak balik kg aku pulak. semangat betul. tapi jadi lambat gak keluar sebab mr. hubby diserang sakit perut. berbelas kali jugaklah dia berulang ke toilet. hehe.. mungkin sebab makan macam2 sangat kot masa hari raya pertama tu sampai perut pun terkejut dan x dapat memproses dengan baik...hehe..sian dia. so bila dah ok sket barulah kami keluar rumah. sampai di exit kuala kangsar alahai sesak la pulak macam gambar kat bawah nih. tapi kebanyakkannya nak bayar secara tunai. kami yang pakai smart tag pun tersangkut sama sebab x boleh nak celah untuk masuk ke lane smart tag. dan akhirnya berjaya juga masuk ke lane smart tag yang kosong. lorong touch n go pun kosong jugak. kan senang kalau ramai yang guna kad touch n go.. x payah bersesak nak tunggu giliran bayar tunai. kan?sampai rumah mak aku dah tengahari pun. selalunya on hari raya kedua, kami terus gerak pergi beraya ke rumah bapa saudara aku di Kuak, Kuala Kangsar. tapi memandangkan ahli majlis x cukup raya kali ni sebab 2 orang adik aku x dapat cuti raya, mak aku suruh balik ke rumah dulu. lagipun mak aku dah masak makan tengahari katanya. sorang lagi adik aku pun belum sampai lagi dari rumah mertuanya di ipoh. so tinggal mak aku dan sorang adik perempuan aku saja yang ada kat rumah manakala 3 orang adik bujang aku tu dah keluar beraya secara berkonvoi ke rumah kawan masing2.

cadangnya lepas makan tengahari nak gerak la pergi rumah bapa saudara aku tu (abg mak aku) tapi stuck kat rumah sebab ramai betul tetamu yang datang. memula kawan2 adik perempuan aku tu datang beraya, pastu kawan2 abah aku pulak, kemudian adik beradik mak aku datang pulak dan lastly keluarga sepupu aku (belah abah aku) pulak datang. elok diorang balik jer kami cepat2 keluar rumah. hehehe.. takut orang datang beraya lagi sampai x sempat nak keluar sebenarnya. masa tu pun dah pukul 6.30 petang dah pun. mesti bapa saudara aku tu pun dah tertanya2 manalah adik bongsu (mak aku) dia nih x datang2 lagi..hehe.. sebab keluar pun lambat, dekat nak maghrib baru sampai rumah dia. lepas makan kuih2 raya yang sedap2, lemang dan rendang, kami pun baliklah. selalunya kalau raya rumah bapa saudara aku ni time tengahari mesti ada acara makan nasi dengan ikan bakar ramai2. tapi sebab dah sampai malam, mana nak ada dah ikan bakar..huhu.. tapi bapa saudara aku tu ada simpan ikan lagi tau..soh bawak balik rumah..nanti boleh bakar sendiri.. best! terima kasih pak lang... :)

sampai kg aku pun dah dekat pukul 10 malam sebab sebelum tu kami singgah shopping barang2 basah untuk menu esoknya dekat pasaraya kat pekan. lepas tu boleh melencong pulak singgah raya lagi kat rumah adik abah aku pulak di kg yang sama. rumah baru tu.. :) makan lontong pulak kali ini. duduk kejap terus balik rumah..fuhh...mata pun dah x boleh nak angkat..punyalah letih...ini barulah dikatakan raya sakan..ye tak?..hehe..

Taiwanese Drama Review: Love Keeps Going

Selain dari drama korea dan jepun, aku juga ada tengok drama taiwan sebab pelakon2 Taiwan pun hensem2 dan lawa2 juga. lagipun bahasa mandarin yang digunakan senang nak faham sebab aku tau juga bahasa mandarin ni sebenarnya (sikit2 jer pun)..hehe.. dan baru2 ini aku tengok drama best ni di internet. Drama Love Keeps Going ini ada 11 episode kesemuanya dan dilakonkan oleh Mike He yang hensem tu sebagai Han Yi Lie dan Cyndi Wang sebagai Zha Mei Le. Ceritanya telah diadaptasi dari sebuah novel dari Taiwan yang bertajuk Wang's Love Song.

Drama ini mengisahkan mengenai Mei Le yang sangat baik dan pandai. Dia mulanya bercinta dengan abang Yi Lie iaitu Han Yi Feng lakonan Eli Shih dan mereka berdua kemudiannya membuka sebuah kedai roti bersama2. Dari situlah dia kenal dengan adik Yi Feng yakni Yi Lie iaitu seorang komposer terkenal yang sangat berlagak. Hubungan diorang ni yang pada awalnya membenci antara satu sama lain bertukar menjadi suka apabila Yi Feng berlaku curang pada Mei Le dengan pekerja kedai roti mereka sendiri. Dek kerana kesian pada Mei Le dan sebab Yi Lie dah jatuh cinta pada Mei Le, Yi Lie ni yang tolong Mei Le melupakan kesedihannya akibat perbuatan Yi Feng. Akhirnya Mei Le pun jatuh cinta juga pada Yi Lie nih. So banyak lagilah peristiwa yang terjadi sepanjang mereka dua ni bercinta sehingga pada satu tahap Yi Lie ni eksiden dan hampir2 meninggal dunia dan seterusnya Yi Lie ni juga disahkan mengidap sejenis penyakit yang merbahaya sehingga memaksa dia berpisah dengan Mei Le.

Overall pada aku, drama ini sangat best dan happy ending juga. Memang x rugilah tengok cerita ni..hehe..lagu2 ost drama ini seperti Don't Cry (Cyndi Wang), Stick To You (Cyndi Wang), The Next Page of Me (Cyndi Wang), Hearts Garden (Mike He), Lonely Storm (Blue Bird Flying Fish) dan banyak lagi pun best2 untuk didengar (sila cari di SINI). so untuk drama Love Keeps Going ni aku bagi 4 bintang.

kdrama review: City Hunter

Sambil2 tengok drama Heartstrings kat internet hari tu, aku sempatlah juga tengok City Hunter ni sebab Heartstrings tu kena tunggu tiap2 minggu yakni mengikut siarannnya di korea nun sedangkan siri drama City Hunter ni dah habis siarannya bulan Julai yang lalu so sirinya dah lengkap. so walaupun City Hunter ni ada 20 episode, drama ni aku tengok habis dululah berbanding Heartstrings. Drama ini sebenarnya telah diadaptasi dari sebuah novel karya penulis terkenal Jepun iaitu Tsukasa Hojo. Pada asalnya cerita ini mengisahkan peristiwa yang terjadi di Jepun tapi telah diubahsuai kepada peristiwa yang berlaku di Korea.

City Hunter ni dibintangi oleh pelakon hebat iaitu Lee Min Ho (Boys Over Flower, Personal Taste) sebagai Lee Yoon Sung dan juga Park Min Young (Sungkyunkwan Scandal) sebagai Kim Na Na. Drama ini mengisahkan Lee Yoon Sung (Lee Min Ho) yang dilarikan semasa dia masih bayi oleh kawan ayah dia iaitu Kim Sang Joong sebagai Lee Jin Pyo/Steve Lee ke Thailand demi untuk mempersiapkan dirinya untuk menuntut bela di atas kematian ayah Yoon Sung yang dibunuh boleh kerajaan Korea semasa menyertai satu operasi ketenteraan. Pendek kata, drama ini dipenuhi dengan unsur sejarah, politik, dendam, aksi dan sedikit percintaan.

Overall pada aku, cerita ini agak menarik, tambah2 lagi sebab ada hero hensem macam Lee Min Ho. Tetapi disebabkan drama ini ada 20 episode maka jalan ceritanya agak lambat berkembang. Namun begitu, tidak dapat dinafikan bahawa Lee Min Ho sebagai pelakon utama dalam drama ini segak memainkan wataknya sebagai seorang yang cekap dalam seni mempertahankan diri. Jadi kalau korang suka drama aksi, City Hunter ini semesti tidak akan mengecewakan korang. Cuma pada aku, kalau endingnya lebih jelas iaitu terang2 mengambarkan bahawa Yoon Sung tu selamat walaupun terkena tembakan pada akhir cerita, alangkah lebih baik. Babak percintaan antara Yoon Sung dan Na Na juga agak sedikit so x puas rasanya. Anyway, yang pastinya drama ini juga ada lagu2 ost yang best untuk didengar so seperti biasa korang boleh cari di SINI dan untuk drama ini aku bagi 3 bintang.

06 September 2011

kdrama review: Heartstrings (You've Fallen For Me)

korang dah tengok korean drama terbaru - heartstrings? drama ni baru jer habis siarannya di korea sebelum raya yang lalu. aku dah tengok online..hehe..peminat setia drama korea la katakan..heartstrings ni dibintangi oleh Jung Yong Hwa (CN Blue) sebagai Lee Shin dan Park Shin Hye sebagai Lee Kyu Won. drama ini mengisahkan tentang kehidupan pelajar universiti di mana Lee Shin (Jung Yong Hwa) sebagai pelajar aliran muzik moden, manakala Kyu Won (Park Shin Hye) pula pelajar aliran muzik tradisional. pada peringkat awalnya Kyu Won ni jatuh hati pada Lee Shin tapi Lee Shin x layan sebab Lee Shin ni suka pada seorang profesor dia (Jung Yoon Soo) tapi profesor dia ni pulak masih suka pada boyfriend dia masa di universiti (Kim Suk Hyun) yang kemudiaannya dilantik menjadi pengarah teater muzikal untuk persembahan universiti tempat Lee Shin & Kyu Won belajar. Lee Shin dan Kyu Won ni pulak kemudiannya terpilih untuk menyertai teater muzikal yang diarahkan oleh Kim Suk Hyun ni... jadinya kisahnya berkisar tentang teater muzikal inilah sehinggalah akhirnya Lee Shin ni tanpa sedar dah jatuh suka pada Kyu Won... gitu..

Pada keseluruhannya drama ni menarik. banyak konflik yang terjadi masa diorang ni berlatih teater muzikal ini. tambah pulak drama ini dibintangi pelakon2 hebat dan tak lupa juga lagu2 ost dalam drama ini pun memang best..korang boleh cari lagu2 ost drama ni di SINI yer. just taip saja heartstrings... so untuk drama ni aku bagi 4 bintang.

hari raya

syawal pun dah berlalu 7 hari kan.. kejap jer.. dan sepanjang sebelum raya dan berhari raya aku x sempat pulak nak buat entry baru kat blog ni. bahan ada banyak (kononnya).. tapi x sempat nak on laptop pun..(bajet busy giler) :P..haha..

so macam mana raya korang? ok? mestilah ok kan.. nama pun raya.. letih tu biasalah..tapi seronok dapat jumpa adik beradik, saudara mara dan kawan2 semua. betul tak? aku macam biasalah tiap2 tahun beraya di pulau pinang ni dulu. rumah opah mr. hubby. dah stay pun kat penang.. eloklah beraya terus kat sini dulu. lagipun keluarga mr. hubby aku tu kecil jer.. dia pun 2 beradik jer pun. so pil (parent in law) aku tu cuma ada sorang anak lelaki, sorang anak pompuan (sil aku), sorang menantu (aku) dan sorang cucu (anak aku) :).. keluarga kecil.. kalau aku sekeluarga pun cabut balik kg aku sebelum raya, mestilah pil aku sedih kan.. so xmolah sedih2 di hari raya.. aku pun x kisah pun selalu kena raya kat penang ni dulu. xde hal.. small matter jer.. :)

malam menjelang raya aku dan mr. hubby dah plan nak buat aktiviti sket malam tu.. sebab semua cousin dia pun balik kg kali ni. so sajalah nak meriahkan lagi suasana raya tu. kami plan nak buat barbeque (bbq) kat rumah opah mr. hubby.. kami kongsi2 modal bersama sepupu2 dan mak/bapa saudara semua...hehe..dan aku & mr. hubby ambil tugas sebagai penyelaras yang bertanggungjawab beli barang2 semua. so sehari sebelum raya tu (Isnin), kami pun pergilah beli barang2 semua (ayam, daging, udang dsb) kat carrefour & Tesco. Fuhh.. letih betul. sebab orang pun ramai.. nak beli pun macam berebut2..hehe.. mujur dari rumah aku dah buat list siap2 apa barang yang nak dibeli. so sampai jer terus ambil troli dan cari barang2 ikut list ajelah.. kalau masa tu nak beli sambil nak fikir apa yang nak dibeli, alamatnya ada jerlah barang yang x dibelilah jawabnya. hehe..lepas beli semua barang, terus hantar semua barang2 tu kat rumah opah mr. hubby. sinsing lengan pulak la nak perap ayam, daging tu semua. mujur sepupu2 mr. hubby tolong sama. habis kerja2 tu semua, kami balik dulu ke rumah dan datang semula ke rumah opah mr. hubby sebelum berbuka puasa. best berbuka puasa ramai2.. sampai berbuka cara buffet jer..x cukup tempat nak buat hidang.. hehe..meriah! :)

lepas solat Isyak, bermulalah aktiviti bbq kami tu.. kat dalam rumah, sil aku bersama beberapa orang sepupu sibuk mencucuk udang dan daging yang telah diperap pada lidi bersama bawang, tomato dan lada benggala (capsicum) seperti gambar kat bawah ni... ayam dan sosej yang diperap secara berasingan pulak dah dibawa ke luar rumah. sementara aku dan mr. hubby ambil tugas hidupkan api dan sediakan peralatan untuk membakar di luar rumah...gambar2 kat luar xde sebab tangan aku kotor dengan arang dan sibuk mengipas..hehe..so xleh nak tayang kat korang..haha..sorilah yer..korang imagine ajelah suasana buat bbq yer sebab aku pun belum berkesempatan nak mintak gambar masa buat bbq tu dari sepupu2 aku yang ada ambil gambar masa tu..






dan as a result, bbq malam tu bolehlah dikatakan success dengan jayanya... :) semua pun kata sos perap adalah sedap dan menjadikan bahan2 yang dibakar menjadi sedap juga.. wahh..bangga aku kejap sebab masa perap tu aku main bubuh jer sos apa pun..hehe.. dalam debar jugak masa membakar tu takut jugak x sedap sebab inilah first time aku try perap sendiri dan praktikkan cara baru membakar iaitu menggunakan aluminium foil..dan ternyata idea menggunakan butter dan sos perap semasa membakar juga menjadi..alhamdulillah.. boleh buat lagi lain kali.. :)