Be My Friend :)

31 January 2011

mimpi hantu

korang pernah tak mimpi hantu pastu esok paginya sakit kat mana2 anggota badan? citernya macam ni.. semalam balik dari kelas dari kl aku naik bas pukul 9 malam. sampai di rumah lebih kurang pukul 2.30 pagi. lepas salin baju, basuh kaki dan cuci muka teruslah tido. mula2 tu susah jugak nak tido.. mungkin sebab lewat sangat tido sampai xleh nak tido kot. tapi last2 terlena juga. pastu aku mimpi. dalam mimpi tu, aku mimpi yang aku tengah tido, tetiba ada lembaga hitam tarik tangan kanan aku. kira ni mimpi dalam mimpi la tau. sungguh2 lembaga hitam tu tarik tangan kanan aku. sedaya upaya jugak aku berusaha tarik balik tangan kanan aku tu tapi lembaga hitam tu pun kuat jugak menarik. yang tangan sebelah kiri pulak mr. hubby pegang tapi dia tido dan x sedar apa2. aku nak menjerit tak boleh. badan pun x boleh bergerak. macam dah kena kunci. akhirnya dapat jugak aku tarik balik tangan kanan aku dan terjerit. terus mr. hubby terjaga dan tanya kenapa? aku beritau dia yang ada lembaga hitam tarik tangan kanan aku tapi masa tu lembaga hitam tu dah hilang. mr. hubby kata xper sebab hantu tu dah hilang, dia soh aku tido balik. dia plak nak pegi bilik air kejap. aku pun oklah. cuba nak tido balik lepas mr. hubby pegi toilet. kira masa ni aku masih mimpi tau. elok jer mr. hubby masuk bilik air dalam bilik kitaorang tu, lembaga hitam tu menjelma balik dan sekali lagi dia cuba tarik tangan kanan aku! macam dia nak tarik aku ke mana ntah. masa tu aku tarik kuat2 tangan aku dan menjerit. masa ni la aku betul2 dah terjaga dari tido dan mengejutkan mr. hubby di sebelah secara x langsung. dia dengar aku menjerit. cemas dia bertanya kenapa? aku ceritalah mimpi dalam mimpi aku tu. berdebar2 jantung aku tau. mr. hubby soh aku baca doa dan ayat2 yang patut. dia pun baca juga. sampailah aku tertido balik. pastu memang x mimpi apa dah sampai ke pagi. tapi jaga pagi tadi, ibu jari tangan kanan aku sakit sangat. x boleh nak genggam dan pegang barang. macam dah tergeliat. agaknya effect dari mimpi dalam mimpi aku semalam tu kot. sudahnya, sebab x tahan sakit, terpaksalah aku bandage ibu jari aku tu macam kat gambar sebelah. itulah citer mimpi hantu aku malam semalam...
gambar credit to: yahoo search

28 January 2011

blood type and personality

I found something interesting! This is an article about the link between your blood type and your personality. Lets check it out:
......
There are four blood types: O, A, AB and B, with blood type A being the most common where so much research on blood types have been focused in Japan. In fact, 74% of the Japanese are blood type A so that the Japanese diet very much favors those with blood type A. "B" type, the second most common blood type, does not do well on soy, or soba (buckwheat) common foods eaten in Japan. Fish is an important protein for B's and the Japanese consume more fish that any country in the world. Lamb, an important protein for B's, is not available there. Here are some examples of blood type and personality, based on James and Peter D'Adamo's work:
......
Blood Type A - Tend to be cooperative, sensitive, clever, passionate and smart. Often bottling up anxiety in order to get along with others, they may hold in their emotions until they explode. Many are tense, impatient and unable to sleep well. While they are capable of leadership positions, they may not take them because the stress is not good for their tightly wired systems. In Japan many "A"'s are in research. They have roles in discovering more about and refining science, economics, manufacturing, etc. Their research on microflora and other areas of medicine is some of the best and most meticulous in the world. They are perfectionists to say the least. This quality shows up in their perfecting electronics like TV's and also less expensive more efficient cars that were originally created in the US. Blood type A's tend to have more sensitive constitutions. Too much stress weakens their immunity more quickly than other blood types. Low stomach acid is common among blood type A's even from birth, so special care should be taken when eating animal proteins. Using digestive enzymes, like Assist Dairy and Protein, along with consuming fermented foods and drinks is really a must for A's. Fermented foods like Miso and Natto play an important role in providing easily digested protein, in the Japanese Diet. They also eat raw fish which is much easier to digest than cooked.
......
Blood Type B - Blood type B individuals tend to be balanced: thoughtful like A's and yet ambitious like O's. They are empathetic, easily understanding others' points of view, yet often hesitating to challenge or confront. Chameleon-like and flexible, they make good friends. Peter D'Adamo found that while their immunity is strong, they are more prone to slow-growing viral infections like lupus, MS and chronic fatigue. They may also have problems with hypoglycemia and blood sugar, especially if they eat the wrong foods.
......
Blood Type AB - Tend to be very charming and popular. They don't sweat the small stuff and can be seen as spiritual and even at times a bit "flaky". Only about 2 - 5% of the population are blood type AB. There is never a dull moment in a AB's life, so if you find one for a friend, consider yourself lucky! Youll enjoy some exciting times together! Like blood type A's, AB's react to stress poorly. They are stronger and more active than type A's, but need to pay attention to stress levels so that they don't compromise their immunity. Sometimes it is difficult to be an AB. AB's don't like to fit in anyone else's "boxes". If they feel too confined, they'll break out of that box and do things their own way. When it comes to food choices and AB must discover when they are more B-like or A-like. For example, dairy foods like milk kefir can be excellent for them or not good at all.
......
Blood Type O - Tend to be loners or leaders and are intuitive, focused, self-reliant and daring. They handle stress better than other blood types and have strong immune systems, a well developed physique and a physically active nature. Blood type O's tend to have sluggish blood flow and feel better with vigorous exercise for about an hour each day.
.......
[oooo....blood type A has a low stomach acid...now i know why i always had a stomach ache! hehe..]
.......

26 January 2011

situasi di mana kalau boleh korang nak kata...

Situasi 1: korang tengah bawak motor kat highway...dalam 100 kmj camtu.. depan korang ada la sorang bro ni bawak slow jer.. agak2 dalam 80 kmj gitu.. korang pun potong la dia..elok dah potong dalam 15 meter gitu, bro tuh potong korang balik dengan laju..korang pun relax jer. biasa la kan, sapa laju dia pegi la dulu atau mungkin dia x suka motorist perempuan potong dia kan. tapi bila dia dah potong korang, depan sikit jer dari korang dia slow balik motor dia. korang ni dengan kelajuan yang tidak bertambah atau menurun, potong jer la dia balik. xde niat pun nak lumba2 kan. tapi bro tadi tu buat lagi mcm tadi.. kelam kabut kejar korang balik sampai berjaya potong korang balik..masa potong korang tu, siap sempat paling muka kat korang tau dengan pandangan sinis dan lepas potong dia slow balik..bengang betul..
.....
dalam situasi ni, kalau boleh korang nak kata: Woi brother! ko apsal hah? ingat aku nak main2 ngan ko ker? aku nak balik rumahlah! %^$#*(#@! (tapi aku x kata apa2 pun..x kuasa aku nak melayan. aku potong jer dia balik dan tambah speed sampai dia xde can nak potong lagi dah)
.....
Situasi 2: balik kerja, korang pun bersesak2 la kat jetty tggu feri. ni kat area motorsikal la yer. cuaca dah la panas. feri pulak lambat tahap kura2. tambah pening lagi dengan asap motor sebab ada yg x reti nak matikan enjin motor masa tengah menunggu tu. depan motor korang, sorang pakcik ni tengah syok merokok. asap rokok dia elok jer kena muka korang. korang sabar sebab fikir bukan lama sangat nak kena tahan nafas kalau setakat sebatang rokok tu kan. tapi yang buat korang bengang, selagi feri blm sampai, setiap lima minit, lepas sebatang, sebatang lagi rokok dia hisap. dan pastinya muka korang pun dah nak hijau tahan nafas tapi korang masih sabar. feri pun sampai. semua orang pun start motor masing2. sekali pakcik tu punya motor asapnya mak aihh.. mengalahkan orang tengah bakar sampah! berkepol2 asap motor dia! sampai lemas korang dibuatnya.
.....
dalam situasi ni, kalau boleh korang nak kata: Assalamualaikum pakcik! pakcik nih tengah bakar sampah ker? dari tadi asap berkepul2 nih! sesak nafas saya tau tak?! fikirlah kat orang lain sama. bukan pakcik sorang jer yang nak naik feri ni! (tapi aku x kata pun camtu :( cuma masuk jer feri aku pastikan aku x park area yang berdekatan dengan pakcik tuh dah)

24 January 2011

P!nk - F**kin' Perfect (Perfect) and lyrics



I really love this song so much!
.....
Made a wrong turn, once or twice
Dug my way out, blood and fire
Bad decisions, that’s alright
Welcome to my silly life
....
Mistreated this place
Misunderstood
Miss knowing it’s all good
It didn’t slow me down
....
Mistaking
Always second guessing
Underestimating
Look I’m still around
....
Pretty, pretty please
Don’t you ever, ever feel
Like you’re less than
F**kin perfect
.....
Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like you’re nothing
You’re f**kin perfect to me
....

You’re so mean, when you talk
About yourself, you were wrong
Change the voices, in your head
Make them like you instead

.....
So complicated
Look how we all make it
Filled with so much hatred
Such a tired game
.....

It’s enough
I’ve done all I can think of
Chased down all my demons
I’ve seen you do the same
.....

Ooooh
Pretty, pretty please

Don’t you ever, ever feel
Like you’re less than F**kin perfect
....

Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like you’re nothing
You’re f**kin perfect to me
....
The whole worlds scared, so I swallow the fear
The only thing I should be drinking, is an ice cold beer
So cool in line, and we try, try, try

But we try too hard, and it’s a waste of my time
....
Done looking for the critics, cause they’re everywhere
They don’t like my jeans, they don’t get my hair
Exchange ourselves, and we do it all the time

Why do we do that? why do I do that?
Why do I do that?

....
Yeeeeaaaahhh
Oooooooh
Oh baby pretty please
....

Pretty, pretty please
Don’t you ever, ever feel
Like you’re less than f**kin perfect

Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like you’re nothing
You’re f**kin perfect to me
....
You’re perfect, you’re perfect
.....
Pretty, pretty please
If you ever, ever feel
Like you’re nothing
You’re f**kin perfect to me

17 January 2011

pengalaman aku naik bas

sejak aku mula belajar dari tahun 2006, aku selalu travel dari penang ke kl dan dari kl balik semula ke penang dengan menaiki bas. bukan sebab aku suka sangat naik bas tapi sebab terpaksa memandangkan naik bas adalah cara yang paling menjimatkan sementelah aku memang kena turun kl hampir setiap minggu untuk attend kelas aku di shah alam. selesa jugalah naik bas untuk perjalanan yang makan masa 5 jam tu. walaupun boring, selagi ada buku untuk dibaca dan ada mp3 untuk dengar lagu2, dah cukuplah. tapi kadang2 naik bas ni buat aku sakit jiwa juga. nak tau kenapa?
....
macam semalam lepas habis kelas aku naik bas balik ke penang. bas aku pukul 8 malam dari hentian duta. bas pun datang on time. lepas pakai sweater dan sumbat earphone mp3 kat telinga, aku terus terlena. letih sangat rasanya. aku duduk kat seat yang single. bila terasa macam bas nak berhenti aku terjaga. rupanya dah sampai kat hentian sebelah simpang pulai. tu tempat favourite la bas berhenti rehat kejap sambil isi minyak. aku pun turun gak kejap pergi toilet. sebab lepas ni bas memang xkan berhenti kat mana2 perhentian dah. duduk semula kat tempat aku, aku terperasan ada benda yang bergerak2 kat seat depan aku. aku tengok betul2 rupanya benda tu lipas. banyak pulak tuh! bukan dekat seat depan aku tu jer ada, kat tepi tingkap, kat lantai bas.. banyak betul. dengan macam2 saiz pulak tu, dari anak lipas, ke kakak lipas, abang lipas, mak lipas, bapak lipas... mak aihh.. aku dah start geli. tapi nak buat macam mana kan? aku bukannya ada bawak ridset nak sembur lipas2 tuh. sudahnya mana yang kat kaki aku, aku pijak jer... mana yang dekat seat aku, aku jentik jatuh. sudahnya dari simpang pulai ke penang tu aku dah x boleh tido. takut wey lipas tu masuk dalam baju ke apa. sangat x selesa aku rasa. cuma berdoa dalam hati cepat2 la sampai. elok sampai jer, cepat2 aku turun. sangat x best kan?
....
tapi ini bukan pengalaman pertama la naik bas yang banyak lipas. banyak kali jugaklah kalau dikira dalam 4 tahun aku travel naik bas ni. heran kan? kenapalah pengusaha bas ni x selenggara bas dia elok2? sedangkan diorang ni, kalau boleh tiap2 tahun nak mintak kerajaan naikkan tambang bas kan? tapi kebersihan bas dan keselesaan penumpang x ambil kira pulak.
....
cerita lain pulak, pernah jugaklah sekali tu, on the way ke kl, aku sakit perut. masa tu dah dekat rawang. walaupun malu nak bagitau kat driver bas, aku redah gaklah bangun pegi bagitau dia yang aku nak pegi toilet. tapi korang tau driver bas tu kata apa? "tahanlah.. dah dekat nak sampai ni". dekat apanya dari rawang nak ke hentian duta. belum kira lagi jem kat tol duta tu. dia xmo berhenti dah kat mana2. selamba jer dia buat muka x bersalah. sikit pun x kesian kat aku. sungguh x bertimbang rasa driver tuh. korang bayangkan macam mana sengsaranya aku nak tahan dalam perjalanan yang lebih dari sejam tu? berpeluh2 okay! x tentu arah aku masa tu. elok sampai hentian duta jer, laju aku turun dan cepat2 jalan macam x cukup tanah ke toilet. bengang betul! susah sangat ke nak berhenti kejap? lepas dari tu, bila travel naik bas jer, aku beringat dari awal. malam sebelum naik bas tu, aku pastikan aku x makan banyak atau makan yang pedas2. pastu sebelum keluar rumah, pergi toilet dulu siap2. pastu dalam bas, aku takkan makan atau minum dah. sepanjang perjalanan 5 jam tu, walaupun ada spare air mineral, selalunya aku takkan minum. biar aku tahan lapar dari aku terpaksa tahan sakit perut kan. sangat sengsara...dah sampai tempat yang dituju barulah ingat nak makan ke, nak minum ke. aku dah serik. cukuplah sekali.
....
aku pernah juga kena melepak tepi highway sebab bas rosak dan terpaksa naik bas ganti. pastu pernah gak naik bas yang aircondnya tetiba rosak di pertengahan jalan so driver terpaksa bukak pintu depan sepanjang perjalanan. pernah gak naik bas yang penuh ngan 'abang la' (bangla) yang menyebabkan aku pening lalat sepanjang perjalanan. pernah gak nak bas yang x berenti di hentian tepi highway tapi sebaliknya berhenti kat kedai makan dalam kawasan kelapa sawit yang toiletnya sangat kotor. pernah gak naik bas yang bagi aku seat belakang sekali yang penuh ngan passenger lelaki sampai aku kena request kat driver supaya tukarkan aku kat seat depan sikit. dan banyak lagilah pengalaman aku sepanjang 4 tahun aku berulang alik naik bas nih. sabar ajelah kan?
.....
tapi bila aku ingat yang kelas aku akan habis bulan 4 ni, aku pasrah ajelah. ada 8 kali jer lagi nak kena pergi kl. lepas tu insyaAllah x payah dah nak berulang naik bas lagi macam sekarang dan sehingga itu aku berdoa moga Allah permudahkanlah segala urusan aku ni. amin.

14 January 2011

korean drama ost: you're beautiful (without words) [9th Street Version]



another song from korean drama you're beautiful/he's beautiful but this one was by korean group: 9th street. another version for the same song was by park shin hye (go mi nam) and also by jang geun suk (hwang tae kyung) but as for me, i like 9th street version more than another two version. short info about this group is 9th street was a korean group consisting of 4 boys & 2 girls. one of the member of the group was park yong ha who committed suicide on 30 June 2010 by hanging himself using camcorder charger cable. He was previously known as kim sang hyuk in korean drama: winter sonata. and below here is the translation lyrics for this song.
....
without words - 9th street
....
i shouldn't have done that
i shouldn't have just ignored it
like something i couldn't see
like something i can't see
i shouldn't have looked at you at all
....
i should have ran away
i should have acted like i didn't hear it
like something i couldn't hear
like something i can't hear
i shouldn't have listened to love at all
....
without a word you let me know love
without a word you gave me love
you made me even hold of your breath but you ran away like this
....
without a word love leaves me
without a word love tosses me away
what should i say next?
my closed lips were surprised on their own
coming without any words
....
why does it hurt so much?
why does it hurt continuosly?
except for the fact that i can't see you anymore
and that you are not here anymore
otherwise it is the same as before
....
without a word you let me know love
without a word you gave me love
you made me even hold of your breath but you ran away like this
....
without a word love leaves me
without a word love tosses me away
what should i say next?
my closed lips were surprised on their own

.....
without a word tears fall
without a word my heart breaks down
....
without a word i wait for love
without a word i hurt because of love
i zone out, i become a fool because i cry looking at the sky
.....
without a word farewell finds me
without a word the end comes to me
i think my heart was surprised to send you away without any preparation
it come without a word
.....
without a word it comes and leaves
like the fever before, maybe all i need to do it hurt for a while
because in the end, only scars are left

13 January 2011

health info: 25 health benefits of lemon

my friend, Laxmi email me this health info in 2009. I kept this article until now and decide to share it here. it's simply because sharing is caring..right? :)
....
lemon is one of those super foods with a myriad health and cosmetic benefits. There are a few persons for whom it is an allergen, so make sure you are not allergic to this natural product, before you start enjoying the many benefits:
  1. lemon being a citrus fruit, fights against infection. it helps in production of white blood cell and antibodies in blood which attacks the invading microorganism and prevents infection.
  2. lemon is an antioxidant which deactivates the free radicals preventing many dangerous diseases like stroke, cardiovascular diseases and cancers.
  3. lemon lowers blood pressure and increases the levels of HDL (good cholesterol).
  4. lemon is found to be anti-carcinogenic which lower the rates of colon, prostate and breast cancer. they prevent faulty metabolism in the cell, which can predispose a cell to becoming carcinogenic. also blocks the formation of nitrosamines in the gut.
  5. lemon juice is said to give a glow to the skin.
  6. a few drops of lemon juice in hot water are believed to clear the digestive system and purify liver as well.
  7. the skin of lemon dried under the sun and then ground to make powder can be applied to the hair for a few minutes before bath which relieves head ache and cools the body.
  8. applying lemon juice to acne dries the existing ones and prevents from getting more.
  9. lemon juice acts as a natural hair lightner and skin bleach which reduces the pigment melanin and prevents the risk of chemical allergic reactions which is common with hair dyes and bleaches.
  10. lemon juice is given to relieve gingivitis, stomatitis and inflammation of the tongue.
  11. lemon juice is given to prevent common cold.
  12. lemon juice is given to prevent or treat urinary tract infection and gonorrhea.
  13. lemon juice is applied to the sites of bites and stings of certain insects to relieve its poison and pain.
  14. lemon juice relieves colic pain and gastric problems.
  15. lemon juice soothes the dry skin when applied with little glycerin.
  16. lemon juice used for marinating seafood or meat kills bacteria and other organisms present in them, thereby prevents many gastro-intestinal tract infections.
  17. lemon juice with a pinch of salt (warm) every morning lowers cholesterol levels and brings down your weight.
  18. lemon juice is the best drink to prevent dehydration and shock in case of diarrhea.
  19. lemon juice can also be used as a mouthwash. it removes plaque, whitens the teeth and strengthens the enamel.
  20. a table spoon on thick lemon syrup everyday relieves asthma.
  21. lemon juice relieves chilblains and itchy skin.
  22. gargling lemon juice relieves throat infection and also used as a treatment for diphtheria.
  23. lemon juice is an excellent treatment for dandruff and greasy hair.
  24. lemon applied over the face removes wrinkles and keeps you young.
  25. lemon juice helps to prevent and cure osteoarthritis.

there's some words in the article that you don't really know what it's means, right? don't worry, you can always refer to the dictionary..haha..

Korean Drama OST: You're Beautiful (my heart is cursing)



this is one of my favorite song by Kim Dong Wook from korean drama You're Beautiful/He's Beautiful. It's a very sad song actually. the lyrics for this song are include in the video.

11 January 2011

movie review: season of the witch

sabtu lepas aku pergi tengok wayang citer ni di tgv, jusco bukit tinggi dengan adik aku. saja aku ajak dia tengok citer ni sebab tengok movie preview macam best jer. pada aku citer ni agak seram juga sebab awal2 lagi dah start dengan scene yang menakutkan di mana, 3 orang wanita yang telah dituduh sebagai ahli sihir dihukum gantung dengan cara ditolak dari jambatan dan mayat mereka dibiarkan masih tergantung direndam pula dalam sungai. sebagai melengkapkan hukuman, satu demi satu mayat wanita ini ditarik semula ke atas jambatan oleh paderi untuk dibaca jampi serapah dari sebuah kitab agama. sebab kalau x buat macam ni, mayat2 ni dikhuatiri akan hidup semula sebab diorang ahli sihir. mayat wanita pertama ada sedikit pergerakan bila dibacakan jampi serapah bermakna dia memang mengamalkan sihir, mayat kedua tiada pergerakan, mayat ketiga pulak, masa paderi ni nak tarik keluar dari sungai, jadi sangat berat dan tidak boleh ditarik langsung sehinggakan paderi tu sendiri yang jatuh dari jambatan tu. paderi tu akhirnya dibunuh oleh mayat ketiga yang dah bertukar menjadi demon.
....
scene seterusnya berkisar tentang peperangan yang disertai oleh hero cerita ni iaitu nicolas cage dan ron perlman. diorang sertai peperangan ni demi berkhidmat untuk gereja tapi bila diorang sedar yang diorang dah banyak membunuh wanita dan kanak2 yang x bersalah, diorang menyesal dan tarik diri dari menyertai peperangan. insaf. dah tu diorang pun mengembara la berdua hingga sampai sebuah kota yang sedang mengalami penyakit misteri yang dipanggil black plague iaitu penyakit yang diakibatkan oleh sumpahan ahli sihir. pemerintah kota tu tangkap 2 orang ni sebab tau diorang ni dulu terlibat dalam peperangan tapi berjanji akan lepaskan diorang kalau diorang bersetuju untuk hantar sorang gadis yang disyaki sebagai ahli sihir ke monastery di mana dia akan dibicarakan oleh paderi2 besar kat situ. macam2 benda seram jadi di sepanjang perjalanan diorang ke monestary ni. jauh pulak tu tempat yang diorang nak pegi tuh. bila sampai sana, rupanya semua paderi2 besar kat situ pun dah mati akibat dari terkena black plague. muka diorang sangat seram. kat sini pompuan tu bertukar menjadi demon dan mengganas. niat dia, dia nak cari dan bakar kitab suci yang ada dalam monestary tu. kitab suci tu ada macam2 jampi serapah yang boleh bunuh dia. tu pasal dia nak sangat kitab tu. full summary untuk movie ni korang boleh baca di sini yer. pada aku citer ni best jugalah kalau nak dibandingkan dengan gulliver's travel tu. so untuk movie ni aku bagi 3 bintang dari 5 bintang.

10 January 2011

what should i do?

semalam aku ada kelas di shah alam macam biasa. abis jer kelas dalam pukul 5.30 petang, aku terus naik bas ke kl dan turun di kl sentral. sampai pun dah dekat pukul 7 malam. lepas jer beli mcD (take away), aku pun cepat2 naik tingkat atas nak beli tiket teksi nak ke hentian duta. bas aku pukul 8 malam. on the way nak ke kaunter teksi tu, tetiba jer ada sorang brother tu approach aku. macam ni perbualan aku ngan bro tuh:
....
that bro: excuse me, boleh saya tumpang tanya?
aku : yeah?
that bro: are you working here?
aku : no..
that bro: are you from here?
aku : no.. (apahal nih tanya aku macam2... aku dah x sedap hati)
that bro: oh sorry, but can you help me?
aku : apa? (cepatlah cakap..aku nak pegi hentian duta nih.. karang lambat plak)
that bro: actually I dari bangsar nak ke nilai but tadi dalam komuter, i'd lost my purse in the crowd. so...
aku : oh sorry..
....
lepas tu aku terus blah ke kaunter tiket teksi dan terus naik teksi ke hentian duta. aku takut wey. aku x tau nak react macam mana bila dia cakap macam tu. sebab tu belum sempat dia habis ayat dia, aku dah blah dari situ. aku agak2 mesti dia nak cakap: boleh x aku bagi dia duit sikit untuk buat tambang dia nak ke nilai?.. sorry, aku susah nak percaya orang. dah pulak aku sorang2 je masa tu. hari pun dah nak malam. kalau korang, apa yang korang buat? oh yer, brother tu melayu dan aku perasan yang sebelum tu masa aku naik eskalator nak naik atas tu, bro tu kat depan aku tengah elok jer cakap dgn hp dia. dan masa dia cerita kat aku tu, muka dia xde macam panik pun yang purse dia hilang. aku sebenarnya rasa bersalah gak x tolong dia.. tapi aku takut kena tipu dan fikir macam2 benda negatif. ye la... apa relevannya yang dia tanya aku sama ada aku kerja kat situ ke tak? dan tanya sama ada aku orang sini ke tak?.. pelik tak? dah pulak masa tu aku memang tengah pegang duit untuk beli tiket teksi. betul ke aku buat camtu? emmm...

masalah

semua orang kat dunia ni ada masalah kan? kalau dia miskin, masalah dia mungkin berkisar tentang masalah kewangan, kalau dia kaya, mungkin dia ada masalah yang lain pulak. bak kata pepatahlah... selagi dinamakan manusia, mesti ada masalah dia masing2. cuma cara dia menyelesaikan masalahnya je x sama. ada orang, sangat sabar, kita nampak dia relax jer walau dia ada banyak masalah. ada orang pulak sangat serabut bila ada masalah. jadi cepat marah, muka pun masam jer. ada orang pulak, bila ada masalah dia jadi sangat tension sampai buat benda2 negatif yang mungkin membahayakan nyawa dia atau orang lain. stress terlampau. tapi normallah ada masalah kan? orang gila jer xde masalah :) hehehe. eh! terpanjang pulak intro aku kan? sebenarnya aku nak cerita, aku ada masalah sekarang nih.. masalah van sekolah anak aku. sekolah baru seminggu tapi abang van tu kata dia xleh nak amik dan hantar anak aku ke sekolah dah... kenapa? alasan dia, sebab waktu sekolah anak aku x sama ngan budak2 lain. susah dia nak amik anak aku sorang2. lari trip dia. adooii.. ottoke? macam mana nak buat nih?
.....
aku hantar anak aku ke sekolah jenis kebangsaan (cina). memang lain sikit dari budak2 lain kat taman umah aku ni. kebanyakkannya semua sekolah di sekolah kebangsaan yang ada di sekitar taman tempat aku tinggal ataupun kat sekolah kebangsaan yang baru buka di dalam taman ni sendiri. sekolah anak aku tu pun bukanlah jauh sangat dari rumah. cuma masalahnya waktu sekolah agak x sama ngan sekolah kebangsaan. waktu balik sekolah berbeza sebab ada hari2 tertentu dalam seminggu tu, anak aku ada kelas tambahan di sekolah. contohnya hari isnin dia balik pukul 4 petang sebab ada kelas tambahan bahasa arab & tasmiq. hari selasa pulak balik pukul 1.40 petang, hari rabu hingga jumaat akan ada kelas tambahan lain pula. kelas2 tambahan ni memang inisiatif pihak sekolah sendiri yang nak buat untuk murid2nya. wajib pulak tu. jadi itu yang jadi masalah kat abang van tu. sebab budak2 lain yang dia ambik, sekolah kebangsaan, waktu balik lebih kurang sama, jadi dia boleh ambik semua sekaligus dalam satu trip. cuma anak aku jer lain waktu dia nak kena ambik. tu la dia kata dia lari trip.
.....
sebenarnya hujung tahun lepas, aku ngan hubby pun pernah terfikir nak tukarkan dia ke sekolah kebangsaan yang ada kat dalam taman ni. sebab dekat dan susah nak cari van untuk ambil dan hantar dia ke sekolah sekarang. tapi fikir punya fikir, rasa sayang pula. anak aku tu dah masuk darjah 2 di sekolah tu. memanglah pencapaian akademiknya belum memuaskan sebab bukan senang juga untuk dia belajar bila terpaksa menggunakan bahasa yang dia tak tau. dia kena belajar bahasa baru, dengan kawan2 yang majoritinya cina lagi. tapi apa yang aku nampak, dia dah ada peningkatan juga. dari tak tau apa langsung, dia dah boleh faham sedikit sebanyak bahasa cina. malah dah boleh berkomunikasi dengan kawan2 cina dia dengan menggunakan bahasa tu. merungut pun x. nampak dia happy jer. lagipun dalam kelas dia, ada 6 orang budak melayu termasuk dia, budak india pun ada 2 orang. xdelah dia sorang jer terkontang-kanting. tiap2 hari memang banyak kerja sekolah yang dia kena buat. aku tolonglah juga ajar dia mana-mana yang aku tau. kadang2 sampai kena cari maksud dalam kamus bahasa cina. xpe, janji buat.
.....
itulah sebabnya aku sayang nak tukarkan dia ke sekolah lain. nampaknya nanti aku kena slow talk ngan abang van tu. kalau dia mintak naikkan harga pun aku sanggup je janji dia boleh ambik anak aku dari sekolah. kalau aku ngan hubby kerja dekat2 ngan rumah tentu xde masalah. ni sebab kami dua memang x mungkin dapat ambik dia dari sekolah sebab faktor tempat kerja yang jauh, jadi nak x nak, kenalah kami cari juga van untuk hantar dan ambik dia dari sekolah. kalau abang van tu betul2 x dapat nak ambik juga, solution lain, kena cari van lainlah jawabnya. emmm.. harap2nya dapatlah aku selesaikan masalah ni. pening aku dibuatnya. belum lagi nak fikir nak buat tesis untuk final sem aku ni lagi. lecturer mana yang jadi supervisor aku pun belum tahu lagi. dalam 2-3 hari ni baru tau siapa. moga2 dapatlah aku settlekan masalah van anak aku ni dulu. lepas tu baru fikir tesis. moga Allah permudahkan. amin...

07 January 2011

I Knew I Loved You by Savage Garden



this is my favourite song for all times. whenever i hear this song, it fill my heart completely. it's a very lovely love song...

the lyrics:

Hmm ohh, I will come
Maybe it's intuition
Somethings you just don't question
Like in your eyes, I see my future in an instant
And there it goes, I think I've found my best friend

I know that it might sound
More than a little crazy
But I believe

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life

There's just no rhyme or reason
Only a sense of completion
And in your eyes, I see the missing pieces
I'm searching for, I think I've found my way home

I know that it might sound
More than a little crazy
But I believe

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life

Ooh hoo ooo, hoo hoo ooo ohh
A thousand angels dance around you
(Ooh hoo, hoo ooo hoo ooo hoo hoo hoo)
I am complete now that I have found you

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life

I knew I loved you before I met you, I knew I loved you
(Ooh hoo ooo, hoo hoo ooo)
I knew I loved you before I met you, I knew I loved you
(Ooh hoo ooo, hoo hoo hoo)
I knew I loved you before I met you
(Oh oh, ohh ohh, oh oh oh ay ay yea oh)
I knew I loved you before I met you, I knew I loved you
I knew I loved you before I

performed by : savage garden
written by: darren hayes, daniel jones

06 January 2011

Japanese Drama

selain dari drama korea, drama jepun pun aku tengok juga. tengok mood. kadang2 bila aku tengok tak ada citer korea yang best, aku tengok pulak citer jepun sebab bukan semua citer korea tu best pun. citer jepun pun ada jugak yang tak bestnya. selalunya sebelum aku pilih nak tengok citer apa, aku survey dulu drama mana yang paling banyak positive review thru internet baik dari segi jalan cerita atau pelakon2nya. kalau citer tu ada pelakon2 yang aku suka, itu dah kira bonus so proceed.

drama jepun ni dibahagikan mengikut musim negara tu. macam Winter (Januari – Mac), Spring (April – Jun), Summer (Julai – September) dan Autumn/Fall (Oktober – Disember). maknanya drama yang disiarkan akan ikut musim2 tertentu. apa yang aku suka dengan drama jepun ni is because episode dia lebih pendek. dalam 11 – 12 episode sahaja untuk satu2 drama (kecuali citer Oshin - 297 episode). drama korea episode dia ada yang 15, 20, 25, 30, 50++ atau 100++. kalau citer yang 50++ dan ke atas tu aku nak tengok online jawabnya memang x la. cepat sampai internet limit usage aku camtu. rugi2. antara citer jepun yang best:

Sunao Ni Narenakute: ada Hero Jaejoong

Tumbling: ada Yamamoto Yusuke, Seto Koji, Miura Shohei & Daito Shunsuke

Yamato Nadeshiko Shichi Henge: ada Kamenashi Kazuya & Tegoshi Yuya

Natsu No Koi Wa Nijiro Ni Kagayaku: ada Matsumoto Jun & Takeuchi Yuko

ini semua drama yang tersiar tahun lepas (2010). Drama tahun 2009 pun ada banyak yang best macam Mei-Chan No Shitsugi, Buzzer Beat, Ghost Friends, Atashinchi no Danshi dan lain-lain. Nak tengok kat mana? boleh tengok kat sini, sini, dan sini.

04 January 2011

kucing

kat umah aku ni ada 4 ekor kucing. bukan kucing yang aku bela pun. aku rasa itu kucing jiran2 aku. seekor warna putih, seekor warna hitam dan 2 lagi warna macam nak hijau2 sket (bukan warna sebenar sebab warna sebenarnya susah sket nak describe). kucing ni xdelah sepanjang masa kat umah aku (sebab aku bukan tuannya pun) tapi selalu la ada waktu pagi2 kami nak pergi kerja dan petang waktu kami balik kerja. berlari2 dan siap tunggu depan pintu rumah. nak makan sebenarnya. walaupun aku x bela kucing2 tu, tapi dah jadi rutin tiap2 minggu mesti beli makanan kucing untuk bagi kucing2 nih sebab kesian. tapi takat bagi makan ajelah. itu pun kat luar rumah. kirim salam la nak bagi masuk rumah pulak. selalu yang rajin melayan bagi makan kucing2 ni pun my hubby laa. aku tukang beli makanan kucing je.
....
tapi pagi semalam betul2 sudah buat aku naik angin. elok aku dah start motor dan tengah nak pakai helmet, cantik jer kucing yang warna putih tonggek elok jer kat motor dan terus kencing kat motor aku tuh. aduh! siap kena beg recycle yang aku gantung kat tempat letak kaki tu (motor aku skuter). hangin la aku. x pasal2 aku kena cuci dulu tempat yang dia kencing tuh. pastu kena tukar beg lain untuk letak barang aku. dahlah aku dah lambat nak keluar, minyak motor x isi lagi. pagi2 lagi dah buat aku sakit hati. korang fikir apa aku buat kat kucing tuh sebagai balasan dari perbuatan dia? adakah aku flying kick kucing tu @ sepak dia? atau sembur kucing tu dengan air? atau boikot x kasi dia makan dah? atau kesemua di atas? haha. itu korang fikir la sendiri. tapi yang penting aku dah warning my hubby xyah bagi kucing putih tu makan dah. ini namanya buat baik dibalas jahat. jaga ko putih! selama ini memanglah selalu jer motor aku tu jadi toilet kucing nih. tapi aku x nampak kucing mana punya kerja. kali ini sudah jelas. memang dia la punya kerja. hampeh betul. lepas ni, mana2 kucing yang buat hal aku blacklist terus. xmo kasi makan dah. carilah makan kat umah lain yer.

sekadar gambar hiasan :)

my daughter

semalam hari pertama persekolahan. tahun ni anak aku dah masuk darjah 2. bercutilah kami suami isteri ni menghantar dia ke sekolah. even dah masuk darjah 2, peelnya sama jer macam budak yang baru nak masuk darjah 1. nak berjalan ke kelas dia di tingkat 1 pun sangat lambat. siap nak pegang2 tangan. dah tu dah sampai ke kelas, takut nak masuk pulak. katanya malu. yer la... dah bercuti lama. kawan2 pun dah lama x jumpa. nak pulak masa kami sampai tu, budak2 lain dah ramai yang sampai lebih awal. dia x tau nak duduk kat mana. tak pasal2 aku pulak kena masuk dalam kelas cari tempat kosong kat dia. sebelum aku keluar kelas, dia sempat pesan "mama jangan balik dulu tau? tunggulah sampai habis sekolah". hah? tunggu sampai habis sekolah? mau kematu aku nak menunggu dia. elok cikgu kelas dia pun masuk, aku tengok mood dia dah makin baik. xdelah asyik nak tengok aku kat luar kelas jer. pastu aku pun buat isyarat yang aku nak balik dulu. mujur dia mengangguk.
....
tahun ni awal2 lagi aku rasa dah agak mencabar. mana taknya, hari last kerja tahun lepas (2010), tiba2 saja husband aku dapat surat ditukarkan ke pejabat di daerah lain mulai tahun baru ini. pejabat dia sedang buat pertukaran staff antara daerah2 bagi staff yang dah lama kerja di satu2 daerah. macam job rotationlah cuma ini pertukaran antara daerah2. agak jauh juga pejabat baru dia dari rumah sekarang. untuk dia yang nak kerja di daerah lain tu, bukanlah jadi masalah. aku pun berulang pergi balik kerja lebih jauh dari dia. cuma yang jadi isu di sini ialah dia x dapatlah nak hantar dan ambil anak kami dari sekolah seperti sebelum ini. jadi kenalah kami cari van sekolah pulak dan cari tempat transit yang lebih dekat dengan rumah kami supaya senang van tu nak hantar dan ambil dia dari sekolah. makanya, semalam lepas hantar dia ke sekolah, kami ni memusinglah mencari van sekolah dan tempat transit yang baru. pusing punya pusing akhirnya berjaya juga cari van sekolah yang duduk satu taman dengan kami tu. xde masalah. orang tu setuju nak ambil. terus kena bayar duit van untuk bulan ni. settle satu masalah. pastu tanya taska kat depan rumah aku tu kalau2 dia ada buat transit juga. pun ok, ada transit kat situ. terus bayar duit daftar. duit lagi. mujur kat sekolah sebelum tu takde kena bayar apa2 dah memandangkan duit yuran dan buku2 semua dah siap bayar hujung tahun lepas lagi. cuma duit tuisyen dan yuran komputer sahaja yang belum bayar sebab kelas tuisyen dan komputer tu hanya akan bermula selepas 4 minggu persekolahan nanti. selamat.
.....
hari ni mulalah anak aku pergi sekolah dengan van sekolah. awal2 pagi lagi dah bangun sebab van akan ambil pukul 6.30 pagi. kesian dia. selalu kalau abah dia yang hantar, xdelah keluar awal sangat sebab kelas pun start pukul 7.40 pagi. ini disebabkan naik van sekolah, kenalah bangun lebih awal. tapi tengok dia excited juga nak naik van. maklumlah, selama ini abah dia yang hantar. cepat jer dia mandi dan suruh aku siapkan dia. selalu macam tulah, xde masalah nak kejutkan dia bangun pagi sebab dia cukup senang terjaga. lepas balik dari sekolah nanti, van akan terus hantar ke pusat transit pula. kalau aku ni dapat tukar ke tempat kerja yang lebih dekat dengan rumah, alangkah bagusnya. senanglah nak hantar dan ambil dia dari sekolah. tapi masalahnya, nak dapat tukar tu masya-Allah susahnya. dah bertahun pun aku mintak tukar. macam hujung tahun lepas, memang betul2 ada peluang nak tukar. dah nampak2 tu peluang yang amat cerah. tapi last2, dapat kat orang lain juga. alasan?.. birokrasi. orang pakai kabel. kita pulak naik keretapi. sebab tu tak dapat. kalau kita bising2 mempersoalkannya, orang marah. siap bagi macam2 alasan lagilah supaya kita kalah jugak kes ni pada akhirnya. sudahnya aku pun terima kenyataan yang dah bukan rezeki aku. hidup perlu diteruskan. kerja ajelah macam biasa. jauh pun jauhlah. aku percaya tentu ada hikmahnya. insyaAllah.

01 January 2011

welcome 2011!

selamat tahun baru 2011! moga tahun yang baru ini akan memberi lebih banyak kejayaan pada kita semua. insyaAllah. bagi aku pulak, bila masuk aje tahun baru ni, tentunya dah kena prepare mental dan fizikal. iyelah, anak aku pun dah masuk darjah 2 tahun ini. aku pun dah masuk ke semester terakhir. sem ini dah jadi super senior (bukan super junior kumpulan dari korean tu tau). haha. wahh.. macam mimpi jugak. rasa macam baru aje aku daftar masuk untuk semester yang pertama dulu. sekarang dah pun masuk ke semester ke-9. sedar2 dalam aku bertungkus lumus berulang alik dari penang-kl tiap2 minggu, berjaga sampai awal pagi siapkan assignment yang bertimbun2 di samping kena tengokkan anak aku buat kerja sekolah dia yang banyaknya macam budak sekolah menengah, akhirnya aku sampai juga ke my final semester. Alhamdulillah. bak kata pepatah melayulah.. bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah. betul tak? lepas ini mesti aku rindu suasana begini. lepas dapat ijazah ni nak buat apa pula? entahlah, aku pun belum ada idea. fokus sekarang nak habiskan dulu semester ini. jangan ada yang kantoi sudahlah. dah pulak subjek untuk semester ni aku tengok could be tough jugaklah.
.....
dari segi kerja pula. aku harap tahun ni, aku akan cepat dapat habiskan kursus minima 7 hari tu. bukan apa, sejak belajar ni, selalu sangat time pejabat aku buat kursus aje, aku x dapat nak join. sebabnya, buat kursus pun on weekend. aku pulak tiap weekend ada kelas. nak ponteng kelas aku x berani pulak. karang aku tertinggal apa yang lecturer ajar atau suruh buat lagi haru. memanglah ada kawan2 boleh pinjamkan nota dan bagi info tapi mestilah x sama macam kita sendiri yang pergi kelas. aku ni dahlah x pandai sangat. jadi x maulah aku tanggung risiko kalau x pergi kelas. program lawatan yang pejabat aku anjurkan pun aku x dapat nak ikut sepanjang tahun lepas. geram betul. macam kursus jugak, program lawatan pun buat sama masa aku kelas. terlepaslah peluang nak ikut sekali. bila diorang cadang nak buat masa aku xde kelas, tetiba x jadi pulak atas pelbagai sebab. macam hari tu, siap suruh aku cepat2 buat passport. cadangnya nak pegi luar negeri. sekali elok aku dah siap buat passport, x jadi pulak program tuh. hampeh. x rezeki. simpan jelah passport aku buat pekasam. rugi duit aku seratus! huh!
.....
berbanding dengan tahun 2010, untuk tahun 2011 ni aku ada la a few thing yang aku nak achieve. kira macam azam tahun inilah. harap2nya akan dapat dicapai. insyaAllah. lagipun azam aku tu bukan sesuatu yang x logik atau sangat sukar dicapai pun. cuma kena usaha. lagipun buat benda apa sekalipun, kenalah ada usaha. kalau x, macam mana nak mencapainya kan? so sekali lagi, selamat tahun baru 2011 yer!