Be My Friend :)

29 July 2011

kdrama review: The Greatest Love

Aku dah lama nak tengok drama ni sebab berdasarkan review dari internet, citer ni best walaupun para pelakon drama ni aku x familiar kecuali Yoo In Na yang melakonkan watak antigonis sebagai Kang Se Ri, pelakon lain boleh dikatakan baru first time aku tengok diorang dalam drama korea. So drama ni ada 16 episode yang dilakonkan oleh Gong Hyo Jin sebagai Goo Ae Jung, Cha Seung Won sebagai Dok Go Jin dan Yoon Kye Sang sebagai Yoon Pil Joo. Ia menceritakan tentang Goo Ae Jung yang berhempas pulas nak menaikkan semula namanya dalam industri hiburan korea setelah namanya tenggelam dek pelbagai masalah sehingga memaksa kumpulannya The National Treasure Girls dibubarkan 10 tahun yang lalu. Masa tu, Ae Jung adalah antara ahli yang paling popular dalam kumpulannya yang disertai oleh 4 orang dan apabila kumpulan ini dibubarkan, Ae Jung yang paling banyak dipersalahkan di atas pembubaran tersebut. Maka sejak dari itu, kerjayanya dalam bidang seni seolah2 semakin tertutup dan dia sangat suffered malah hanya bergantung kepada penglibatan dalam program variety show sahaja. kesian dia.

Hidup dia kemudiannya berubah apabila secara tidak sengaja dia terlibat dalam pelbagai insiden yang melibatkan artis terkenal korea iaitu Dok Go Jin. Dok Go Jin ni sombong gile sebab dia rasa dia sangat popular. Jadi pada peringkat awalnya, Dok Go Jin ni selalu tunjuk lagak pada Ae Jung. Cuma yang anehnya, bila tiap kali jer Dok Go Jin ni terdengar lagu lama kumpulan Ae Jung ni, jantung dia berdebar2 dengan pantasnya. Dia ni sebenarnya bergantung kepada artificial heart untuk hidup setelah membuat pembedahan jantung 10 tahun yang lalu. Maka setelah itu, sedikit demi sedikit, dia jatuh hati pada Ae Jung. Tapi Ae Jung ni pulak jual mahal sebab mulanya dia tak percaya yang artis terkenal macam Dok Go Jin tu boleh jatuh hati pada dia. Tapi Dok Go Jin ni seterusnya banyak bantu Ae Jung dalam bidang hiburan sehingga Ae Jung dipilih untuk menyertai sebuah program yang dinamakan Couple Making bersama dengan doktor rawatan alternatif Yoon Pil Joo. Doktor ni pun jatuh hati juga pada Ae Jung.

So kalau nak tahu apa jadi dengan Ae Jung, Dok Go Jin dan Yoon Pil Joo ni seterusnya, korang kenalah tengok drama ni yer... but for sure, endingnya mestilah happy ending.. :) citer ni pun sangat kelakar dan juga sedih di beberapa part. Jadi untuk rating drama ni, aku bagi 4 bintang.

p/s: Dikesempatan ini juga aku nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada korang semua yer.. Selamat Berpuasa.. :)

26 July 2011

lagi kisah penipuan internet (siti jamilah)

sekarang ni kan banyak sangat penipuan melalui internet yang serupa dengan entry aku yang terdahulu. entah kenapa makin ramai pulak yang mengaku bapa mereka berasal dari Malaysia dan tinggal di UK. takde tempat lain pulak tu.. kat UK jugak... ni ada lagi satu..namanya siti jamilah la pulak.. macam ni email yang dihantar kepada aku baru2 ni:

Hello my name is Siti Jamilah and I am a very kind hearted woman, i was going through profiles and came across yours and i felt like contacting you cos my dad is from Malaysia and that's make it my home country lol... i don't mind if we can be friends? write back and let me have your email address so we can get to know more about ourselves my email id is (sitijamilah6060@hotmail.co.uk) have a nice day. please contact me directly on my email. Awaiting your email.. Salam

gitulah email dari 'siti jamilah' ni. dengan ayatnya yang berterabur (i don't mind if we can be friends?) hikhik... cam terdesak sangat nak cari 'kawan' dari Malaysia nih.. x faham aku..huh! siti jamilah la sangat... :P memang kirim salam la aku nak layan benda2 gini dah. so korang pun beware yer..

kdrama review: Baby faced Beauty

Sebelum aku tengok citer 49 days hari tu, aku tengok citer Baby Faced Beauty ni dulu. Drama ini ada 16 episode dan baru sahaja habis ditayangkan di korea pada 5 Julai yang lalu. Sebab utama aku tengok citer ni sudah semestinya sebab ada Jang Nara yang dulunya popular dengan drama My Love Patzzi pada tahun 2002. Dalam drama ini, Jang Nara berlakon sebagai Lee So Young yang berumur 34 tahun yang bekerja di sebuah kilang tekstil. Dia ni selalu orang salah anggap yang dia berumur 25 tahun sebab badan dia kecik sangat dan muka dia awet muda gitu. Cute betul dia. Namun setelah 14 tahun bekerja di kilang tekstil tu, dia kena buang kerja atas alasan kompeni tu mengalami kerugian dan terpaksa membuang pekerja. dan oleh kerana So Young ni bujang lagi, dia la yang terpaksa berhenti kerja. Padahal kompeni tu dah ambil pekerja perempuan yang lebih muda untuk menggantikan So Young. kesian dia.

Jadinya So Young ni sangatlah frust. dalam umur dia yang dah 34 tahun tu malah dengan fizikal yang kecil molek tu, susahlah bagi dia nak dapat kerja baru. adik perempuan dia yang berumur 25 tahun pun selalu menyusahkan dia. so hidupnya kemudiannya jadi lebih complicated selepas dia terpaksa menyamar jadi adik dia untuk bekerja part time di sebuah syarikat pakaian bila adik dia ni x mau pergi. kira adik dia pekena dialah. orang kat syarikat pakaian tu pun percaya yang dia berumur 25 tahun sebab muka dia mmg mcm orang berumur 25 tahun pun. jadi dia guna kad pengenalan adik dia, adik dia pulak ambil kad pengenalan dia. mcm2 benda la jadi kat syarikat pakaian ni. dan di situ juga dia dapat mengembangkan bakat dia sebagai designer sebab walaupun So Young ni xde kelulusan dalam bidang rekaan pakaian, tapi dia sangat minat dan sangat pandai menjahit baju. kat syarikat inilah juga dia bertemu dengan hero citer ini iaitu Choi Daniel sebagai Choi Jin Wook dan pengerusi syarikat yang juga suka pada dia iaitu Ryu Jin sebagai Ji Seung Il. Banyaklah benda yang jadi sepanjang dia bekerja di syarikat tu. dengan kawan2 seofis dia yang suka buli dia la.. dengan ketua unit dia yang selalu dengki kat dialah, dengan masalah keluarga dia lagilah.. macam2...so kalau nak tahu drama ni macam mana, kenalah tengok drama ni yer.. :)

pada keseluruhannya, pada aku drama ni menarik jugaklah sebab jalan ceritanya menarik dan boleh menjadi inspirasi kepada orang lain dengan sikap So Young yang tidak mudah putus asa dan bersungguh2 dalam melakukan sesuatu tu. juga menarik bila Choi Ji Wook yang mulanya tidak suka pada So Young, akhirnya jatuh cinta pada So Young tanpa mengira umur So Young yang tua 7 tahun dari dia. Jang Nara pun dah lama x berlakon drama korea so ini bolehlah dikatakan comeback dia setelah sekian lama menghilang. Drama ni pun happy ending. So akhir sekali, rating untuk drama ni aku bagi 3.5 bintang.. :)

24 July 2011

kdrama review: 49 days & ost

sepanjang minggu lepas aku habiskan menonton 2 drama korea. so tengok secara marathon la jawabnya..hehe..sebab sirinya banyak kan.. nak abiskan satu siri pun makan masa sejam dah..jadi terpaksalah mr. hubby dan anak aku bersabar dan beri laluan pada aku..hehe..ala.. lagipun diorang tido awal tiap2 malam..so lepas pukul 10 malam tu dua2 orang dah pengsan. so aku la konker tv tu sorang2.. :)

oklah kita citer drama yang bertajuk 49 days ni dulu. ini drama tahun ini yang telah habis siarannya di korea pada bulan Mei yang lalu. Drama ini ada 20 siri. genrenya ialah fantasy & romance. Ianya menceritakan tentang Shin Ji Hyun lakonan Nam Gyu Ri yang secara tidak sengaja terlibat dalam kemalangan apabila kereta yang dipandunya melanggar belakang sebuah lori yang berhenti akibat kemalangan sebelum itu. Akibat daripada kemalangan itu, dia koma (mati otak). Dia ni pada permulaan cerita selamat bertunang dengan Kang Min Ho (Bae Soo Bin). makanya dalam koma itu, roh dia keluar dari badan dan dia dapat nampak segala yang berlaku di sekeliling dia. dari situ dia tahu rupanya kawan baik dia Shin In Jung (Seo Ji Hye) sebenarnya ada affair dengan tunang dia si Min Ho tu dan rupanya mereka berdua memang dah berpakat nak rampas harta Ji Hyun ni dari awal. Dalam pada itu, dia berkenalan dengan malaikat maut yang dipanggil Scheduler (Jung Il Woo) yang kemudiannya memberi peluang kepada dia untuk hidup semula tetapi dengan syarat Ji Hyun ni kena dapatkan 3 titik air mata dari orang yang betul2 ikhlas menangis untuk dia (x termasuk family) dalam masa 49 hari dari hari dia koma tu. untuk merealisasikan tujuan tersebut, dia dibenarkan untuk meminjam badan seorang wanita yang bernama Song Yi Kyung (Lee Yo Won) waktu Yi Kyung tu tidur sahaja sebab Yi Kyung ni keje shift malam dari 12 tengah malam hingga 7 pagi. maka Ji Hyun boleh guna badan Yi Kyung dari Yi Kyung balik rumah sampailah sebelum tengah malam. Yi Kyung ni pun tak sedar yang badan dia digunakan sepanjang waktu tu. cuma Ji Hyun ni tak boleh beritahu pada orang yang dia Ji Hyun sepanjang dia menggunakan badan Yi Kyung ni. seksa jugaklah dia sebab dia kena kerja dan dalam pada tu meneruskan misi dia untuk mendapatkan air mata dari orang yang betul2 menangis dengan ikhlas sebab sayangkan dia dan di samping tu nak menguruskan hal2 yang berkaitan dengan tunang dan kawan baik dia yang jahat tu dan menghalang mereka dari merampas harta keluarga Ji Hyun ni.

nak tahu keseluruhan cerita ini, korang bolehlah tengok citer ini yer. pada aku cerita ini ada jalan cerita yang menarik dan para pelakonnya pun bagus2 belaka. salah satu watak yang menarik dalam cerita ini sudah tentulah Scheduler si malaikai maut tu. cara dia berinteraksi dengan Ji Hyun sangat kelakar dengan mimik muka dan tone suaranya. Yi Kyung pulak cantik. banyak scene2 yang sedih terutama yang melibatkan Ji Hyun dan kawan baik dia dari sekolah iaitu Han Kang (Jo Hyun Jae) yakni hero drama ini yang banyak membantu dalam misi 49 hari Ji Hyun ni. masa tu juga dia tahu bahawa Han Kang ni yang sebenarnya mencintai dia dengan ikhlas. Hensem betul Han Kang ni tau. hehe..cuma aku sebenarnya berharap endingnya lebih kemas. rasa cam x cukup pulak endingnya tu. it could have a better ending..but anyway drama ini masih best untuk ditonton so aku bagi rating 4 bintang untuk drama ini dan ost song untuk drama ini pun memang terbaik dan sangat best. so here the list:

3. Even If I Live Just One Day - Jo Hyun Jae
4. I Can Feel You - NAVI
5. Why Are Not - TIM
6. Scarecrow - Jung II Woo
7. Always - Park Bo Ram
8. Seo Seung Eun (tajuk lagu x tau) :P
9. My Angel (penyanyi plak x tau) :P

19 July 2011

movie review: Harry Potter and the deathly hollows (part 2)

Last sunday aku tengok movie ni di GSC Sunway Carnival setelah berjaya membeli tiketnya secara online dari hari isnin sebelumnya. selalunya bila movie baru keluar hari khamis, hari jumaat aku dah pegi tengok tapi memandangkan seperti yang aku dah bagitau dalam entry terdahulu yang aku ada exam pada hari sabtu, jadi rancangan nak tengok wayang ni terpaksa ditunda ke hari ahad. yer la.. aku nak juga prepare untuk exam tu kan. walaupun aku x confident sebab belum ready, kena jugak cuba yang terbaik untuk exam tu. and secara kesimpulannya utk exam tu, aku rasa xdelah susah sangat sampai x boleh jawab tapi xlah senang sangat sampai aku pejam mata pun boleh jawab kan..hehe..maksudnya, tahap kesusahannya bersesuaian la dengan jawatan yang ditawarkan. cuma mungkin agak tertekan sebab masa exam bagi setiap paper tu sangat terhad. jadi stress juga apabila nak mengejar masa bagi memastikan setiap soalan dah dijawab sebelum habis masa tu. tapi walau bagaimanapun, usaha telah dilakukan dan yang tinggal kini hanyalah berdoa dan bertawakal. moga2 aku boleh lepaslah saringan pertama ni dan seterusnya berjaya ke peringkat seterusnya. amin.. :)

oklah, berbalik kepada Harry Potter and the Deathly Hollows part 2 ini sememangnya antara movie yang ditunggu2 memandangkan ini adalah siri terakhir harry potter. aku pun dah x sabar2 nak tahu macam manalah agaknya final movie ni memandangkan aku peminat setia siri harry potter ini sedari siri pertama lagi. Ianya merupakan kesinambungan dari part 1 yang ditayangkan tahun lepas. dalam bahagian kedua ini, harry, hermione dan ron menyambung pengembaraan mereka mencari horcrux bagi melemahkan kuasa voldemort. ada 3 lagi horcrux yang perlu mereka musnahkan sebelum harry terpaksa berdepan dengan voldemort. dalam bahagian ini, lebih banyak aksi2 yang mencemaskan ditonjolkan. terutamanya scene di dalam tempat simpanan harta Bellatrix yang melibatkan seekor naga ketika harry mencari horcrux yang tersembunyi di sana serta scene2 di hogwarts ketika mereka diserang oleh angkatan voldemort. untuk sinopsis penuh movie ini, korang bolehlah baca di SINI yer.

so secara keseluruhannya, memang bahagian kedua ini adalah filem yang terbaik bagi rangkaian siri harry potter ni. ceritanya juga berkembang dan berakhir dengan baik. best ending. harry akhirnya dapat membunuh voldemort. seterusnya, harry kawin dengan ginny weasley (adik ron), ron dan hermione juga berkahwin dan draco malfoys pun sama. mereka sama2 dilihat menghantar anak2 mereka pulak untuk menaiki keretapi ajaib untuk ke hogwarts yang menandakan bahawa hogwarts masih wujud walaupun teruk musnah diserang oleh voldemort sebelum itu. so bagi yang belum tengok, aku rekomen korang tengoklah movie ni sebab walaupun ini cerita fantasi, kesan teknik visualnya sangat baik dan menyakinkan malah jalan ceritanya juga sangat best. so the rating for this movie, aku bagi 4.5 bintang... :)

14 July 2011

book review: norwegian wood by haruki murakami

baru2 ini aku habiskan membaca novel ni setelah membelinya 2 minggu yang lalu. novel yang pada asalnya dalam Bahasa Jepun telah dialih bahasa ke Bahasa Inggeris sebanyak 2 kali sejak diterbitkan pada tahun 1987 adalah hasil penulisan penulis terkenal Jepun iaitu Haruki Murakami dan sudah terjual di Jepun sebanyak 10 juta salinan dan 2.6 juta salinan pula di luar Jepun. buku ni dah dikategorikan sebagai vintage pun. walaupun ini novel yang dialih bahasanya, jalan ceritanya mudah difahami sebab penggunaan dan susunan Bahasa Inggerisnya yang ringkas. jadi senang nak faham dan yang membuatkan aku tertarik nak baca buku ini ialah sebab aku pernah baca novel lain dari penulis yang sama iaitu Kafka On The Shore sebelum ini dan merasakan mesti novel ini pun best macam Kafka On The Shore sebab dari penulis yang sama.

buku ini menceritakan tentang hidup seorang pelajar universiti zaman 60-an di Jepun iaitu Toru Watanabe yang mengambil kursus dalam bidang drama. dia ni bolehlah aku gambarkan sebagai seorang yang sederhana dari segi rupa parasnya, gemar membaca dan juga pendiam. dia juga tak ada ramai kawan. satu-satunya kawan baik dia ialah Kizuki tapi Kizuki ni dah bunuh diri masa umur 17 tahun kerana tekanan jiwa. lepas Kizuki ni bunuh diri, Toru Watanabe ni jadi rapat pula dengan Naoko iaitu girlfriend Kizuki dan oleh sebab selalu keluar jalan2 dengan Naoko ni, Toru jatuh cinta pada Naoko. Naoko ni pun suka pada Toru tapi dalam pada itu dia juga mengalami tekanan perasaan selepas kehilangan Kizuki. sebab dia dengan Kizuki ni dah kenal dari umur mereka ni 3 tahun lagi. maka bila Kizuki bunuh diri, Naoko ni macam tak boleh nak terima kenyataan dan akhirnya mengalami depresi dan masuk hospital sakit jiwa. maka ceritanya banyak berkisar mengenai Toru yang berusaha untuk mengurangkan tekanan Naoko kerana cintanya pada Naoko dan seterusnya mengenai hubungan dia dengan Midori iaitu rakan seuniversiti dengan dia. Midori ni, dari personalitinya adalah berlawanan dengan Naoko sebab Naoko ni aku rasa lebih pasif, sederhana dan pendiam tapi Midori ni lebih aktif, cantik dan bersahaja orangnya.

pada keseluruhannya, novel ini banyak menceritakan tentang emosi sama ada emosi Toru, Naoko, Midori, Kizuki, Reiko (roomate Naoko di hospital sakit jiwa) serta Nagasawa & Storm Trooper (satu asrama dgn Toru). mujur aku tak emosi sekali..hahaha.. tapi novelnya bolehlah aku katakan menarik juga. jalan ceritanya juga digarap dengan baik. cuma oleh kerana novel ini ditulis oleh penulis Jepun, maka banyak juga plotnya menceritakan tentang hubungan bebas remaja jepun yang ditulis dengan agak terbuka yang aku kira sekiranya di Malaysia, ianya tidak sesuai untuk dibaca oleh yang belum berkahwin. dan juga ada juga cerita tentang bunuh diri iaitu Kizuki yang bunuh diri pada umur 17 tahun, Kakak Naoko pada umur 21 tahun serta Naoko juga pada umur 21 tahun (semuanya sebab tekanan jiwa). Novel ini telahpun difilemkan dan telah ditayangkan di Jepun pada bulan November 2010 yang lalu. Dalam filem ini, watak Toru Watanabe dibintangi oleh Kenichi Matsuyama, Rinko Kikuchi sebagai Naoko dan Kiko Mizuhara sebagai Midori. Kalau kat Malaysia, aku rasa filem ini tidak akan ditayangkan sebab melihat trailernya di YouTube pun aku rasa filem ini mengikut hampir 90% apa yang ditulis di dalam novel maka tentunya tidak sesuai ditayangkan kepada penonton di Malaysia. akhir sekali, rating untuk novel ini, aku bagi 3 bintang.

issue for today: tak yakin

this coming saturday aku ada exam yang mungkin akan menjadi tangga untuk aku mencapai peningkatan kerjaya sekiranya aku berjaya. namun...kepala otak aku ni asyik fikir "there's no way" aku akan lulus exam ni..haha..sebabnya..exam yang akan berlangsung dari pagi dan membawa ke petang tu aku tengok deskripsinya untuk 5 kertas ujian adalah sangat susah. aku nak kena baca buku pengajian am tingkatan 6...nak kena jawab soalan matematik tingkatan 5...omg..dahlah aku x penah amik form 6...dan pulak sebab dah lama tinggalkan zaman sekolah (16 tahun) so aku x rasa aku akan ingat balik macam mana nak jawab soalan matematik yang pelik2 tu...huh! so aku sangatlah x konfiden dan susah hati juga...hari ni dah hari khamis..esok jumaat...stress..aku ni dah terfikir malas jer nak pegi amik exam ni..tapi mr.hubby x setuju pulak... dia kata, "dear, at least you have to give a try"...ye laaa.... sekarang ni aku fikir, aku cubalah juga baca nota2 yang ada dan jawab jer soalan2 tu nanti sehabis baik.. the rest tu, tawakal ajelah..and bersedia untuk mencuba lagi next time..hehe..korang pun tolong la doakan moga aku dapat menjawab dengan baik yer..amin..hehe..oh yer..hari ahad nak pegi tengok harry potter.. tiket dah beli online! horrayyy! :)

13 July 2011

kdrama review: my girlfriend is a gumiho

My girlfriend is a gumiho adalah salah satu drama korea terbaik tahun lepas. ianya telah disiarkan di korea sekitar pertengahan bulan 8 hingga ke pertengahan bulan 9 tahun 2010 tapi aku baru jer habis tengok citer ni..hehe..sebab tahun lepas ada banyak drama korea yang best di samping kebizian aku menghabiskan pengajian aku di semester yang terakhir membataskan aku untuk selalu tengok drama. kang kantoi aku jugak yang susah..hehe..so berbalik kepada drama ni, gumiho tu ialah nine-tailed fox yer...maknanya, serigala berekor 9 yang dipercayai secara lagendanya suka makan hati manusia. kisahnya tentang hero drama ini iaitu Lee Seung Gi sebagai Cha Dae Woong yang dengan tak sengaja telah melepaskan gumiho yang telah terkurung selama 500 tahun dalam sebuah lukisan di dalam sebuah tokong. gumiho inilah heroin cerita ini iaitu lakonan Shin Min Ah. apabila dia bebas, dia mengikut Dae Woong ni ke mana sahaja Dae Woong ni pergi dan akhirnya mereka jatuh cinta. huhuhu..gumiho ni nak sangat jadi manusia sebab dia nak hidup bersama dengan Dae Woong. maka macam2 la perkara terjadi sepanjang proses dia nak jadi manusia ni. dan pada akhirnya, dia x berjaya jadi manusia malah terpaksa berpisah dengan Dae Woong. kalau nak baca banyak lagi info mengenai drama ni, bolehlah baca kat SINI yer.

overall, cerita ni ada banyak scene yang kelakar yang boleh buat kita tergelak sorang2 depan pc dan ada juga scene2 romantis serta yang sedih juga. cukup perisalah drama ini. so aku memang suggest korang tengok citer ni kalau korang belum tengok lagi drama ini. drama ni ada 16 episode dan setiap episodenya best sehingga korang x sabar nak tengok episode berikutnya pulak sampai ending dan jangan risau, endingnya best!..lakonan Lee Seung Gi ni pun memang terbaiklah. Dia ni bukan setakat pelakon jer tapi juga seorang penyanyi dan pengacara yang popular di korea nun. Shin Min Ah pun sama..sangat cantik malah ada lesung pipit kat kedua2 belah pipi dia pulak tu. so kat bawah ni pulak adalah list lagu2 ost untuk drama ini dan seperti biasa, kalau nak muat turun lagu2 ni semua, sila cari dekat SINI yer.. :) dan akhir sekali, rating untuk drama ini aku bagi 4 bintang juga dari 5 bintang..

My Girlfriend is a Gumiho OST:

(1) Losing my mind - Lee Seung Gi

(2) Starting now i love you - Lee Seung Gi

(3) Fox rain - Lee Sun Hee

(4) Two as one - LYn

(5) Sha la la - Shin Min Ah

(6) Trap - No Min Woo

(7) The person i love - Lee Seul Bi

(8) Oh la la - Kim Gun Mo

(9) Look at me - Park Hong

(10) I can give you all - Shin Min Ah

12 July 2011

kdrama review: lie to me

baru-baru ini aku tengok drama ni di internet. drama ni sebenarnya baru je habis ditayangkan di korea. ianya menceritakan tentang heroin cerita ini iaitu Yoon Eun Hye sebagai Gong Ah Jung yang secara tidak sengaja berkenalan dan akhirnya buat perjanjian untuk pura2 sudah berkahwin dengan hero cerita ini iaitu Kang Ji Hwan sebagai Hyun Ki Jun. Ah Jung ni kerja sebagai kakitangan kerajaan di kementerian kebudayaan manakala Hyun Ki Jun ni adalah merupakan seorang presiden di sebuah rangkaian hotel terkemuka di korea iaitu world hotel. masing2 mengaku sudah berkahwin secara sembunyi2 sebab Ah Jung ni nak balas dendam dekat kawan baik dia yang dah kawin dengan senior dia di universiti yang dia suka sangat. manakala Hyun Ki Jung pulak menggunakan Ah Jung untuk mendapatkan tender membina hotel di China apabila wakil dari China dan isterinya suka pada Ah Jung. jadi diorang berdua ni buat kontrak la sesama mereka. memula dua2 xdelah suka antara satu sama lain sebab memang masing2 pun x kenal antara satu sama lain. tapi lama kelamaan, bila dah semakin kenal dan pelbagai peristiwa berlaku, diorang tanpa sedar sudah jatuh cinta. gitu. for more info, korang boleh baca SINI dan kalau nak tengok drama ini online, boleh tengok kat SINI.

overall pada aku, cerita ini menarik sebab jalan ceritanya best dan ada pelakon2 hebat2 terutamanya heroinnya si Yoon Eun Hye dan heronya Kang Ji Hwan. memang sesuailah diorang berdua ni. aku memang suka yoon eun hye ni. sebab itulah aku tengok cerita ni. banyak drama lain yang ada yoon eun hye macam first shop of coffee prince, take care of the young lady, the vineyard man dan goong aku dah tengok. memang dia antara heroin terbaik la di korea. manakala kang ji hwan pulak sangat hensem...hehe.. oh yer, ini pulak adalah list lagu2 ost drama ini yang memang terbaik jugak...enjoy! :)

(1)This is really goodbye - M to M

(2) You are my love - Kim Yeon Woo

(3) Midnight passes - Kim Hyung Jun (SS501)

(4) I belong to you - MBLAQ

(5) Shameless Lie - Jadu ft E-Tribe

(6) Walking on the cloud (pouring rain) - Cho Kyu Chan

jadi, kalau nak muat turun lagu2 ni, korang bolehlah cari kat SINI and as for rating, aku bagi 4 bintang untuk drama ini :)

issue for today

strangely, this morning i felt like i want to eat something spicy but since i've already have sandwiches with peanut butter filling for my breakfast so i end up having rice with ikan cencaru belah belakang and sambal belacan for my lunch. it did satisfied my craving for something spicy anyway. but while i'm eating, i happened to remembered something about my penpal friend from south korea. he just asked me why i said that i can't touch dog? is it because it'll bring a bad luck to me or what? well, actually it started when i've told him that i'm muslim, so i can't eat pork after he told me his favourite korean dishes (something like pork belly with chilli and vegetables) and i told him that i can't touch dog too. that's why he asking me the question about dog. emmm.. basically i knew the reason why my religion prohibited us to not eating pork and touch dog but i really want to give a good explanation to him about this matters so he could understand it better. so i search about it in the internet. but what really disappointed me is the answers that i read from the internet (posting by people). they said something like "because they (muslim) are weird" or "because they (muslim) are unclean" and so on. Oh! come on.. if you really didn't know what the rational behind it, can you just say that you don't know? things are as simple as that. so you don't have to said that, that person is weird or what. it must be a reason why. don't you think so? because when people coming from a different country or place, of course they have a different ideology, believe, custom, religion, language and so on..right? can we just respect each other? the keyword here is "RESPECT". that's it. so again, why muslim can't eat pork or touch dog? and by the way, we actually CAN touch dog but after that we had to wash our hand with a certain procedure. there must be a good damn reason why..so you can read HERE for further explaination. and i like the answer from someone that i got from the internet: "just explain to them that, that's part of your faith, that's what you believe in, i'm sure they'd understand that it's rude to judge a persons religion. i'm sure they don't laugh about some catholic or christian or even jewish rituals. this is your faith, what you believe and will keep doing so".

07 July 2011

jalan2 @ Langkawi Island 3

lamanya nak tunggu siri akhir jalan2 @ Langkawi Island ni kan? (ada ker orang tunggu pun?..hehe..:P).. sorilah..aku pemalas lipas nak buat entry sebab nak masukan gambar2 punyalah bercinta.. tapi bila dah dapat komputer baru kat ofis, laju sket leh masukkan gambar..hehe..so kita sambung entry ni yer.. :)

di hari kedua, awal2 lagi kami semua dah bangun mandi dan bersiap2 sebab bas akan datang ambil dan hantar kami ke jeti pada jam 8.30 pagi. pada mulanya mengikut plan, kami akan singgah sebentar di Dataran Lang terlebih dahulu sebelum bergerak ke jeti tapi malangnya cuaca tidak mengizinkan...hujan lebat turun seawal 7 pagi lagi dan tiada tanda hendak berhenti sehinggalah bas datang mengambil kami. jadi terpaksalah plan nak ke Dataran Lang dan mengambil gambar bersama burung lang terbesar di langkawi dibatalkan dan kami terus saja bergerak ke jeti. oleh kerana kami sampai agak awal di jeti dan hanya akan menaiki feri balik ke jeti kuala perlis pada jam 10 pagi, makanya masing2 dengan hepinya shopping last minit kat jeti pulak..hehe..makcik2 tu kalau dah beli bukan reti nak berenti.. sampai aku tengok masa nak tolak barang masuk ke ruangan menunggu (balai pelepasan) pun macam nak berniaga dah..hahaha..itu belum lagi masa nak naik feri. dengan orang yang super duper ramai..tambah pulak bilangan beg2 yang banyak..fuhh...memang aku tabik spring kat makcik2 rombongan cik kiah ni tau..hehe..


atas feri barulah aku, mak dan anak aku breakfast dari bekal yang dibeli di restoran bersebelahan dengan hostel kami sebelum tu. selesa juga nak makan sebab belakang tiap2 seat ada meja berlipat yang boleh ditarik untuk letak bekas makanan. sambil2 tu tengok video yang dipasang. perjalanan balik selalunya akan terasa lebih cepat kan? sekejap je dah sampai di jeti kuala perlis. berpusu2 pulak nak keluar dari feri..hehe..aku rasa trip kali ini macam trip kelam kabut sket sebab semuanya nak cepat2...setengah nyawa nak keluar dari feri pun tau buat dek kawan2 mak aku tuh..sekejap jer tunggu di jeti, bas yang disewa khas dari kampung pun sampai...masa tu baru jam 11 pagi. perut pun kenyang lagi so semua pun terus naik bas. aku ingatkan dah nak balik rupanya trip ni ada lagi agendanya...ke padang besar pulak kita..hehe..


inilah first time aku sampai ke padang besar tau...perjalanan dari kuala perlis ke padang besar x sampai 2 jam pun. sampai2 sana, makcik2 ni cepat jer turun sebab masing2 rupanya dah ada plan nak beli barang lagi. mak aku pun dah banyak kali sampai sini tapi dia relax jer sebab xde benda apa dia nak beli pun. so memula kami ke market di belakang gerai2 makanan...lepas beli buah mangga dan laici, kami ronda2 jer dalam tu tengok macam2 barang...suasananya macam kat danok jugaklah..barang yang dijual pun hampir sama. cuma harga barang kat padang besar mahal sikit dari di danok. lepas penat dah pusing pening dalam tu, perut pun dah lapar, maka berhenti lunch dulu. lepas tu sambung tour dalam kompleks pulak...ronda2 jer..mak aku la jadi tour guidenya...hehe..pukul 3 petang, kami pun bertolak balik. aku turun lepas tol sungai dua. mr. hubby pickup aku dan anak aku di situ manakala mak dan adik aku bersama rombongan cik kiah meneruskan perjalanan sampai kampung. overall..trip ini adalah trip yang meletihkan tapi menarik sebab dapat luangkan masa bercuti bersama mak, adik dan anak aku... :) the moment is priceless... :)

















ini gambar barangan yang dijual di padang besar. satu pun aku x beli. aku tangkap gambar jer.. (kecuali gambar lunch aku hari tu).. hehe.. :)

04 July 2011

movie review: Transformers Dark of the moon

Transformers 3 or known as transformers dark of the moon was one of my 'must see' movie for this year (next is the last part of harry potter). so i really waited for so long for this movie to come out but unfortunately when the movie does come out, the tickets to see this movie at my favourite cinema was sold out and leaving the front seats only which i believe can hurt my eyes..hehe..so the next solution is to watch the same movie at another possible cinema. so last sunday i went to GSC Central Square, Sg. Petani which actually quite near to my house after i bought the online tickets for the movie. so here the synopsis of the movie:

the movie start with history of how a Cybertronian spacecraft owns by autobots crash on the moon in 1961. it was the last ship to escape a Cybertron devastated by war. the pilot of that spacecraft is Sentinel Prime, who carried hundred of 'pillars' with him that can save Cybertronians. so after the crash, everything in the spacecraft believed to be dead including Sentinel Prime.

meanwhile, as for the hero of this movie, sam witwicky (Shia LaBeouf) was hardly find a job after graduating from college. he stay with his gf (the heroin), Carly Spencer (Rosie Huntington-Whiteley) whom he met after receiving medal from President Obama. The rest you can read HERE... :P

so as for me, i'd found the story in the movie was interesting and full of actions from the fighting scene between Autobots and Megatron (of course). but if i can choose, i would say that i like transformers 2 more.. hehe.. so for this movie i give 3.5 star out of 5 and between all the robots, i like Optimus Prime the most! hehe..

03 July 2011

jalan2 @ Langkawi Island 2






lama giler nak loading gambar2 nih...huh! anyway, ni gambar2 sekitar lawatan kami ke tempat pertama di langkawi dalam trip kali ini iaitu Kilim Geoforest Park. dengan bayaran sebanyak RM25 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak2, kami dibawa menaiki bot yang boleh memuatkan seramai 11 orang satu bot dan dilengkapi dengan jaket keselamatan ke 4 tempat lawatan iaitu yang pertama menyaksikan berpuluh-puluh burung helang turun ke gigi air untuk mencari makanan, yang ke-2: melihat pertembungan air laut/air tawar di samping melihat pulau2 yang menyerupai kasut, baby face, apache dan kura2, seterusnya tempat ke-3: tempat penternakan ikan di mana dapat melihat pelbagai spesis ikan yang berada di sekitar kawasan penternakan ikan termasuk ikan sumpit yang tidak diternak tetapi sering berada di sekitar kawasan tersebut dan menunjukkan kebolehannya menyumpit roti basah yang telah dilekatkan di tiang2 sehingga jatuh ke dalam air , bermain bersama ikan2 pari yang jinak, serta melihat secara dekat belangkas dan ikan2 lain yang diternak di dalam kolam ternakan. seterusnya tempat ke-4: gua kelawar tapi aku x masuk gua kelawar ni sebab pemandu bot tu kata gua tu busuk sket dengan taik kelawar jadi ramai dari kami malas nak susah payah naik ke atas dan masuk ke dalam gua. makanya kami lepak jer dalam bot bila ada 3 orang dalam bot kami tu pergi melawat gua tersebut...hehe.. lagipun ramai makcik2 ni sakit lutut jadi diorang malas nak panjat tangga tinggi2 untuk masuk dalam gua..hehe..aku yang x sakit lutut pun malas nak masuk ke dalam gua tu..hehe..lepas tu kami dibawa semula ke jeti...maka berakhirlah sesi lawatan yang mengambil masa hampir 1 jam itu...pada aku, sangat berbaloi-baloi la lawatan dengan menaiki bot tu dengan bayaran yang sebegitu..sangat menarik..

tempat lawatan seterusnya ialah ke tempat pembuatan batik, pusat jualan minyak gamat, makam mahsuri dan beras terbakar. tempat2 ni aku x ambil gambar sebab cuaca panas terik dan aku pun dah letih..hehe..lepas tu kami dibawa ke tempat penginapan (aku dah lupa nama homestay tersebut..huhu)..petang tu setelah mandi manda kami di bawa ke tempat yang disukai oleh makcik2 ni semua iaitu idaman suri..hehe..aku pun suka jugak..bukan makcik2 tu jer suka..semua borong coklat dan pinggan mangkuk..aku beli ala kadar jer..jadilah dari x beli langsung kan..haha..lepas tu kami balik ke pangkal jalan (balik hostel :P)...malam aktiviti bebas jadi aku dgn mak, adik dan anak aku pegi pasar malam yang berdekatan hostel untuk dinner dan seterusnya melarat ke kedai ismail group pulak...itu ajelah aktiviti kami di hari pertama..hari kedua kita sambung lagi yer.. :)