Be My Friend :)

03 August 2011

cerita bulan puasa

aku stuck. x tahu nak cerita apa di bulan puasa ni. huhu..semua pun okay2 jer...berbuka pun semuanya beli memandangkan balik rumah pun sempat masak nasi dan air jer pun. cuma untuk bersahur jer aku masak. itupun bukan nak makan banyak mana pun. cumanya dari segi kewangan, bulan puasa kali ini memang mencabar sikit..hehe..yer la.. bulan puasa ni tau ajelah, semua pun nak kena beli.. dah tu semua makanan pun mahal. nasib la kan? nak buat macam mana lagi dah. orang yang meniaga pun bukan sikit nak keluarkan modal nak berniaga ni. dah memang barang2 basah pun mahal kan. dah tu makanan yang dijual pun mahal la jugak..then, lepas ni nak kena looking forward untuk raya pulak, baju raya, kuih raya..fuhh!.. kalau fikir2 sangat boleh jadi migrain hari2..haha..nak pulak bulan ni la juga aku nak kena renew roadtax dan insurans motor aku tu. punyalah mahal insurans motor sekarang nih. 3rd party pun lebih dari seratus insuransnya. adooi..pastu next week, menyusul giliran roadtax dan insurans kereta pula nak kena renew. pastu sebelum akhir bulan ni nak kena clearkan juga cukai pintu pulak....adoiii...memang terbaik! huhu...nangis...tapi bila fikir2 balik, dugaan dan cabaran dalam hidup ni, setiap orang kena hadapi dan melaluinya kan? bila kita susah, kita sebenarnya lebih cenderung untuk berfikir dan muhasabah diri. masa2 macam ni jugaklah kita kenal kawan2 kita secara x langsung kan? eh..tetiba pulak aku citer pasal kawan2 pulak ek..hehe..sajer.. teringat sebenarnya...anyway..maksud aku, itu satu benda baik jugak.. kita akan lebih kenal kawan2 yang ada di sekeliling kita.. yang mana boleh kita kategorikan kawan masa senang jer dan yang mana boleh kita masukkan dalam kategori kawan masa senang dan susah..yang terbaik...senang jugak bila kita dah dapat kenal pasti which category ni. boleh bersedia if same things happen later. akhir kata, selamat meneruskan ibadah puasa yer korang dan di samping itu jaga kesihatan diri juga sebab kalau dah sakit, makan apa pun jadi x sedap walaupun masa bulan puasa ni la kita boleh beli macam2 makanan yang jarang kita jumpa kalau bukan bulan puasa...hehe..jumpa lagi..

2 comments:

Naja said...

setuju dengan semua di atas.. hehehe. selamat berpuasa rini, semoga ibadat puasa berjalan lancar walaupun tidak selancar status kewangan kita, yang penting masih mampu meneruskan hidup tanpa perlu menagih simpati merata-rata.

marstories said...

hehe..terima kasih kerana bersetuju yer naja..moga hang pun dpt meneruskan ibadah puasa dengan sempurna.. luv u always.. :)