Be My Friend :)

02 December 2010

drama review: winter sonata (animasi)


aku memang minat tengok drama korea atau jepun. dulu boleh tengok drama korea/jepun bila citer tu keluar dalam tv jer. tapi sekarang ni dah boleh tengok online. cuma yang x bestnya tengok online ni is kadang2 downloadingnya jadi lambat. tambah2 kalau citer tu tengah disiarkan di korea/jepun. winter sonata rasanya ramai yang dah tengok. citer tu dah ulang tayang pun dekat tv. tapi mcm x best kan ending dia gitu.. suruh kita fikir dan anggap hero dan heroinnya akhirnya dapat bersama. tapi tahun lepas 2009, jepun ada keluarkan cerita ini semula dalam bentuk animasi. di jepun ianya menggunakan tajuk "fuyu no sonata". mula2 mesti kita fikir jalan ceritanya mesti sama dengan drama yang bentuk real kan? sebenarnya tak.
winter sonata the animation series ni masih menggunakan suara hero dan heroin yang sama. joongsang (bae yong joon) dan yu jin (choi ji woo). lukisan animasi ni sangat cantik. jalan ceritanya juga berkembang dari cerita yang terdapat di dalam drama. apa yang paling menarik ialah di episode terakhir, di mana akhirnya joongsang dan yu jin berkahwin. babak perkahwinan ini dilakukan secara live iaitu bukan dalam bentuk animasi. secara tidak langsung ianya seolah2 memaparkan ending yang sepatutnya untuk versi drama. ost versi animasi ini masih mengekalkan lagu yang sama dengan versi drama tetapi ditambah satu lagu lagi yang sedap didengar iaitu bertajuk "tada kimi dake 0" nyanyian lee sae-jun.

No comments: